Lauantaina Maailman mielenterveyspäivä – Virikkeellä jokainen tulee kuulluksi

Ensi lauantaina on Maailman mielenterveyspäivä. Sen viesti on ”Kuunnellaan ja kohdataan toisiamme!” Matalalla kynnyksellä toimivassa Toimintakeskus Virikkeellä jokainen voi tulla kohdatuksi. 30 vuotta Vanhalla Pyhäjärventiellä toimineella Virikkeellä on ohjelmaa jokaiselle arkipäivälle.

Ohjaaja Sari Vähäkangas esittelee lehtileikkeitä Virikkeen toimintavuosilta. Aivan alkuajoilta ei leikkeitä ole kerätty, mutta ainakin vuodesta 2005 alkaen, jolloin Sari aloitti ohjaajana. Hän on ehtinyt tehdä töitä jo monen työparin kanssa, uusin heistä on elokuun alussa työnsä aloittanut ohjaaja Marita Rytkönen.

Toimintaa Virikkeellä on jokaisena arkipäivänä aamusta iltapäivälle. Rentoa yhdessä olemista, pelailua ja musiikinkuuntelua rytmittävät erilaiset piirit. Suosituin niistä on keittiöryhmä, jossa osallistujat valmistavat ohjaajien avustuksella lounaan.

– Keittiöön sopii hääräämään reilut puolenkymmentä henkilöä, isommalla määrällä tulee jo ahdasta, Marita sanoo.

– Aina ruoan ja oman voinnin mukaan kävijät miettivät, miten haluavat ruoanlaittoon osallistua. Osa tekee ruokaa, osa kattaa pöytää, hän kertoo.

Marita on tuonut mukanaan Virikkeelle digitaitoja. Hänen myötään Virike on mukana somessa, ja myös Virikkeen kävijät saavat piirin muodossa opastusta älypuhelimen ja tietokoneen perustaitojen ottamisessa haltuun.

Marita on aloittelemassa nyt myös elintapaohjaajan opintoja. Sarin vahvuuksia puolestaan ovat askartelu- ja muiden ryhmien ohjaamiset.

Huomenna tehdään uusi aluevaltaus, kun yhteistyössä etsivän nuorisotyöntekijä Mira Rytkösen  kanssa aloitetaan nuorten aikuisten ryhmä. Ryhmä on noin 18 – 30-vuotiaille ja sen kokoontuu aina torstaisin Virikkeellä.

Yhteistyö monien tahojen kanssa on Virikkeellä arkipäivää.

– Kävijöitä meille tulee jonkun verran esimerkiksi ryhmäkodin, mielenvireyskeskuksen tai sosiaalitoimen kautta, mutta osa tulee ihan itse kysymään, millaista toimintaa meillä on, Sari kertoo.

Myös seurakunta on tärkeä yhteistyökumppani, leirikeskuksessa pidetään leiripäiviä ja kanttori ja diakoni pitävät virikeläisille hartaus- ja musiikkihetkiä.

Lippikylällä tukiasunnossa asuva Veli Hillukkala aloitti Virikkeen kävijänä toissa viikolla, hän käy siellä kahtena päivänä viikossa ja on koko päivän.

– Tänään olin mukana ruokaryhmässä ja maanantaina käytiin Sydänkävelyllä, pelattiin Yatzya ja kuunneltiin musiikkia. Tämä on rauhallinen ja mukava paikka. Päiviin tulee rytmiä kun käyn täällä, enkä vaan jää kotiin olla öllöttämään, Veli sanoo.

Ihmisten kanssa tekemisissä oleminen oli myös Velille tärkeä syy tulla Virikkeelle, sillä muu aika menee yksinäisempien harrastusten parissa, kuten elokuvien, äänikirjojen, pyöräilyn ja kävelyn parissa.

Velin oli helppo tulla Virikkeelle, sillä siellä käy myös hänelle ennestään tuttu Niko.

– Minulle tämä on kuin toinen koti, Niko Paavola kertoo.

– Tänne voi tulla muiden kanssa juttelemaan, eikä tarvitse olla yksin kotona. Aluksi vähän jännitti tulla kun en tuntenut ketään.

Molemmat miehet ovat sitä mieltä, että Virikkeeltä saa mukavasti sisältöä päiviin.

Tuula Malm-Sveholm on käynyt Virikkeellä jo vuodesta 1997 alkaen.

– Tunsin yksinäisyyttä ja mielenvireyskeskuksesta Juhani Ilkka kannusti minua käymään tutustumassa Virikkeen toimintaan. Ensin toki vähän pelotti tulla tänne kun en tuntenut ketään, mutta äkkiä tutustuin ja totuin, Tuula hymyilee.

Nykyisin Tuula käy Virikkeellä keskimäärin kolmena päivänä viikossa, hänen päivänsä kuluvat mattoja ja poppanoita kutoen sekä ristikoita tehden.

Virike vastaa edelleen siihen tarpeeseen jonka vuoksi Tuula sinne alun perinkin hakeutui.

– Asun yksin joten täältä saan juttuseuraa ja tekemistä. Kysyin jo että kun täytän 80 vuotta, saanko enää tulla tänne. Minulle sanottiin ettei täällä ole yläikärajaa, Tuula nauraa.

Virikkeen tilat on rakennettu alun perinkin päivätoimintaa silmällä pitäen ja ne ovat edelleen toimivat. Siellä puuhailun lisäksi väki tekee toisinaan pieniä päiväretkiä Pyhäjärven alueella ja joskus kauemmaksikin.

Virikkeelle tehdään kuukausittain noin 200 käyntiä ja toimintaan osallistuu tällä hetkellä noin pari–kolmekymmentä erillistä kävijää. Osa tulee käymään aamusta kahvilla ja vaihtamassa kuulumiset ja lähtee, osa väestä viihtyy Virikkeessä koko päivän.

Tyypillisin kävijä on keski-ikäinen ihminen, joka kokee yksinäisyyttä tai tarvitsee ryhtiä päivärytmiinsä tai sisältöä päiväänsä.

Tulevana lauantaina vietetään maailman mielenterveyspäivää, jonka viestinä on ”Kuunnellaan ja kohdataan toisiamme”.

– Jokaisen ihmisen pitää tulla kuulluksi ja nähdyksi. On surullista että ihmiset kokevat yksinäisyyttä. Kannattaa tulla tutustumaan Virikkeen toimintaan, täällä jokainen tulee nähdyksi ja kuulluksi, Marita kannustaa.   

Pääkuva:

Virikkeen ikisuosikin, korttipeli “Lumpin” pelaamisen ohella myös muu pelailu on mukavaa ajanvietettä. Yatzya pelaamassa vas. ohjaajat Marita Rytkönen ja Sari Vähäkangas sekä aktiiviset päiväkävijät Niko Paavola ja Veli Hillukkala.

Kuvat alla: Virikkeen kävijät ovat askarrelleet Maailman mielenterveyspäivän teemaan liittyen julistekortteja, joihin he ovat kirjoittaneet vastauksiaan eri kysymyksiin. ”Kuunnellaan ja kohdataan toisiamme!”