Mies vajosi kanootteineen – Aleksi syöksyi pelastamaan

16-vuotias Aleksi Kuukasjärvi pelasti heinäkuussa miehen varmalta hukkumiselta.

Heinäkuinen aamu oli 16-vuotiaalle Aleksi Kuukasjärvelle tavanomainen, jopa niin tavallinen ettei tarkka päivämäärä ole jäänyt hänelle itselleen mieleen. Mietiskelyn jälkeen päivä lienee ollut torstai, heinäkuun 23. päivä. Hän asteli kotirantaansa ja lähti veneellä järvelle uistelemaan.

Sää oli Aleksin mukaan ”isokeli”, eli sen verran huono että hän ei halunnut lähteä kauemmaksi järvelle, vaan jäi uistelemaan Toivolanniemen edustalle, vähän Isolleselälle päin. Aallot löivät veneen kylkiin noin seitsemänkymmenen sentin korkeudelle.

– Heittelin virveliä kalan toivossa, kun näin että vastarannalta, Pumppurannan  aallonmurtajan suunnilta, lähti joku tulemaan järvelle kanootilla ja kääntyikin äkkiä takaisin. Kanootti  alkoi vajota, Aleksi kertaa tapahtunutta.

Aleksi keräsi kamppeensa ja lähti moottoriveneellä kanoottia kohti. Muita veneitä ei tuolloin alueella ollut. Aleksin ehtiessä paikalle kumolleen kääntynyt kanootti oli lähtenyt lipumaan poispäin ja mies räpiköi veden varassa, kasvot enää osittain veden pinnalla. Hänellä ei ollut pelastusliivejä ja kumisaappaat ja märät vaatteet vetivät miestä alaspäin. Vedensyvyys on paikalla noin neljä metriä.

– Nappasin miehen kädestä kiinni mutta märissä vaatteissa hän painoi niin paljon että en jaksanut nostaa häntä ylös veneeseen.

Aleksi sai miehen tarttumaan kiinni veneensä keulakaiteeseen ja hän roikkui siinä kiinni sen aikaa että Aleksi ajoi veneen niin matalalle että miehen jalat ottivat pohjaan ja hän pääsi nousemaan veneen kyytiin.

– En tiedä mitä olisin tehnyt jos hän ei olisi jaksanut pitää kiinni, kyllä minä sen jotenkin olisin kyytiin saanut, Aleksi miettii.

– Kovasti hän minua kiitteli että tulin apuun ja että ilman minua hän olisi hukkunut. Hän oli vajonnut jo niin alas veteen että olisi todennäköisesti hukkunut seuraavalla hengenvedolla. Mies kertoi pyrkineensä uimaan rantaa kohti mutta voimat olivat jo ihan loppu, Aleksi kertoo.

Vedenvaraan joutunut mies kertoi juuri pesseensä kanootin ja sadevesitulppa oli unohtunut sen keulasta pois, jolloin aaltoina lyövä vesi oli päässyt kanootin sisälle ja se alkoi vajoamaan eikä mitään ollut tehtävissä.

Miehen pelastamisen jälkeen Aleksi noukki vielä vajoavan kanootin järveltä mukaan. Voipunut mies ei jaksanut siinä vaiheessa pitää edes narusta kiinni, joten Aleksi piti kanootin naruista kiinni ja sekä mies että kanootti saatiin onnellisesti rantaan. Hän lainasi miehelle vielä puhelintaan että hän sai soitettua itselleen hakijan.

– Eipä ole kyllä ennen tuollaista eteen tullut, Aleksi tuumaa. Kova kalamies palasi tapahtuneen jälkeen vielä uistelemaan, kuten hän on tehnyt päivittäin jo monta viikkoa.

 

Aleksille anottu hengenpelastusmitalia

Ylikonstaapeli Seppo Ruotoistenmäki on anonut virkansa puolesta Aleksi Kuukasjärvelle hengenpelastusmitalia. Hän ei muista että pyhäjärviselle olisi koskaan kyseistä mitalia myönnetty.

– Hengenpelastusmitali on tosi harvinainen. Niitä myönnetään noin kymmenen vuosittain satojen hakemusten joukosta. Siinähän vaatimuksena on, että pelastaja asettaa itsensä hengenvaaraan pelastettavan takia. Nähtäväksi jää, täyttyykö tämä kriteeri tässä tapauksessa. Ja miten he ottavat huomioon Aleksin nuoren iän, Ruotoistenmäki pohtii.

Esitykset hengenpelastusmitalien myöntämiseksi käsittelee Aluehallintovirasto (AVI).

Hengenpelastusmitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta tai neuvokkaasta taikka oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

Hengenpelastusmitalihakemus lähetetään sen alueen AVI:lle, jonka alueella teko on tapahtunut. Hengenpelastusmitalin antamista koskevat ehdotukset käsitellään hengenpelastusmitalilautakunnassa.

Hengenpelastusmitalin antamista koskevien ehdotusten käsittelyä varten on hengenpelastusmitalilautakunta. Lautakunta toimittaa ratkaisunsa sisäasiainministeriölle, joka esittelee asian tasavallan presidentille.

Hengenpelastusmitalin antaa tasavallan presidentti.

 

kuvateksti:

Lukion ensimmäisen luokan aloittanut Aleksi Kuukasjärvi on käynyt kesällä järvellä lähes päivittäin. Hengenpelastuksen hetkelläkin hän oli ainoa veneilijä tapahtumapaikan alueella.