Flamenco kohtaa suomalaisen saunan

Katja Lundénin koreografia Flamencosauna saattaa nimensä mukaisesti yhteen espanjalaisen flamenco-tanssin sekä perisuomalaisen saunan.

– Flamencosauna on kuva tämän päivän suomalaisesta saunasta espanjalaisella tvistillä. Sen perustan luo Kimmo Pohjosen musiikki ja tietyt yllätykselliset käänteet, joita en tässä halua paljastaa, vinkkaa Katja Lundén.

Lundénin mukaan teos syntyi lähtöajatuksesta, että flamenco tulisi viedä johonkin, missä sitä ei ole totuttu näkemään.

– Halusimme teoksen ohjaaja Kari Heiskasen kanssa viedä flamencon yllättävään paikkaan ja katsoa, mitä alkaa tapahtua. Saunan voi nähdä paitsi perisuomalaisena tilana, myös monikulttuurisena kohtaamispaikkana, pohtii Lundén.

–  Kimmo Pohjosen musiikki oli minulle koreografina tämän teoksen syntymisen juurisyy – sauna, flamenco ja Kimmo Pohjonen ovat yhdistelmä, joka oli mielestäni erityisen puoleensavetävä tanssiteoksen lähtökohdaksi.

Flamencosaunaa on esitetty ympäri Suomen useamman kerran. Teos on ollut yleisön ja lehdistön suosiossa.

– Flamencosauna esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017 Tampereen Pakkahuoneella Tampereen Flamencoviikolla. On ilahduttavaa, että sitä kutsutaan yhä säännöllisesti muun muassa eri festivaaleille.

Lundén odottaa jo innolla Täydenkuun Tansseja ja Flamencosaunan paluuta oikean yleisön eteen.

– On ihanaa päästä flamencosaunomaan jälleen! Edellinen esitys – huhtikuussa – oli Flamencosaunan livestriimaus Savoy-teatterin lavalta Helsingistä. Nyt pääsemme oikean, elävän yleisön eteen ja se tuntuu todella mahtavalta.

Katja Lundén, miksi kannattaa tulla Täydenkuun Tansseihin?

–  Koska siellä on aivan erityinen tunnelma, joka on jokaisen pakko itse kokea sekä rohkea, korkeatasoinen ohjelmisto – tänä vuonna kuten aina!

 

 

Joonas Kärkkäinen

 

Artikkelikuva: Flamencosauna, SAARA AUTERE: Flamencosauna tuo yhteen kahden eri kulttuurin peruskivet: tunteikkaan flamencon ja suomalaisen saunan.