Ppky Selänteessäkin varaudutaan koronavirukseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeistaa, että jos olet vähänkään sairas, soita mummolle – älä mene käymään.  COVID-19-koronaviruksen riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat muita suuremmat. Virus aiheuttaa useammin vakavia oireita ikääntyneille ja niille, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes, sydänsairaus tai keuhkosairaus.

Suomessakin varaudutaan koronavirusepidemiaan. THL seuraa tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa ja päivittää terveydenhuollon toimenpideohjeita sen mukaisesti. Epidemia-aluetta oli tiistaiaamuun mennessä laajennettu kattamaan Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea, Italia, Tirolin alueen hiihtokeskukset Itävallassa, sekä Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltio. Epidemia-alueita arvioidaan uudelleen päivittäin. Edessä voi olla pian tilanne, jossa koronavirustartunnan voi saada mistä tahansa Euroopan maasta.

– Ppky Selänteessä on kokoontunut jo useamman kerran infektiotyöryhmä viime viikkojen aikana nimenomaan tähän COVID-19-tilanteeseen liittyen. Työryhmä kokoontuu nyt säännöllisesti.  Seuraamme tiiviisti THL:n ja sairaanhoitopiirin tilannetta, tiedottamista ja ohjeistuksia koronavirusinfektiotilanteeseen sekä päivitämme alueemme varautumissuunnitelmaa sekä ohjeistuksia asiakkaille ja työntekijöille aiheesta, ylilääkäri Kirsi Kiukaanniemi kertoo.

THL:n sivuilla kerrotaan, että tähän mennessä Suomessa on todettu 30 laboratoriovarmistettua tautitapausta. Niistä 23 liittyy matkailuun ja jatkotartuntoja on seitsemän.

Ensimmäinen koronavirustapaus todettiin Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella viime viikolla. Ylen uutisten mukaan tartunnan saanut on epidemia-alueelta palannut matkailija.

THL kertoo, että virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 2-12 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää. Leviämisen tehokkuutta eikä tartuttavuusaikaa vielä tunneta tarkasti.

– Olemme ohjanneet asiakkaita, että he ottaisivat mahdollisissa koronavirus tartuntaepäilyissä yhteyttä puhelimitse joko terveyskeskukseen tai OYS:n ympärivuorokautiseen palvelevaan neuvontanumeroon 08 3152655. Näin vältetään mahdollisten tartuntojen leviäminen päivystysvastaanotoilla, työterveyslääkäri Marja-Riitta Knaappila ohjeistaa.

– Asiakkaille tärkeintä on ottaa yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse. Tällä hetkellä kaikki koronavirusinfektioepäilypotilaat arvioidaan OYS:ssa PPSHP:n ohjeen mukaisesti, Kiukaanniemi vahvistaa.

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky.

– Jokainen tapaus arvioidaan yksilöllisesti ja konsultoidaan tarvittaessa OYS infektiolääkäriä jatkotutkimusten tarpeesta ja ohjataan sen mukaan. Henkilökunnalle ohjeistettuja suojaimia on kaikissa terveyskeskuksissa. Myös laajemman epidemian varalle on varautumissuunnitelmia tehty, Knaappila kuvailee.

– Yleisiä ohjeita tartunnan ehkäisyyn ovat hyvä käsi- ja yskimishygienia, riittävä käsien pesu ja desinfiointiaineen käyttö, sekä sairaana tai flunssaisena kotiin jääminen. THL:n sivuilta löytyy myös ohjeita matkustajille, matkoilta palaaville sekä työnantajille, Kiukaanniemi opastaa.

 

Jaana Salo