Koulukuljetuksissa siirrytään robottibusseihin

Kaupungin sivistyslautakunta käsitteli edellisessä kokouksessaan tarjouksia koulukuljetuksista lukuvuosille 2020 – 2021 ja 2021 – 2022.  Määräaikaan mennessä tarjouksia tuli neljältä tarjoajalta.

Reittejä ajavat tulevana lukuvuonna Tenhusen Liikenne Oy,  Oy Rytkönen & Co. ja Linja-autoliikenne Veljekset Laitinen Oy. Tenhusen Liikenteen reittimäärä kasvoi viidellä ja heillä on nyt ajettavanaan kymmenestä reitistä seitsemän.

Lisääntyneeseen reittimäärään Tenhusen Liikenne aikoo vastata robottiautoilla.

– Olemme ostaneet kaikkiaan neljä robottipikkubussia reiteille. Uutta kalustoa on hankittu midi-koon linja-autoina pyhäjärvislähtöiseltä Tarvaisen Terolta Workcarsilta Jyväskylästä, toimitusjohtaja Jari Tenhunen Tenhusen Liikenteestä valottaa.

– Aluksi lähdetään testaamaan kuljetuksia kantateillä, jotta saamme käsityksen autojen toimivuudesta ja ominaisuuksista ennen haasteellisimmille tieosuuksille siirtymistä, Tenhunen kertoo.

Robottibussien on tarkoitus liikennöidä kantatie 27:aa pitkin Kiuruveden rajalta Pyhäsalmeen ja Haapajärven rajalta Pyhäsalmeen. Nelostien bussit lähtevät liikkeelle Kärsämäen ja Pihtiputaan rajoilta. Näiden teiden varsilla asuvat lapset pääsevät siis testaamaan uutuutta ensimmäisinä. Perinteinen koulukyyti noukkii lapset edelleen sivuteiden varsilta, kunnes kokemukset robottibussien toiminnasta karttuvat.

Robottibussikyytiä varten lasten osoitteet päivitetään auton gps-kartalle, jonka mukaan se osaa pysähtyä oikeaan risteykseen. Lapsen noustessa kyytiin hän piippaa bussikorttinsa päätelaitteeseen, jonka mukaan robottibussi saa tiedon, mihin oppilas on matkalla, näin samastakin risteyksestä kyytiin nousevat lapset osataan toimittaa eri kouluille. Mikäli kyytiä ei tarvita, vanhemmat voivat kuitata lapsen poissaolevaksi Wilman kautta.

Tenhunen on uusista busseista innoissaan.

– Kunhan keräämme kokemuksia koulukyytien osalta, niitä voitaisiin laajentaa jatkossa myös palveluliikennekyytien osalle.

****Muokattu 1.4.2020 klo 23.20***
Aprillipäivän hengessähän tässä uutisessa mentiin! Itse asiassa totta toinen puoli; Tenhusen Liikenne saa lisää koulureittejä ajettavakseen ja uusi autokin on tilauksessa. Mutta robottibusseja ei toistaiseksi koulukyydityksissä nähdä.

Mirka Kauranen