Mansikat poimitaan uusin voimin

Koronakriisi matkustuskieltoineen aiheutti epävarmuutta marjatiloilla. Marjanpoimijoita on kuitenkin löytynyt tarpeisiin ja kesään on lähdetty Korholan mansikkatilalla toiveikkain odotuksin.

 

Lähtökohdat eivät ole olleet parhaat kesän mansikkasatoa ajatellen. Kylmä kevät ja yhtäkkinen lämpötilan nousu eivät ole sopivia mansikan kasvurytmille.

– Tällä hetkellä on varsin kuivaa. Vaivana ovat myös pahat talvituhot, harmittelee Korholan Mansikan Ilpo Korhola.

– Laitoimme viime syksynä kasaan kasvutunnelit. Niillä tähdätään varhaistuotantoon. Taimet on istutettu tunneliin jo huhtikuun alussa.

Kasvutunnelimansikoiden poimimista voi odottaa jo näille päiville.

Tunneli mahdollistaa laadukkaamman mansikan, sillä se ei ole alttiina esimerkiksi sateille ja suurille olosuhteiden vaihteluille.

– Tunnelissa on myös vähemmän torjunta-aineita käytössä. Pääosin siellä käytetään biologista torjuntaa kuten loisia ja petopunkkeja. Kimalaisia on käytetty pölytykseen.

Rasioissa myytävät mansikat koostuvat entistä enemmän juuri kasvutunneleiden marjoista. Korholan mukaan isot välittäjät ovat kiinnostuneita vain kasvutunneleiden vadelmista – avomaan vatut nautitaan itse poimittuina tai torilta ostettuna.

– Kuitenkin 5 kilon mansikkalaatikot tulevat lähtökohtaisesti pellolta. Tunnelin tuotantokustannukset ovat sen verran korkealla, että 5 kilon laatikon hinta nousisi aivan liian isoksi ostajaa ajatellen.

Suuremman yllätyksen toi korona, joka esti monen vakiomarjanpoimijan saapumisen Suomeen.

– Kyllä sitä alussa mietti, että mitä tästä tulee. Laitoimme Töitä Suomesta -sivustolle ilmoituksen, jonka jälkeen kiinnostuneita poimijoita alkoi löytyä, kertoo Korhola.

Korholalle onkin löytynyt kesätyöläisiä vajaa 40, joka on riittävästi talvituhojen jälkeen. Tutut ukrainalaiset ja venäläiset ovat jääneet kuitenkin kotimaihinsa.

– Nyt marjanpoimijoita on aina Nepalista ja Vietnamista asti. Meillä on töissä seitsemää kansalaisuutta. Suomalaisiakin löytyy – heistä osa on paikallisia.

Korholan mansikkatilan monella luottopoimijoilla oli takanaan jo kymmenen vuotta kyseisellä paikalla. Uusien poimijoiden kanssa perehdyttäminen tuli tarpeeseen.

– Kun vaihtuvuus poimijoiden kanssa oli vielä aikaisemmin pientä, oli työskentely todella jouhevaa ja helppoa. Totta kai kun meillä on uusia kasvoja suurin osa, niin minun tulee opastaa ja johtaa enemmän.

Korholan mansikkatilalla ovat olleet tänä keväänä töissä muun muassa nepalilainen Kul Shrish, venäläinen Marina Fateeva sekä vietnamilais–unkarilainen Thai Le. Lue heidän tunnelmiaan työstä printtilehdestä tai näköislehdestämme Lehtiluukusta!

 

Joonas Kärkkäinen