Iloisia kohtaamisia ja unohtumattomia elämyksiä

Alpo Aaltokoski toimii kolmatta kertaa Täydenkuun Tanssit -festivaalin taiteellisena johtajana. Hän kertoo ensi vuoden olevan hänelle viimeinen kyseisessä pestissä. 

 

Kerro lyhyesti historiastasi toiminnassa: 

– Olen seurannut festivaalia sen perustamisesta asti 1992, olen saanut itsekin esittää festivaalilla omia taiteellisia töitäni. Olen hyvin perillä haasteista ja mahdollisuuksista, Alpo kertoo. 

Taiteellisen johtajan mukaan on ollut hienoa saada palvella omaa syntymäkuntaansa ja koko maakuntaa sekä olla yhteistyössä rakentamassa yhteistä hyvinvointia alueelle.

– Olemme avanneet ikkunoita ja ovia uusille tulevaisuuteen katsoville ideoille. Viemme Festivaalia-, Pyhäjärven kaupunkia ja lähialueita kansainvälisille areenoille. Vuosittain otan vastaan noin 300-400 sähköpostia kansainvälisiltä toimijoilta eri puolilta maapalloa, he tarjoavat teoksiaan ja yhteistyötä festivaalille. Palvelutehtävämme on laaja, Pyhäjärven kaupunkilaisten lisäksi festivaalin ohjelmatarjonnasta pääsevät nauttimaan myös naapurikuntien asukkaat. Festivaali mahdollistaa taiteen tasavertaisen saavutettavuuden maakunnassa.  Tämän kaiken lisäksi festivaali palvelee koko suomen taiteen kenttää. Luomme Pyhäjärvellä uutta kulttuuria ja rakennamme osaltamme myös uudistuvaa Suomikuvaa, sellaista joka perustuu myös oman perinteen merkityksen ymmärtämiselle ja arvostamiselle. Maaseutu ei ole jättömaata, se tuottaa ruokaa, mutta voi myös olla taiteessa ja uusissa innovaatioissa edelläkävijä! Paikkakunnan ja lähialueen asukkaiden mukana oleminen on myös tapahtuman kehittämisen kannalta erittäin tärkeää, Aaltokoski  valaisee.

 

Millaisella mielellä käännät katseesi kohti juhlavuotta?

Ohjelmaa ja festivaalia on rakennettu isolla sydämellä yleisöä ajatellen, olemme onnistuneet kokoamaan erittäin monipuolisen ja korkeatasoisen ohjelman yleisön koettavaksi, hän korostaa. 

– Juhlavuoden ohjelmassa on huomioitu yleisöltä tulleita toiveita, uskomme juhlavuoden festivaalin saavuttavan uuden yleisöennätyksen.  Juhlavuotena nostamme festivaalin ajaksi lippusalkoon sateenkaarilipun, se on symboli joka kutsuu kaikkia osallisiksi. Yhdenvertaisuus ja ihmisoikeudet ovat arvoja joille Festivaalin toiminta perustuu. Festivaalille ovat kaikki tervetulleita osallistumaan ja kokemaan.

 

Mikä ohjelmassa erityisesti kiinnostaa tänä vuonna?

– Yleisölle tarjotaan monipuolinen kattaus eri tyylisiä esityksiä.  Keskuskoulun- ja jäähallin näyttämöillä nähdään visuaalisesti vaikuttavia ja koskettavia esityksiä mm. nykysirkusta, flamencoa, paritanssia ja tanssiteatteria. Useissa teoksissa on myös elävä musiikki, kuten kamariorkesteri Avanti. Konserttitarjonta on myös aiempaa laajempi ja monipuolisempi, ohjelmassa on klassista-, jazz- ja kansanmusiikkia. Pääkirkossa esiintyy Avanti-kvartetti, festivaaliklubilla Hotellin lavalla esiintyy huippusuosittu humoristinen Suistamon sähkö, kansanmusiikkiyhtye Rällä sekä Jazz-trio Varre Vartiainen. Torille voi päivittäin poiketa nauttimaan ilmaisesta tanssiopetuksesta ja esityksistä.

 

–  Lauantaina Festivaalin päättävä juhlagaala tarjoaa todellisen tanssin ja musiikin ilotulituksen. Ohjelmassa on 15 eri esitystä, koreografeina mm. Jorma Uotinen, Tommi Kitti, Jyrki Karttunen, Pirjo Yli-Maunula, Kaari Martin ja Talent-ohjelman voittanut kolmen nuoren miehen MDD Oulusta.  Hampurin baletissa tanssiva huippulahjakas Atte Kilpinen esittää Jorma Uotisen koreografian Ballet Batetique . Kymmenkertaisten kilpatanssin Suomenmestareiden Katja Koukkula ja Jussi Väänäsen esitykset Astor Piazzolan musiikkiin eivät jätä ketään kylmäksi.

 

Mitä ja ketä haluat nostaa erityisesti ohjelmasta?

– Harvinaisempaa herkkua Pyhäjärvellä ovat espanjalaiset tuliset rytmit Katja Lundénin Flamencosaunassa, Petri Kekonin Hämärän hohteessa on Avanti-kvartetti livenä,  Jarkko Mandelinin Wild life  näyttää virtuaalista tanssia koko perheelle. Pyhäjärvisten rakastamien taiteilijoiden Akateemikko Marjo Kuuselan ja tanssitaitelija Katri Soinin ensi-iltansa saavat teokset. Suomussalmen ”Hiljaisen kansan” suurmiehen taiteilija Reijo Kelan sekä tanssivan rock-staran Ari Nummisen teoksia unohtamatta. Marketta Viitalan tarjoamilla päiväkahveilla voi tavata Marketan lisäksi monta mielenkiintoista vierasta.

 

Mitä odotat festivaaleilta?

– Odotan iloisia kohtaamisia ja unohtumattomia elämyksiä. Raskaan koronavuoden jälkeen voimme vihdoinkin olla yhdessä ja nauraa ja iloita, voimme yhdessä liikuttua ja hämmentyäkin, voimme yhdessä kokea ja jakaa kokemuksia.

Voimme yhdessä olla osallisia ja toteuttamassa tapahtumaa joka on ainutlaatuinen Suomessa ja ehkä koko maailmassa.

 

Paikkakunnasta festivaalikaupunkina hän kertoo seuraavasti: 

– Pyhäjärvi on avoin ja luokseen kutsuva kaupunki, se ei omi festivaalia itselleen, se tarjoaa tapahtumalle ihanteellisen intiimit puitteet tänne saapuville vieraille nauttia ohjelmista tavallisen leppoisasta ilmapiiristä.

Lue myös:

Kohti Täydenkuun Tansseja: Koko kansan tanssista avantgardeen

 

Lue myös