Nuohous jatkuu – tarkat toimintaohjeet varmistavat turvallisuuden

Muut kuin aivan välttämättömät nuohoukset siirrettiin maaliskuun lopussa väliaikaisesti koronavirusepidemian vuoksi. Hallituksen päätettyä toukokuun alussa purkaa rajoituksia hallitusti, myös nuohoustoiminta saa jatkua.
Nuohousalan Keskusliitto ry on päivittänyt toimintaohjeistuksen turvallisesta nuohouksesta koronavirusepidemian aikana. Ohjeistus on voimassa toistaiseksi ja sitä päivitetään tarvittaessa.
Valtioneuvoston ja terveysviranomaisten antamien määräysten ja ohjeiden lisäksi nuohoustyössä noudatetaan kontaktitonta toimintamallia, jossa huolehditaan sekä asiakkaiden että nuohoojan terveydestä. Asiakasta pyydetään siirtymään eri tilaan tai huoneeseen nuohouksen ajaksi.

Ennen nuohouskäyntiä asiakkaan kanssa käydään lävitse kohdekohtaiset turvalliset järjestelyt ja riskiryhmien osalta noudatetaan erityistä huolellisuutta.
Kohteessa nuohooja huolehtii tehostetusta hygieniasta. Se tarkoittaa esimerkiksi asianmukaisesta käsihygieniasta huolehtimista ja kertakäyttöisten suojakäsineiden käyttämistä. Myös kasvomaskin tai hengityssuojaimen käyttämistä suositellaan. Käteisen rahan sijaan suositaan maksupäätteen tai sähköisen laskutuksen käyttöä. Nuohoustyön jälkeen desinfioidaan työvälineet sekä pinnat, joihin kohteessa ja työautossa on koskettu.
Ajoneuvon sisäosien, maksupäätteiden ja työvälineiden puhtauteen kiinnitetään erityistä huomiota. Maksupääte desinfioidaan käytön jälkeen ja suojavälineet vaihdetaan ja huolletaan säännöllisesti.
Asiakkaan tulee saada nuohouskäynnistä tehdyt työt, havainnot, puutteet tai huomiot sisältävä nuohoustodistus. Nuohoustodistus suositellaan toimitettavan asiakkaalle poikkeusaikana ensisijaisesti sähköisessä muodossa.
Nuohoustyön turvallinen suorittaminen edellyttää sekä palveluntuottajalta että asiakkaalta vastuullisuutta ohjeiden noudattamisessa.
Ari Tikka Pyhäsalmen Talohuollosta kertoo, että koronatilanne on aiheuttanut heidänkin toimintaansa lomautuksen, mutta tämän viikon alusta nuohoustoiminta on jälleen aloitettu. Nuohooja sopii nuohousajan sopimalla ajan etukäteen puhelimitse. Myös he noudattavat luonnollisesti työssään liiton ohjeistusta.

Teksti: Mirka Kauranen
Kuva: Olavi Saaranen