Emolahti Meeting – nostalgiaherkkuja koko perheelle

Harrasteajoneuvotapahtuma Emolahti Meeting ajoittuu perinteisesti heti elokuun alkuun. Tapahtuman puuhamiehenä toimii Risto Mäkeläinen puolisonsa Annukan kanssa. Meetingejä on järjestetty vuodesta 2011 ja taustatukena toimivat Pyhäsalmen kaivoksen moottorikerho sekä Rigidheads MC North.

 

Risto Mäkeläisen innostus harrasteajoneuvoihin sai alkunsa 1980-luvun puolivälissä. Tuolloin täällä järjestettiin samanniminen tapahtuma, jonka järjestäjänä toimi Kalajokilaakson USA Cars.

– Minä poljin polkupyörällä pikkupentuna tänne katsomaan näitä harrasteajoneuvoja. Siihen aikaan Pyhäjärvellä oli paljon amerikanrautoja. Kymmenvuotiaana syttyi palo sydämeen ja lupasin itselleni hankkia sellaisen.

Aikaa kului, mutta ei kovin paljoa.

– Ensimmäisen amerikkalaisen autoni ostin 16-vuotiaana. Osallistuin aina Big Wheels -harrasteajoneuvotapahtumaan Pieksämäellä, joka tarjosi nähtävää ja

tehtävää koko perheelle ja näin innostuksen potkua riitti myös Emolahti Meetingin heräämiseen.

Emolahti Campingin ravintolan vieressä oli monta selfien ottajaa paikalle houkutellut työpaja. Ensimmäistä kertaa tapahtumassa nähtiin livenä taiteilija Marco ”Platu” Plantingin työskentelyä. Hänet tunnetaan taitavana pinstraipparina. Hänen käsialaansa pyhäjärviset saavat ihailla muun muassa kauppias Arto Mäkimartin upeassa Awesome – Volkkari Transporterissa.

Platun viereen oli pistäytynyt 50-luku ja Marilyn Monroen tyyliin erikoistunut vaateputiikki Rock´n´Dot. Ajaton muoti Kuopiosta sopi tapahtuman henkeen erinomaisesti.

Emolahden uimarannan parkkipaikalla levittäytyi rompetori. Rompetorin myyjät tulivat muun muassa Kiuruvedeltä, Kokkolasta ja Raahesta. Paikalle saapui myös Rami Syed. Hänen kirjansa ”Moottoripyörällä silkkitietä, Oulusta Kathmanduun” on lukuelämys, joka innostaa tekemään elämästään oman ja toteuttamaan unelmiaan.

Myös perhetapahtuma veti väkeä. Martti Toivonen ja Tarja Lepistö viettivät lastensa Sirin ja Mikon kanssa Emolahti Meetingissä koko päivän aamupäivästä iltabileisiin.

– Mukava lomapäivä. Ensimmäinen tällainen perhetapahtuma koko kesänä, kommentoi Martti. Hän on innokas emolahtimeetinkiläinen, sillä harvoin on Emolahti Meeting jäänyt Martilta välistä.

Lasten ohjelmassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton onnenpyörä veti paikalle paljon pientä väkeä. Sitä ennen taikurishow kokosi perheitä Saunamaailmalle. Kotiseudun taikureita edusti Pauli Raivio. Musikaalinen taikuri Pauli ja hänen taitavasti soiva huuliharppunsa testasivat yleisön sävelkorvaa ja sai yleisön jalat tanssimaan, mutta valitettavasti taikaliina hiljensi sen ja taikasauva hävitti huuliharpun kokonaan näkyvistä.

Volkkareista erityinen huomio kiinnittyi pyhäjärvisen Jori Ryhäsen vuoden -64 hyvin matalaan kuplaan, jonka keula viisti asfalttia aina välillä vain muutaman millimetrin maavaralla.

– Vähän tarkasti pitää ajaa. Tämä on chopattu tarkoituksella näin alas, Jori nauraa.

Rauno Qvickin upea -58 Buick on vaaleanpunaisen vaahtokarkin värinen ”oikukas lady”, joka tuli – luonnollisesti – myöhässä Meetingiin, kun moottori ei tahtonut käynnistyä ajoissa. Myös oikukas lady keräsi ihailevia katseita läpi koko tapahtuman.

Yleisön ylivoimaiseksi suosikiksi nousi äänestyksessä pokaalin vienyt Minna ja Esa Liikasen punainen rodi sävy sävyyn olevine asuntovaunuineen. Chevrolet 1930 Universal -tyyliin customoidun Poksi -asuntovaunun korirakenteet ovat puuta. Mahtava palkintopokaali mahtui juuri ja juuri poikittain rodin penkille.

– Olen parikymmentä vuotta harrastanut amerikanrautoja. Meillä on ollut niitä kymmeniä. Tämä on jäänyt silmäteräksi ja meidän perheenjäseneksi. Se on niin vanha ja niin hellyttävä. Onneksi sain sen vaihdossa formula kolmosesta, Esa kertoo.

Kaksipyöräisistä kiinnostuneille löytyi myös silmänruokaa. Etenkin Harley Davidsonit olivat esillä, mutta joukossa oli toki muitakin upeita pyöriä. Yleisö äänesti tapahtuman parhaimmaksi moottoripyöräksi Indian Scoutin, joka saapui paikalle Nivalasta.

Yleisöä tuli paikalle yli odotusten, noin 2000 kävijää. Autoja tuli ja meni, jolloin kukaan ei pystynyt pitämään tarkkaa lukua. Tapahtuma on paisunut jo niin isoksi, että tulevaisuudessa parkkipaikka-aluetta tarvitaan lisää jo turvallisuudenkin vuoksi. Emolahden koulun piha oli täynnä ja autoja parkkeerattiin tien varteen.

– Tänä vuonna ensimäistä kertaa ei tullut sellaista tunnetta, että ei enää jaksa. Poikkeuksellinen vuosi. Hyvä ilma, paljon porukkaa, hyvä tunnelma. Järjestelyhommat saatiin tehtyä erittäin hyvissä ajoin etukäteen, vaikka on korona-aika, Risto Mäkeläinen pohtii.

– Yli 80 prosenttia autosta ei ole ikinä ennen ollut täällä ja osa tuli kaukaakin. Pyhäjärvisiä oli alle 20 prosenttia. Vähän ihmetyttää näin pieni pyhäjärvisten osuus, koska meidän seudulta kuitenkin löytyy yli sataa vanha harrasteajoneuvoa.

Musiikkijärjestelyt oli myös iso osa vuoden valmisteluista. Iltaisin yleisöä viihdyttivät N.A.M., Raw Deal sekä Marko Haavisto & Poutahaukat -yhtyeet. Radio Sandelsin matkailuauto kierteli Meetingiä ja raportoi tapahtuma kuulijoilleen umpisavolaisen suorana.