Aluevaalit ovat ihmisten vaalit

Suomen ensimmäiset aluevaalit järjestetään tällä viikolla. Ennakkoäänestyspaikat sulkevat ovensa tiistai-iltana, ja varsinaista vaalipäivää vietetään sunnuntaina. Aluevaaleissa äänestetään asioista, jotka koskettavat jokaisen suomalaisen elämää: tulevat aluevaltuutetut ovat vuoden 2023 alusta lähtien vallankahvassa, ja päättävät siitä, miten kunkin alueen hyvinvointipalvelut toteutetaan. Olemme siis äärimmäisen tärkeän asian äärellä.

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat nykyjärjestelmässä hajanaisia, ja kuntalaiset ovat joutuneet kulkemaan luukulta luukulle saadakseen tarvitsemansa palvelut. Aluehallintomalliin siirtyminen tuo kuntalaiselle hyviä uutisia. Jatkossa palvelut keskittyvät, ja avattavana on enää yksi ovi, jonka takana tarvittavat palvelut toteutetaan.

 

Sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden työssäjaksaminen on puhututtanut viime aikoina niin kahvipöydissä kuin mediassakin. Aluemalli tarjoaa parannusta myös työntekijäpuolelle. Kun niin sanottuja isäntiä on vähemmän, työarki paranee ja työolot kohenevat. Yksi tulevan järjestelmän päätavoitteesta tulee ehdottomasti olla se, että työntekijä ei kuormitu liian työtaakan tai vastuun alle. Paras mahdollinen systeemi on sellainen, joka ottaa huomioon sekä palvelun saajan että sen tarjoajat, eli työntekijät.

 

Uusi aluehallintomalli mahdollistaa myös sen, että kuntalaisten ei tarvitse enää soitella useaan eri paikkaan saadakseen palvelua. Jatkossa yksi yhteydenotto riittää – sen perusteella tehdään hoidon tarpeen arvio, ja hoitoketju pääsee pyörähtämään käyntiin aikaisempaa näppärämmin. Muutos tapahtuu siinä, että nykyiset kuntien ja alueiden hallinnoimat järjestelmät siirtyvät aluehallinnon vastuulle.

 

Aluevaltuutetut tulevat vastaamaan jatkossa palo- ja pelastuslaitoksen toiminnasta, jonka nykyinen malli on raskas ja hintava. Se ei myöskään ota tarpeeksi huomioon vapaaehtoisten (VPK) panosta pelastustoiminnassa. Tulevan järjestelmän tavoitteena on varmistaa palo- ja pelastuslaitoksen toimintaa sekä kansalaisten turvallisuutta. Lisäksi se on taloudellisesti järkevämpi verrattuna nykyiseen systeemiin. Vapaaehtoisten systemaattisempi hyödyntäminen antaa heille myös mahdollisuuden hakeutua nykyistä helpommin jatko-opintojen pariin.

 

Ehdit varmasti jo hoksata, kuinka moni näistä asioista koskee juuri sinun tai läheisesi elämää.

Markku Koski
aluevaaliehdokas
Keskusta, Kärsämäki