Kiviniemi kannustaa satsaamaan tartuntojen ehkäisyyn ja henkiseen jaksamiseen

Pyhäjärven kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi ohjeistaa kaupunkilaisia välttämään koronatartuntariskejä, mutta myös pitämään huolta omasta ja läheisten henkisestä jaksamisesta. Poikkeusaika voi jatkua vielä useita kuukausiakin.

– Valtioneuvosto suositti nyt noin kuukauden kestäviä palvelujen rajoituksia ja sulkemistoimenpiteitä koronaviruksen vuoksi, mutta on hyvä varautua henkisesti, että kyse voi olla monestakin kuukaudesta, kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi muistuttaa.

– Näkisin tärkeänä, että ihmiset pitäisivät nyt huolta omasta ja läheistensä henkisestä jaksamisesta. Kannattaa seurata aktiivisesti viranomaistiedotteita, valtion, kaupungin ja Ppky Selänteen tiedotteita ja somea, mutta myös infoähkyä pitää koettaa välttää.

Lukio-opetus ja osittain perusopetuskin siirtyvät etäopetukseen, joka mietityttää varmasti perheitä. Kiviniemen mielestä tiedotusta pitää seurata järkevässä määrin, mutta sen ohella ihmisten pitäisi koettaa tehdä ja harrastaa myös muuta.

Vaikka palveluihin ja kulttuuritoimen toimintaan on asetettu rajoituksia, liikuntaa ja kulttuuria voi harrastaa myös omaehtoisesti ja lähipiirin kanssa.

– Otetaan kuitenkin maalaisjärki mukaan, täällä voi nauttia monista asioista.

– Vain tietyt asiat ovat jäissä odottamassa epidemian talttumista. Ulkoiluilmathan ovat nyt mainiot, kannattaa ulkoilla ja hyödyntää harrastusten runsaudensarvesta riskittömiä vaihtoehtoja, Kiviniemi rauhoittelee.

– Kunhan muistetaan riskiryhmiin ja yli 70-vuotiaisiin kohdistuvat velvoitteet, voi täällä silti tehdä hyvin paljon asioita.

Toisaalta riskiryhmiin kuulumattomien kannattaa tässä tilanteessa koettaa käyttää mahdollisimman paljon paikallisia palveluita, koronaepidemia aiheuttaa kovan iskun jo muutenkin vaikeassa tilanteessa toimineille yrittäjille.

Kaupunginjohtaja kehottaa myös yrittäjiä tuomaan asiakkaiden tietoon, kuinka heidän palveluitaan voidaan hyödyntää mahdollisimman riskittömästi.

Kaupunginjohtaja kannustaa pitämään huolta erityisesti riskiryhmistä ja yli 70-vuotiaista ihmisistä. Epidemia-aikana tulee ottaa selvää esimerkiksi puhelimitse, että heidän perustarpeensa tulevat tyydytettyä ja miten esimerkiksi kauppa- ja apteekkiasiat voidaan hoitaa heidän puolestaan ilman tartuntariskiä. Myös kaupunki on tällä hetkellä kartoittamassa tilannetta, miten asiointiapu voitaisiin järjestää riskiryhmille joilla ei ole omia verkostoja.

Teksti: Mirka Kauranen

Kuva: Arkistokuva