Ylioppilaaksi vauhdilla – Venla hankki yo-lakin kahdessa vuodessa

Venla Tölli kiritti ylioppilaaksi kahdessa vuodessa. Lukion lakkiaisjuhlat on siirretty koronan vuoksi elokuulle, joten juhlia vietetään tässä vaiheessa pienimuotoisesti perhepiirissä.

Venla kävi ala-asteen Rannankylän koulussa. Yläasteella mieleen virisi ajatus lukion suorittamisesta nopeutettuna tai kaksoistutkintona.
– Peruskoulu oli helppo. Ysin lopulla mietin, tekisinkö kaksoistutkinnon. Lukion suorittamista kahdessa vuodessa ysiluokan opo piti mahdottomana. Kun lukion rehtori Tuija sanoi, ettei kukaan ole aiemmin tehnyt niin, ajattelin että onko tämä haaste.

Vähimmäisvaatimuksena lukiossa on kirjoittaa neljä ainetta. Vaikka Venla suoritti lukion tavallista nopeammalla tahdilla, hän kirjoitti kuitenkin seitsemän ainetta, jakaen kirjoitukset syksylle ja keväälle. Kurssivalinnatkaan eivät olleet helpoimmasta päästä.
– Otin mahdollisimman pitkät ja vaikeat aineet. Suoritin pitkän matematiikan, fysiikan ja kemian. Kursseja oli ehkä vähän liikaakin ja välillä oli rankkaa. Kirjoitukset menivät yllättävän hyvin ja päästötodistukseenkin olen tyytyväinen, Venla kertoo.

Suosikkiaineikseen Venla luettelee juuri pitkänä suorittamansa matematiikan, fysiikan ja kemian sekä biologian.
– Juuri tuollaiset tieteelliset aineet erityisesti kiinnostavat ja englantikin on ihan kivaa, hän tuumaa.
Lukion suorittaminen kahdessa vuodessa edellytti oma-aloitteisuutta ja soveltamista.
– Tein paljon etälukion kursseja. Oli hyvä käydä siellä kaikki tylsät pakolliset kurssit pois. Ensimmäisenä vuonna opiskelin pääasiassa omanikäisten kanssa ja tänä vuonna enimmäkseen kolmosten kanssa. Skippasin kakkosen oikeastaan kokonaan.

Venla on tyytyväinen ratkaisuunsa hoitaa lukio nopeasti alta pois.
– Kyllä se kannatti, niin ei tarvitse olla lukiossa enää kolmatta vuotta. Pääsen nuorempana etenemään jatko-opintoihin.
Ylioppilasjuhlia vietetään tänä vuonna koronan varjossa.
– Nyt ei taida päästä isosti juhlimaan. Juhlimme pienimuotoisesti perhepiirissä. Koulu järjestää päättäjäiset elokuussa.

Jatko-opiskelupaikkoja Venla on hakenut erityisesti sosiaali- ja terveysalalta ja tekniikan puolelta sekä ammattikorkeakoulu- että yliopistotasolta.
– Lähipäivinä pitäisi tulla todistusvalinnan tulokset. Pääsykokeiden ensimmäinen vaihe toteutetaan sähköisesti ja toinen vaihe valvotusti.
Tiukan kahden vuoden rutistuksen jälkeenkään Venla ei ole jäänyt laakereilleen lepäämään.
– Taisin pitää kirjoitusten jälkeen pari viikkoa lomaa. Kävin tenttimässä hygieniapassin välissä niin pääsin töihin. Työskentelen Jaatisen palvelukodissa hoiva-avustajana. Kesäkuussa teen muitakin hommia Jaatisen ohella. Olen ollut joka kesä kesätöissä ja kouluaikanakin tein välillä viikonloppuisin töitä, Venla kertoo.

Teksti ja kuva: Jaana Salo