Vaappuja omin käsin

Muutama vuosi sitten Pietari Linna ja Jeremia Lapinoja perustivat omat vaappuja valmistavat yrityksensä. Tärppi- ja Jerppu-vaappujen suunnittelu on täysin nuorten omissa käsissä.

 

Vuonna 2017 Pyhäjärven 4H järjesti yrityskurssin nuorille. Kurssi antoi hyvät valmiudet oman yrityksen perustamiseen. Tähän tilaisuuteen tarttuivat myös tuolloin yläasteikäiset Pietari Linna ja Jeremia Lapinoja.

– Meillä molemmilla oli jonkin verran kokemusta vaappujen tekemisestä. Yrityksen perustamisestakin oli ollut puhetta jo aiemmin – kurssin myötä asia tuli lyötyä lukkoon, taustoittaa 17-vuotias Pietari Linna.

Käytännön syistä kaksikko perusti omat yritykset – Pietari vastaa Tärppi-vaapuista ja Jeremia, niin  ikään 17 vuotta, Jerppu-vaapuista.

Kalastusharrastus ajoi vaappujen tekemisen pariin.

– Olen ollut varmaan jostakin kolmevuotiaasta lähtien onki kädessä. Jo pienenä vuoleskelin jonkinlaisia vieheitä, sillä se oli halvempaa kuin ostaa kaupasta, Pietari muistelee.

– Itse ryhdyin tekemään vaappuja Pietarin innoittamana, Jeremia kertoo.

Kummallakin vaappumerkillä on oma, tietynlainen mallinsa, johon saadaan variaatioita eri värityksillä. Nuoret yrittäjät ovat suunnitelleet mallilleen tietyn muodon, jota on tilattu sorvarilta sadan kappaleen erissä. Näin jokaisen vaapun runkoa ei tarvitse tehdä itse. Runkoa vaille kaikki tehdään itse käsin.

– Rungon sisälle laitetaan runkolanka. Tämän jälkeen vaappu lakataan, opastaa Jeremia.

Lakkaamalla saavutetaan mahdollisimman hyvä maalauspinta. Lakkaus myös vahvistaa runkoa. Maalaaminen suoritetaan kynäruiskulla, mikä takaa hyvän jäljen. Pojat ostivat kynäruiskut Keskipiste-Leaderilta saaduilla avustuksilla.

– Aivan alussa vaaput maalattiin esimerkiksi spraymaalilla. Kynäruisku on siihen nähden loistava hankinta, Pietari naurahtaa.

Vieheeseen maalataan myös silmät ja kiinnitetään uintilevy sekä koukut. Tämän jälkeen on koeuiton aika.

– Käsityönä tehty vaappu eroaa kiinalaisesta massatuotteesta juuri siinä, että ne käyvät läpi koeuiton. Vaapun tulisi uida varsin suoraan tehden pientä epäsäännöllistä liikettä. Näin se luo kuvan haavoittuneesta kalasta, Pietari kertoo.

Uintiin voi vaikuttaa vaapun nokkalenkin virityksellä. Jos uinti ei ole tarpeeksi suoraa, voidaan nokkalenkkiä kääntää.

Pietari ja Jeremia ovat itseoppineita vaapuntekijöitä.

– Kokeilemalla ja netistä löytyvällä tiedolla olemme vaapuntekoa oppineet, Jeremia sanoo.

Jerppu- ja Tärppi-vaaput on suunniteltu lähtökohtaisesti vetouisteluun ja eritoten hauelle, ahvenelle sekä kuhalle.

Molempia vaappuja on ollut myynnissä esimerkiksi 4H:n maatalousnäyttelyissä. Jerppu-vaappuja on löytänyt myös vetouistelukilpailuista sekä Pyhäjärven ABC:n lähituotemyymälästä. Tärppi-vaappuja on ollut tarjolla Rauta-Sportissa.

– Molemmat yritykset tavoittaa myös somen kautta, kuten Facebookista ja Instagramista, Pietari vinkkaa.

Yrittäjät ovat saaneet tuotteistaan positiivista palautetta.

– Onhan se mukava kuulla, että joku on saanut vaapuillamme kalaa. Vaappujen laatu pyritään pitämään korkealla. Esimerkiksi huonommin uivat ja maalaukseltaan heikohkot vaaput jäävät omaan käyttöömme, eivät myyntiin, lisää Jeremia.

Pietari muistuttaa, että kahta täysin identtistä vaappua ei ole mahdollista tehdä käsityönä.

– Täysin samanlaista uintia jokaiselle tuotteelle ei voi taata. Kaikki vaappumme ovat yksilöitä.

Vaappujen tekeminen jatkuu tulevaisuudessakin. Mahdollisesti uudenlaista malliakin voi jonain päivänä odotella.

– 4H-yritystä on helppo pitää. Lisäksi tämä on mukavaa käsityötä, joka toimii myös tulonlähteenä, tuumaa Jeremia.

– Homma tosiaankin jatkuu. Välillä saattaa olla hiljaisempaa, mutta lopettamisesta ei ole puhetta, komppaa Pietari.

Vaappujen tekeminen tapahtuu harrastuksen pohjalta. Kaksikko ei enää vieheitä kaupasta ostele.

– Jos joskus tulevaisuudessa tulee mieleen, ettei tätä yritystä jaksa enää pyörittää, niin uskon, että teen silti itselleni vaappuja. Mikä on parempaa kuin saada kala itsetehdyllä vaapulla? Pietari hymyilee.

Joonas Kärkkäinen

 

Lue lisää kesäisiä juttuja lehdestämme! Kesälehti saatavissa veloituksetta pyhäjärvisissä yrityksissä sekä Lehtiluukussa!