Intohimo laadukkaaseen pizzaan johdatti menestykseen

Pyhäjärvissyntyinen Kristian Tapaninaho perusti vaimonsa Darina Garlandin kanssa vuonna 2012 Ooni pizzauuneja valmistavan yrityksen, jonka menestystarina on saanut viime aikoina paljon palstatilaa Ison-Britannian lehdistössä ja laajemminkin.

 

Pizzan arvellaan olevan kotoisin Napolista Etelä-Italiasta. Vuonna 2017 YK:n kulttuuri- ja tiedejärjestö Unesco nosti napolilaisen pizzan aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Napolilaista pizzaa sanotaan maailman parhaaksi. Sen valmistus poikkeaa muista pizzoista muun muassa siinä, että se paistetaan lähes 500-asteisessa uunissa noin minuutissa. Sähköhellojen uunit eivät tuollaisiin lämpötiloihin taivu, joten autenttista napolilaistyylistä pizzaa on kotioloissa hankala tehdä.

Britannian laajalevikkisin, sunnuntaisin ilmestyvä sanomalehti The Sunday Times uutisoi joulukuussa pyhäjärvissyntyisestä Kristian Tapaninahosta, jonka menestys lähti liikkeelle intohimosta napolilaistyyliseen pizzaan.

Kristianista oli mukavaa tehdä pizzaa perjantaisin töiden jälkeen, mutta kotiuunia ei saanut tarpeeksi kuumaksi täydellisen maun saavuttamiseksi. Edullisimmatkin pizzauunit maksoivat yli kaksi tuhatta euroa, eivätkä olisi mahtuneet kotiin. Niinpä Kristian keksi oman ulkokäyttöön tarkoitetun, siirreltävän pizzauunin.

Kristianin ja hänen vaimonsa Darina Garlandin vuonna 2012 perustama Ooni myy kompakteja pizzauuneja, jotka saavuttavat viidensadan asteen lämpötilan noin vartissa. Uunien polttoaineena voi käyttää puuta, pellettejä, hiiltä tai kaasua. Hinnat lähtevät noin 250 eurosta, mikä on murto-osa perinteisen puulämmitteisen pizzauunin hinnasta.

Ensimmäinen Ooni-pizzauuni saatiin markkinoille Kickstarterin kautta, joka on yhdysvaltalainen joukkorahoituspalvelu. Kickstarter keskittyy erityisesti luovien projektien joukkorahoitukseen. Ensimmäisen tuotteen jälkeen yritys on tuonut markkinoille muitakin tuotteita joukkorahoituksen avulla. Vuonna 2017 myyntiin tullut neljällä eri polttoainevaihtoehdolla toimiva Ooni Pro keräsi Indiegogo-joukkorahoituspalvelussa miljoonan. Helmikuussa 2019 julkaistu Ooni Koda sai Hearth, Patio & Barbegue –järjestön VESTA-palkinnon innovatiivisimmasta tuotteesta ja muita palkintoja. Elokuussa käynnistyi uusi Kickstarter-kampanja Ooni Karu –mallille.

– Ooni on ollut kansainvälinen heti alusta alkaen, koska lanseerasin sen Kickstarter-joukkorahoitussivuilla. Koska Ooni on niin omaperäinen ja vastasi tarpeeseen, jota kukaan muu ei vielä koettanut täyttää, vastaanotto on ollut loistava! Noin puolet kaikesta myynnistä menee USA:an. Sen jälkeen suurin alue on Iso-Britannia, jonne menee noin 20 prosenttia, Kristian kertoo.

Yritys työllistää nykyisin noin 50 henkeä ja sen pääkonttori sijaitsee Skotlannin pääkaupungissa Edinburghissa. Skotlantilainen sanomalehti Daily Record uutisoi joulukuussa, että Tapaninahon yritys on nimetty nopeimmin kasvavaksi yksityiseksi yritykseksi Skotlannissa.

– Oonin myynti on kasvanut viimeisten kolmen vuoden aikana keskimäärin 148 prosenttia vuodessa, saavuttaen viime vuonna 10 miljoonaa puntaa. Yritys tekee kauppaa yli 90 maassa, lehti kirjoittaa.

Yritys on saanut paljon palstatilaa muissakin lehdissä ja kansainvälistä huomiota. Erikoista menestyksestä tekee se, että yritys on kehittynyt ja kasvanut ilman julkista rahoitusta.

– Pariskunta keräsi pienen summan perheeltä ja ystäviltä ja ovat toteuttaneet kolme joukkorahoituskampanjaa. He ovat tehneet tietoisen valinnan kasvattaa liiketoimintaa sen omilla ehdoilla ja ovat tähän saakka kieltäytyneet ottamaan vastaan rahaa riskisijoittajilta, vaikka tarjouksia on tullutkin, brittiläinen talouslehti MoneyWeek kertoi 17. tammikuuta.

Pizzauuni soveltuu muuhunkin ruuanlaittoon, kuin pizzan tekoon. Esimerkiksi karjalanpiirakat ja rieska tarvitsevat kuuman paistolämpötilan.

Kristian ja Darina julkaisivat viime vuonna keittokirjan, Ooni – Cooking with fire. Kirjasta löytyy pizzareseptien lisäksi ohjeita muun muassa leipiin, herkullisiin kala- ja liharuokiin sekä jälkiruokiin. Kirjan resepteissä on paljon vaikutteita Suomesta.

– Ooni aloitti elämänsä perheemme puutarhassa Lontoossa, mutta sen juuret vievät kotikaupunkiini Suomessa. Vanhempani asuvat yhä talossa jossa kasvoin. Noin sadan metrin päässä sen ovelta levittäytyy Pyhäjärvi. Kun mietin ruokia, joista eniten lapsena nautin, monet niistä sijoittuvat juuri sinne. Kesällä sytytimme grillin ja nautimme pitkistä valoisista illoista, Kristian kertoo kirjan esipuheessa.

 

Jaana Salo