Lähipalvelut tuovat vihreyttä ja hyvinvointia

Jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi hyvinvointikeskus, jossa kuntalainen saa hoidettua tarvitsemansa perusasiat ilman lähtemistä pitemmälle (toisen nurkkiin asioita hoitamaan). Tämä kokonaisuus pitää liittyy kunnalliseen hyvinvointipakettiin, joka on säilytettävä jokaisessa itsenäisessä kunnassa. Jos tätä perusasioiden hoitoa ei voida taata niin mikä on kunnan tarkoitus? Kunta ihmisiä varten ei päinvastoin!
Suurin osa perusterveydenhuollon palveluiden käyttäjistä koostuu lapsista, nuorista, vanhuksista ja ei työssä olevista ihmisistä. Työssä käyvät ihmiset eivät käytä pääsääntöisesti perusterveydenhuollonpalveluja, koska heillä on lakisääteinen ehkäisevä työterveyshuolto palvelut ja monella työpaikalla tämä on hoidettu laajemmin, mitä laki velvoittaa esim. sairaanhoitopalveluiden tai sairaskuluvakuutuksen kautta.
Millä tavalla lähipalveluiden säilyttäminen jokaisessa kunnassa olisi mahdollista toteuttaa ja miten tähän kokonaisuuteen on mahdollista päästä ilman verojen nostoa ja hyvinvointipalveluja heikentämättä?
Aluehallinnoille pitää saada yhdenmukaiset ICT-palvelukokonaisuudet ilman maakuntarajoja vapaalla lähdekoodilla, jota yksityinen sektori voi myös hyödyntää (tieto liikkuu ilman rajoja).
Maakuntien väliset tavara ja palveluhankintaketjut, yhteisillä pelisäännöillä ja toimintatavoilla, tämä pitää toteuttaa eikä tehdä pelkästään mietintöjä. Yritysten moraalinen näkökanta pitää ottaa myös huomioon hankintoja tehdessä. Siellä missä toimitaan, verotkin maksetaan sinne esim. 200 miljoonan euron siirtäminen vippaskonsteilla muualle tarkoittaa 40 miljoonan euron menetystä yhteisestä hyvästä (laskettu 20 % yhteisöveroprosenttia käyttäen).
Yhden katon alle -periaatteella, jossa palvelukokonaisuus voi toimia. Tässä muutama esimerkki, miten asioita voitaisiin hoitaa fiksusti.
Toiset keksivät uusia veroja (maakuntavero), toiset karsivat palveluja kovalla kädellä, toiset eivät ole mitään mieltä ja sitten olen minä, joka aluehallinnon menoista ajattelen samalla tavalla kuin omasta taloudesta.
Tehdään näistä aluevaaleista fiksuuden vaalit yhdessä ja luova loikka laadukkaisiin hyvinvointi/pelastuspalveluihin.

Jorma Laatu, hyvinvoinnin kirstunvartija
aluevaaliehdokas (kesk.) Pohjois-Pohjanmaa

Lue myös