A-kilta järjesti syysleiripäivän

A-killan toimintaan kuuluu monenlaista raitista yhdessä oloa. Isommat tempaukset, kuten syysleiripäivä järjestetään vuorotellen eri kiltojen kesken.

A-killan toiminta on kaikille avointa. Siihen voivat osallistua päihdeasioista kiinnostuneet, päihdetoipujat, päihdeongelmaiset sekä heidän läheisensä. A-killan tarkoitus on tarjota vertaistukea ja päihteetöntä yhdessäoloa. Toimintaan voi tulla mukaan esimerkiksi tulemalla paikalle Virikkeeseen torstaisin puoli viiden aikaan.

– A-killassa otetaan ihminen vastaan ihmisenä. Sinne saa tulla tutustumaan, annetaan tilaa toipua ja ei udella. Oma kokemukseni on, että sain lämpimän vastaanoton ja sain tulla mukaan rauhassa eikä kukaan tuputtanut mitään, kertoo Arja Eskola Jokilaaksojen A-killasta.

Toiminta on rentoa yhdessä oloa, ei aikataulutusta vaan raitista tekemistä  kuten bingoa, makkaran paistoa, ruoan laittoa, elokuvia, keilaamista ja esimerkiksi leiripäiviä.

Leiripäivässä oli mukana myös muita A-kiltoja, kuten Oulun, Jokilaaksojen, Keskipisteen, Kajaanin ja Raahen A-killat.

– Syksyn leiripäivä on kysytty ja odotettu. Nyt Pyhäjärven A-kilta otti tällä kertaa vastuulleen järjestää päivän. Syysleirit järjestetään vuorotellen A-kiltojen kesken, kertoo Heino Tiitto Pyhäjärven A-killasta.

A-killassa kävijämäärässä on vaihtelevuutta. Kun vuonna 2004 vakituisia kävijöitä oli yli kymmenen, niin tänä vuonna määrä on noin viisi. Lisäksi käy tietenkin niitä, jotka eivät ole joka kerralla mukana. Heino on ollut killan toiminnassa mukana pitkään.

– Kun olin ollut itse noin kaksi vuotta raittiina, lähdin kertomaan A-killan toiminnasta eräälle kaverille, siis Risto Kouvalaiselle. Nyt hän on ollut jo yli 10 vuotta raittiina.

Risto osallistuu myös syysleiripäivään.

– Hyvää kuuluu. Entistä elämää ei ole ikävä. Nyt näyttää siltä, että tästä päivästä tulee selvä päivä, mutta kukapa huomisesta tietää.

Riston elämä on hyvin erilaista raittiina. Suhteet läheisiin ovat lujittuneet ja lähentyneet.

– Jos entinen elämä olisi jatkunut, niin lapsenlapsia ei olisi – tai ainakaan mitään suhdetta heihin ei olisi. Minun oli tarkoitus olla täällä koko päivä. Mutta lapsen- lapset ovat tulossa kylään, joten lähden ruokailun jälkeen pois.

Risto on pyrkinyt auttamaan muita myös irti pääsemisessä.

– Siihen tarvitaan kuitenkin vahva oma tahto. Apua kyllä löytyy, jos haluaa  ottaa vastaan. Vertaistuki varsinkin alkutaipaleella on hyvin tärkeää ja sitä voi saada esimerkiksi A-killasta. Eräskin kaveri puhui alkoholiongelmastaan ja oli sitä mieltä, että minulle on helppo puhua, Risto kertoo A-killasta ja sen tarjoamasta vertaistuesta.

Monelle voi olla iso kynnys avata A-killan ovi, samoin kuin esimerkiksi mielenvireyskeskuksenkin. Risto on ollut alusta lähtien asian kanssa avoin ja kertonut siitä suoraan. Kuulijan on monesti hankalampi ottaa tietoa vastaan.

– Kun minä tartuin noihin oviin, niin ajattelin vain, että se on ihan sama kuka näkee. Käyn vieläkin juttelemassa mielenvireyskeskuksessakin. Kerran törmäsin kaveriin sairaalan ovella. Tämä sitten kysyi, että olenko kipeä, niin tuumasin vain, että mulla on kuulemma jonkin asteinen alkoholiongelma, niin käyn siitä juttelemassa.

Nyt kun kiltalaisten määrä on kasvanut, niin tapaamisissa on oikein hyvä ryhmähenki.

– Olen monesti sanonut, että kun koitetaan pitää nyt tämä porukka kasassa. Alkoholiongelman kanssa asiat tuntuvat tapahtuvan samalla kaavalla. Niin kuin piilossa juominen ja valehtelu esimerkiksi. Siksi näistä on hyvä puhua yhdessä, kun olemme kaikki samalla viivalla.

Risto antoi haastattelun alkoholiongelmastaan Pyhäjärven Sanomille kolme vuotta sitten.

– Kyllä minä ajattelin, kun se lehti tuli, että mitähän sitä on taas tullut tehtyä. En kuullut kuitenkaan mistään yhtään huonoa sanaa. Päinvastoin kaverit kaivoksessakin sanoivat, että hatun saa päästä ottaa.

Riston mukaan kaikki lähtee rehellisyydestä.

– Täytyy olla rehellinen itselleen ja muille. Ei pidä kieltää, että eihän mulla mitään ole, kun olet sairas. Sitten kun se totuus valkenee, niin pitää tulla sinuiksi asian kanssa.

Riston mukaan A-killan toimi on tosi hyvää tekemistä kaikille ongelman kanssa painiville.

– Olen sitä mieltä, että jos ei viikosta muutamaa tuntia sille löydy, niin se on tekosyy. Sieltä saa aina jotain uutta ja on mukavaa, porukkaa on tullut lisää. Yleensä kuitenkin tietää vasta paikan päällä, että ketä on paikalla.

 

A-kilta

A-killat tuottavat paikkakunnallaan päihdetoipujille vertaistukea ja päihteetöntä toimintaa.

Toiminta on tarkoitettu päihdetoipujille, heidän läheisilleen sekä toipumisen edistämisestä kiinnostunelle.

A-kiltatoimintaa yhdistävät arvot: päihteettömyys, kokemuksellisuus, toiminnallisuus, vapaaehtoisuus, yhteisöllisyys ja yhteistoiminta.