Digiloikalla kohtaamisiin – hankkeella halutaan varmistaa järjestötoimintojen jatkuminen

Digiloikalla kohtaamisiin -hankkeen tarkoituksena on kouluttaa ja auttaa Pyhäjärvisten järjestöjen avainhenkilöitä kehittymään digiasioissa.

Sydänyhdistyksen hallinnoima hanke aloitettiin heinäkuussa ja se jatkuu vielä tammikuuhun. Hanketta rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.   

– Kannustamme kaikkia hyödyntämään tätä hanketta järjestötoiminnoissa. Digikoulutusta on tarjolla tiistaisin ja torstaisin kokoontuu tukipiiri Yläympyrän tuvalla. Kiinnostuneita ja kysyntää selvästi on. Osallistuneet ovat olleet positiivisin mielin mukana ja täällä on päästy kokeilemaan asioita joita ei muuten tulisi kokeiltua, hanketyöntekijä Nelli Kamunen-Sinokki kertoo.

Käytännössä hankkeessa koulutetaan muun muassa Googlen tarjoamia ilmaisohjelmia, joilla voidaan helpottaa järjestötyön arkea.

– Ilmaisohjelmiin kuuluu tekstinkäsittelyohjelmia, taulukko-ohjelmia ja esimerkiksi Googlen Drive, jolla tiedostojen siirtäminen ja jakaminen on nopeaa. Koulutuksista tehdään tallenteet, verkosta löytyy digiopas ja asioita toistetaan, jotta ne jäävät mieleen, Nelli avaa koulutusten sisältöä.

Kalevi Lehtomäki on motivoitunut tukipiirissä kävijä.

– Tämä on mielestäni mielenkiintoista ja minulla on halua oppia. Kun on mukana monessa järjestössä ja toiminnassa, tästä on varmasti paljon apua tulevaisuudessa, Kalevi kertoo.

– Kalevi on oikeastaan toiminut hankkeen mainostajanakin. Hän on kova houkuttelemaan muitakin mukaan koulutuksiin. Tätä digitukea halutaan pitää matalan kynnyksen juttuna, että kaikki halukkaat tulisivat mukaan. Jokainen huomioidaan yksilönä täällä, Nelli kuvailee.

Digiosaaminen on järjestöjen jatkuvuuden kannalta tärkeää.

– Kun tuodaan prosessit tälle vuosituhannelle ja nykyaikaistetaan toimintaa, toivotaan niihin lähtevän mukaan uusia kasvoja, Kalevi pohtii.

– Pystymme järjestämään räätälöityjä koulutuksia tarpeen mukaan. Yhteyden otto tapahtuu puhelimitse tai sähköpostilla, Nelli kertoo.

Kalevin mukaan hänen digiosaamisesta hyötyvät eniten yhdistykset, joiden toiminnassa hän on mukana. Hän on saanut oppia tiedonsiirrosta, Teams-palavereista ja muissakin tietokoneisiin liittyvissä asioissa.

– Nelli tukee ja vastaa kaikkiin kysymyksiin. Hanke tuo helpotusta arkeen. Koulutukset rohkaisevat digiasioissa. Tarkoituksena on viedä tietoa eteenpäin järjestötasolta yksilöille, Kalevi kertoo.

– Korona on tuonut omat haasteensa myös järjestöille, sillä resursseja toimimiseen ei ole, kun osaaminen puuttuu. Hanke auttaa näissäkin tilanteissa, Nelli kertoo.

Poikkeustilassa järjestötoiminta on haasteellista ja moni on joutunut laittamaan toiminnot tauolle. Myös tukitoiminnot ovat heikosti saatavissa ja moni yksinäinen jää oman onnensa nojaan.

– Haluamme tarjota  apua, joka mahdollistaa verkostoitumisen myös etänä. Uusilla toimintamuodoilla halutaan mahdollistaa toiminnan jatkuminen myös poikkeusoloissa. Jatkossa halutaan järjestää myös virtuaalisia tukiryhmiä ja vertaistukea, Nelli sanoo.

Koulutuksiin tulee ilmoittautua koulutusta edellisenä sunnuntaina. Jos ilmoittautumisia ei tule, koulutus perutaan ja siitä ilmoitetaan Facebookin lisäksi Vaparivaihteen sivuilla, kuten myös tulevista koulutuksista. Koulutuksiin voi ilmoittautua sähköpostilla Nellille.

– Jos minä uskaltauduin tähän mukaan, niin miksei muutkin! Täytyy käyttää ja kouluttautua koko ajan ettei asiat unohdu ja koska digitalisaatio menee koko ajan eteenpäin. Olen oppinut esimerkiksi miten helppoa kuvien lähetys ja tiedon siirtäminen on, Kalevi avaa omia kokemuksiaan.

 Kuva: Hanketyöntekijänä toimina Nelli Kamunen-Sinokki opasti Kalevi Lehtomäkeä Google Driven käytössä.