Matkakertomus omalta ruudulta – vanhat valokuvat kannattaa siirtää sähköiseen muotoon

Eläkeläinen Erkki Karppinen säilyttää kuviaan tietokoneellaan sähköisessä muodossa.

 

 

 

Television ruudulla pyörivät lomakuvat. Playa Blancan hienot merimaisemat ja kuuma rantahiekka välittyvät edelleen vuosien takaa katsojalle. Erkki Karppisella on talletettuna paljon valokuvia.

– Aikanaan tuli paljon reissuilla kuvattua. Matkustimme vaimoni Sallin kanssa paljon ympäri Suomea ja ulkomaitakin, Karppinen kertoo.

Kuvia löytyy niin Alanyasta kuin Venäjän pilkkireissultakin. Matkoilla vastaantulevat ihmiset ottivat pariskunnasta kuvia, kun pyysi.

– Kuvat ovat matkakertomuksia, tiivistää Karppinen.

Ulkomaan reissuilla pääsi kokemaan kaikkea mielenkiintoista aina kamelimatkoista lähtien. Polun varrelta -albumista löytyy kuvia Karppisesta, aina lapsuudesta saakka. Karppinen jakaa kuvia tietokoneellaan eri albumeihin, kansioihin, joista kuvat on helppo löytää ja ne ovat halutussa järjestyksessä.

 

Ilmaisohjelmilla onnistuu kuvien muokkaaminen ja järjestykseen laittaminen.

 

Karppinen jäi eläkkeelle vuonna 1991, jolloin hän hankki ensimmäisen tietokoneensa.

– Kaivokselle oltiin saatu juuri ensimmäiset koneet. Ostin koneen JuhaMaticilta, jonka jälkeen alkoi kova tutustuminen laitteeseen.

Tietokoneellaan Karppinen muokkailee kuvia. Ominaisuuksista tärkeimmiksi hän nostaa rajauksen, valotukset ja värien säätämisen. Myös erilaiset kehykset ja tekstiominaisuudet ovat hallussa. Vanhat kuvat, joita ei ollut digitaalisessa muodossa aiemmin, on skannattu koneelle.

– Itselläni on parikymmentä albumia fyysisiä valokuvia, mutta ei mielestäni nykyään kannata niiden kanssa vehkeillä. Kaikista kopiot ja siirretään ne koneelle, naurahtaa Karppinen.

Kuvien selaaminen onnistuu koneella tai television ruudulta. Karppiselle mukavaa ajanviettoa on istahtaminen talon mukavimpaan tuoliin ja laittaa televisiolle kuvat pyörimään – 55-tuumaiselta ruudulta kuvat näkee eri hyvin. Hän suosittelee muitakin kokeilemaan.

– Vaikka ei hirveästi kokemusta kuvien käsittelyyn ja tietokoneisiin olekaan, niin rohkeasti vain kokeilemaan. Googlen kautta löytää hyviä ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia, vinkkaa Erkki.

– Kuvia katsomalla tulee elettyä koetut asiat uudelleen. Tässähän pyörii varsinainen valokuvanäyttely!

 

Salli ja Erkki Karppinen matkustivat ulkomaille monet kerrat ja päästiinpä kamelinkin selkään.

 

Vanhoissa skannatuissa kuvissa saattaa olla vielä käsin kirjoitettua tekstiä. Nyt Karppinen lisää tekstit kuvankäsittelyohjelmassa, jos tarvetta on.

 

Erkki Karppinen on päässyt ihailemaan merta monet kerrat Playa Blancasta käsin.