Pyhäjärvellä ei ole vielä todettu koronaa – pandemiavastaanotto toiminnassa

THL:n tilastoista ilmeni viime perjantaina 3.4., että Kiuruvedellä on todettu 11 koronavirustartuntaa. Kiuruvetisen hoivakodin asukkaista kolme hyvin iäkästä henkilöä on menehtynyt koronavirukseen. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kiuruvesi- lehti. Iisalmen Sanomat uutisoi lauantaina, että kyseinen hoivakoti on Attendo Kallionsydän, jossa tartuntoja on todettu niin asukkailla kuin hoitajillakin. Tiistaina lehden painoon menon jälkeen Kiuruveden koronatartuntojen määrä oli THL:n tietokannassa jo 21.

Ajantasaisen ja varmistetun tiedon koronavirustilanteesta saa vain THL:n nettisivulta, tilastot päivittyvät päivittäin kello 9.30. THL ei ilmoita tartuntamääriä kuntatasolla, jos niitä on 0 – 4. Pyhäjärven osalta tartuntoja ei ole edelleenkään ilmoitettu. Ppky Selänteen johtaja Tuomas Aikkila vahvisti tiistaina, ettei Ppky Selänteen alueella ole yhtään laboratoriokokein varmistettua koronavirustapausta.
Iltapäivälehdissä on tehty kyselyitä lukijoille, esimerkiksi kuka arvioi itsellään voivan mahdollisesti olevan koronavirus. Kyseiset kyselyt eivät anna luotettavia tietoja tilanteesta, vaan sen saa vain THL:n kautta. Seuraamme tilannetta aktiivisesti myös Pyhäjärven Sanomissa, ja informoimme heti nettisivuillamme mikäli tilanteeseen tulee muutosta.

THL:n sivujen mukaan tiistaina Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella oli todettu 85 koronavirustartuntaa, joista 67 Oulussa, eli 18 PPSHP:n alueen tartuntaa on ilmennyt yksittäisissä kunnissa, sillä alle viiden tartunnan kunnista THL:n karttapalvelu ei anna tietoja. Koronavirustestejä PPSHP:ssä on tehty 2171 kappaletta.

 

Pyhäjärven pandemiavastaanoton toiminta on käynnistynyt

Ppky Selänne perusti Pyhäjärven terveyskeskukseen pandemiavastaanoton, joka ottaa vastaan asiakkaita koko kuntayhtymän alueelta.
– Ohjaamme kaikki hengitystieinfektio-oireiset Pyhäjärven erilliselle vastaanotolle. Toiminta on käynnistynyt jo reilu kaksi viikkoa sitten. Siellä toimii 2–3 sairaanhoitajaa sekä yksi lääkäri, ylilääkäri Kirsi Kiukaanniemi kertoo.
Suosituksena on, että hengitystieoireiset asiakkaat olisivat ensin puhelimitse yhteydessä terveydenhoitoon.
– Potilaita suositellaan soittamaan etukäteen, että pystymme pitämään toiminnan ruuhkattomana. Samalla suojataan sekä potilaita että hoitohenkilökuntaa turhilta altistumisilta. Osa asiakkaista voidaan hoitaa ja ohjeistaa puhelinneuvonnalla, osa ohjataan paikalle arvioon ja osasta otetaan tarvittavia näytteitä.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella palvelee yhteinen neuvontanumero, jonne voi soittaa, jos epäilee koronavirusinfektiota. Sairaanhoitopiiri on linjannut, että lievissä tapauksissa koronavirustestejä ei tehdä, ja valtaosa sairastuneista toipuu kotihoidolla.
– Mikäli koet oireita, ole ensin puhelimitse yhteydessä. Jos oireet ovat sellaiset, että ne edellyttävät sairaanhoitajan tai lääkärin arviota, sinut pyydetään arvioon paikanpäälle. Testejä otetaan sairaanhoitopiirin antamien kriteereiden täyttyessä. Kaikista hengitystieinfektiopolille ohjattavista ei automaattisesti oteta koronanäytettä, vaan tilanne arvioidaan ensin.

Flunssaoireisia suositellaan välttämään läheistä kontaktia muihin.
– Kaikkein tärkeintä on pitää huolta etäisyyksistä esimerkiksi kaupassa ja ulkoillessa sekä huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Pieniä käsidesinfiointiainepulloja kannattaa pitää mukana auto- ja kauppareissulla. Kotona paljon käytettäviä kosketuspintoja kannattaa puhdistaa usein, Kirsi ohjeistaa.

Lue lisää keskiviikon printtilehdestä tai lehtiluukku.fi-palvelussa.

Teksti: Mirka Kauranen ja Jaana Salo
Kuva: Jaana Salo