Salibandya Saksassa

Pyhäjärvislähtöinen Pauli Aaltokoski on saavuttanut yhden unelmistaan. Hän pelaa tällä kaudella salibandya ulkomailla.

 

 

Pauli Aaltokoski pelaa tämän kauden salibandya Saksassa. Viime kaudella hän edusti 2. divarin siilinjärvistä Rökäletappiota, josta matka on jatkunut Red Devils Wernigeroden joukkueeseen.

Aaltokoski on asunut Saksassa elokuun puolivälistä lähtien.

– Siirto solmittiin jo vuodenvaihteessa. Muutto olisi voinut tapahtua aikaisemminkin, mutta tätä koronatilannetta piti vähän katsella, Aaltokoski kertoo.

Siirto Saksan korkeimmalle sarjatasolle Bundesligaan on ollut unelmien täyttymys.

– Tosi hyvä fiilis. Minulla on ollut unelmana, että pääsisin joskus ulkomaille pelaamaan salibandya ja keskittymään siihen täysipäiväisesti. Red Devilsissä on hyvää tekemistä – erityisesti seuran tekemät taustatyöt ovat kunnossa.

Kaudelle löytyy kehittämiskohteita.

– Meillä on nuori jengi kasassa. Joukkueessamme on neljä suomalaista, joista nuoret pyrkivät ottamaan mallia. Olen 31-vuotiaana joukkueen toiseksi vanhin, joten kokemusrintamalla mennään.

 

Mahdollisuus siirtoon ulkomaille nousi esille viime kauden aikana. Bundesligasta saapui pelaaja Suomen 2. divariin ja hän heitti ajatuksen ilmoille, josko Rökäletappiosta löytyisi pari pelaajaa Red Devilsiin. Aaltokosken nimi nousi keskusteluissa esille.

– Olin sitten yhteyksissä Red Devilsin manageriin ja pääsin esittelemään itseni hänelle. Pian tulikin vihreää valoa ja neuvottelut pistettiin käyntiin.

Sopimus kattaa tämän kauden kestäen kesään asti. Kausi on jo käynnissä ja haastattelua tehdessä takana on kuusi peliä. Red Devils on napsinut 3 voittoa, 2 tappiota ja yhden jatkoaikatappion.

– Meillä on ollut todella tiukkoja pelejä. Oma pelaaminen on vielä ollut sellaista hakemista, vaikka tehoja on tullutkin. Bundesligassa pelataan huomattavasti fyysisemmin kuin Suomessa – aluksi tuntui, kuin pelattaisiin ”vankilasäännöillä”. Vaikka fyysisyyttä löytyy, niin saksalainen salibandy ei taidollisesti ole samalla tasolla kuin suomalainen.

Suomi on maailman johtavia salibandymaita ja Aaltokosken mukaan Bundesliga Saksan korkeimpana sarjatasona vastaa pääpiirteittäin Suomen 2. divaria.

– Bundesligassa on huomattavia tasoeroja. Kärkipään joukkueet olisivat Suomessa 1. divarissa ja loppupään jengit ehkä Suomen 3. divarissa. Red Devils kuuluu keskikastiin.

 

Aaltokoski asuu Wernigerodessa. Kaupunki tarjoaa hienot maisemat.

 

Aaltokoski on sopeutunut Saksaan hyvin. Wernigerode on noin 33 000 asukkaan kaupunki.

– Suurta kulttuurillista eroa Suomeen ei ole. Suurin ero on ehkä siinä, että suomalaiset osaavat englantia paremmin. Paikallisille saksan kieli on todella tärkeä ja apua ei saa ihan niin helposti englannin kielellä. Red Devilsin pukukopissa puhumme englantia.

Sopeutumisessa uuteen kotiin on auttanut Red Devilsin ”Finnish Mafia”, joka koostuu neljästä suomalaisesta pelaajasta ja kahdesta valmentajasta.

– Kotoutumiseen on auttanut se, että välillä voi puhua suomeakin – kämpikseni on suomalainen. Finnish Mafian kanssa olemme tehneet reissuja lähikaupunkeihin.

Salibandykenttien kokemuksien lisäksi hienoja muistoja on saatu jalkapallostadioneilta.

– Saksa on jalkapallomaa. Kävimme katsomassa Mestarien liiga -pelin Wolfsburg–Sevilla. Wolfsburgiin on täältä noin tunnin ajomatka.

Jalkapallon lisäksi Saksa tunnetaan autoistaan ja autobahneistaan.

– Isot tiet vetävät ripeämmin kuin Suomessa. Sanotaan, että täällä 50 km/h ei tunnu oikein missään, naurahtaa Aaltokoski.

 

Aaltokoski on pelannut salibandya 15 vuotta. Hän kasvoi Pyhäjärvellä, jolloin ykköslajina oli pesäpallo. Kun hän muutti Iisalmeen opiskelemaan, lajiksi valikoitui salibandy.

– Pallopelit ovat aina olleet itselleni mieleen. Kävin Pyhäjärvellä sählykerhoissa ja tykästyin lajiin. Iisalmessa pääsin sitten ihan harrastamaan lajia tosissaan.

Aaltokoski on ehtinyt edustaa montaa joukkuetta.

– Jengit ovat vaihtuneet useaan otteeseen. Olen aina etsinyt itselleni kovinta tasoa kohtuullisen matkan päästä.

Vuosien mittaa rightilta pelaavan Aaltokosken pelipaikaksi on valikoitunut vasemman laitahyökkääjän tontti.

 

Kauden tavoitteena Red Devilsillä on päästä playoffeihin.

– Sarjasta vain neljä joukkuetta pääsee pleijereihin, joten jatkopaikka on tiukassa. Katsotaan, mihin rahkeet riittävät.

Vaikka sarjassa kävisi miten, varmaa on, ettei Aaltokoski lähde Saksasta tyhjin käsin.

– Tältä reissulta saa kiikkustuoliin muisteltavaa!

 

Joonas Kärkkäinen

 

Lue myös