Uusi jäteasema auki päivittäin

Lokakuussa Vaskikellopolulle valmistuva Vestian uusi hyötyjäteasema eli lajittelupiha tulee olemaan asiakkaiden käytössä joka arkipäivä .  Se toimii itsepalveluperiaatteella.

Tulevan jäteaseman portti on auki myös muulloin kuin henkilökunnan ollessa paikalla. Asiakas käyttää palveluautomaatin kosketusnäyttöä ja kertoo, mitä on tuomassa, esimerkiksi puutarhajätekuormaa.

– Automatisoitu jäteasema toimii samaan tapaan kuin polttoaineiden kylmäasema. Maksut ovat näkyvillä ja asiakas maksaa lähimaksulla tai sirulla. Hinnastoon ei tule tämän takia muutoksia, jäteyhtiö Vestian toimitusjohtaja Olavi Soinio kertoo.

Tarvittaessa asiakas saa kuva- ja ääniyhteyden Ylivieskan keskusvalvomoon. Siellä on henkilökuntaa, jolta voi kysyä neuvoja esimerkiksi jätteiden lajittelusta. Täysin kylmäasemaksi lajittelupihoja ei muuteta, vaan henkilökunta palvelee paikan päällä edelleen tiettyinä aikoina.

Asiakkaat ovat toivoneet jäteasemille pidempiä aukioloaikoja. Vestia vastaa pyyntöön automaatiolla. Keskusvalvomo näkee kameroiden kautta, mitä kentällä tapahtuu. Ajatus on, ettei väärinkäyttöä tapahdu kovin paljon.

Pyhäjärven jäteasemalla on usein ruuhkaa, kun se on auki maanantaina iltapäivällä. Sama ilmiö näkyy muuallakin. Itsepalvelulla pidennetyillä aukioloajoilla halutaan vastata kysyntään ja vähentää ruuhkautumista.

Jäteyhtiö Vestia kokeilee jäteasemien etävalvontaa Pyhäjärven lisäksi Kalajoella, Pyhännällä ja Haapavedellä. Jäteasemia valvotaan Ylivieskan etävalvomosta. Tavoitteena on automatisoida kaikki 15 jäteasemaa.

Vestian etävalvotut itsepalveluasemat ovat jätehuollossa ensimmäiset ja ainoat Suomessa. Etävalvomo vihitään käyttöön syyskuun loppupuolella.

 

Kuva:

Vestian uusi hyötyjäteasema on vielä rakennustyömaana. Se valmistuu ja aukeaa lokakuussa. Vanha jäteasema jää varastoalueeksi.