Pysyvästi takaisin kotiseudulle

Kiinteistö Oy Rillankivi sai helmikuun alussa uuden teknisen isännöitsijän, kun pestissä aloitti Esa Ryynänen. Lamminahon Ahton toiminnassa aktiivisesti mukana olevalle paljasjalkaiselle pyhäjärviselle työpaikka on ensimmäinen paikkakunnalla.

 

Pyhäjärveltä lähtöisin oleva Esa Ryynänen istahtaa rennosti Kiinteistö Oy Rillankiven kahvihuoneen pöydän ääreen. Ryynänen aloitti Pyhäjärven kaupungin omistaman kiinteistöyrityksen teknisenä isännöitsijänä helmikuun alussa.

– Ensimmäiseksi on opeteltu paikkoja, missä Rillankiven asunnot ja toimitilat ovat. Nyt tiedän, missä omat tilukset sijaitsevat, mies naurahtaa.

Hän epäilee, että ensimmäinen puoli vuotta tulee olemaan kokonaisuudessaan opettelun aikaa.

– Työn peruskuvio on minulle tuttu, mutta uusia juttuja on paljon. Hirveästi ei ole vielä huomattu, että Rillankivellä on uusi työntekijä. Hyvillä mielin olen työssä aloittanut, eikä suurempia yllätyksiä ole vielä tullut, Esa pohdiskelee.

Rillankiven kiinteistöihin tutustumisen ohella ensimmäisiin viikkoihin on kuulunut myös kontaktien solmimista yhteistyökumppaneihin, joita on laaja skaala eri sektoreilla.

– Kaupunki, kiinteistöhuollot ja alihankkijat, esimerkiksi putki- ja sähkömiehet sekä lukkosepät, Ryynänen luettelee tahoja, joiden kanssa tekninen isännöitsijä toimii.

Rillankiven teknisen isännöitsijän paikka tuli hakuun viime vuoden marraskuun lopulla, kun Veli-Matti Raappana siirtyi kiinteistöpäälliköksi Kokkolan Seurakuntayhtymään.

Jämsässä Patrialla työskennellyt Ryynänen huomasi kotipaikkakunnallaan auenneen pestin ja päätti hakea sitä.

– Olen filosofian maisteri pääaineena kemia, mutta nyt muutaman vuoden olen opiskellut Oulun ammattikorkeakoulussa rakennusmestariksi. Suurin piirtein siis tiesin teknisen isännöitsijän työnkuvan jo etukäteen.

Patrialla Ryynänen toimi asiantuntijatehtävässä, mutta halusi löytää töitä kotiseudulta.

– Työskentelin Patrialla lentokoneteollisuuden parissa kolme vuotta. Olin Jämsässä kolme päivää viikossa ja sen lisäksi tein kaksi päivää etänä Pyhäjärveltä käsin. Patrialla opin tietynlaisen suhtautumisen asioihin – aina kannattaa kysyä, onko jokin asia oikein, ennen kuin tekee. Mietinkin, miksen itse pystyisi tekemään teknisen isännöitsijän töitä.

Ryynänen kokee niin yliopisto- kuin AMK-opinnoistaan olevan apua uudessa työpestissään. Ennen kuin hän suoritti kemian maisteriopinnot Jyväskylässä, oli hän käynyt matematiikan pääaineesta kandidaatiksi Oulussa.

– Matikan puolelta on paljon hyötyä piirustuksen ja laskennan osalta. Kävin myös jonkun verran taloustieteitä, ja koen siitä olevan teknisenä isännöitsijänä eniten hyötyä. Myös rahoituksen perusteiden ja laskentatoimen opiskelu ovat helpottaneet sisäänajoa, koska ymmärrän, mitä toimitusjohtaja Sari Ahola puhuu, Esa nauraa.

Rakennusmestariopintoihin mies luonnehtii päätyneensä sattumalta, kun hän haki opinnäytetyöpaikkaa kemian opintoihin. Kun paikkaa ei löytynyt, hän päätyi hakemaan uutta opiskelupaikkaa.

– Rakennusmestarin opinnot voivat olla suoraan soveltuvia teknisen isännöitsijän perustutkinnon kanssa, ja jatkokoulutuksista iso osa sisältyy myös rakennusmestareille.

Uudessa työssään Ryynänen nauttii päivittäisestä kontaktista ihmisten kanssa.

– Olen linkkinä asukkaille yhtiöön ja omistajaan. Tässä tapauksessa on vain yksi taloyhtiö, koska olemme kaupunkiyhtiö ja toiminta on siksi simppelimpää kuin yksityisellä puolella.

Alkuviikot työssä ovat olleet vielä rauhalliset – kiire ajoittuu kuunvaihteisiin, kun asuntovaihdot tapahtuvat.

– Rauhallisena aikana ehdimme tehdä pintaremontointia asuntoihin. Tällä hetkellä remontteja on Kärkkäisen alueella ja yhdessä asunnossa Kuusenmäellä. Teemme asunnon kerrallaan valmiiksi ja siirrymme sitten seuraavaan.

Ryynänen varttui Lamminaholla, jossa hän asui vuoteen 2002 asti. Tuolloin peruskoulun päättänyt Esa muutti Pihtiputaalle.

– Lähdin Pihtiputaalle lukioon, koska siellä on hiihtolinja. Valmistuin ylioppilaaksi vuonna 2005 ja lähdin sieltä Ouluun opiskelemaan ja sitten Jyväskylään, josta menin töihin Jämsään. Nyt muutimme lasteni Kirstin ja Saimin kanssa Lamminaholle mummolan naapuriin, Ryynänen kokoaa 18 vuoden Suomen kierrostaan.

Työpaikka Rillankivellä on miehelle ensimmäinen kotipitäjässään.

– Mukava on ollut tulla takaisin, sillä tuttuja ihmisiä on paljon ja olen tuntenut itseni tervetulleeksi. Ikinä en ole oikein isossa kaupungissa viihtynyt. Lapsetkin ovat jo päässeet kaupungin ja seurakunnan kerhoihin, hän iloitsee.

Kuten lukiovalinta osoittaa, on hiihto lähellä Esan sydäntä. Hän kertoo olleensa vuoteen 2010 asti enemmän aktiiviurheilija kuin opiskelija.

– Loukkasin silloin jalkaani, eikä ensimmäinen leikkaus onnistunut, joten välivuosi jatkuu. Ensi vuonna pääsisin ikämiehiin, Esa aprikoi kisaladuille palaamista.

Hiihtovuosistaan Pyhäjärven Pohdin riveissä hän nostaa ikimuistoisimmaksi tapaukseksi Valkeakosken vuoden 2007 SM-kisojen viestin, johon Pohti sai joukkueen monen vuoden tauon jälkeen.

– Meillä oli tasainen joukkue, jossa olivat minun lisäksi Jarmo Rissanen, Tuomas Takalo ja Petri Laajalahti, jotka olivat kohtuullisen kovia tekijöitä. Sijoituimme 20:ksi.

Oman hiihtouransa jälkeen Ryynänen on ollut aktiivisesti mukana Lamminahon Ahton toiminnassa kilpailuja järjestämässä. Maaliskuussa pidettävän Pyhäjärven Suomen Cupin osalta Esan tehtävänimikkeenä on kilpailunjohtaja.

– Pari vuotta olen nyt ollut taas koko toiminnassa matkassa ja olemme touhunneet aika paljon, toteaa Ahton nykyinen varapuheenjohtaja.

Pienimuotoinen hiihtokipinä on tarttunut isästä myös lapsiin, sillä 3- ja 5-vuotiaat tyttäret ovat osallistuneet jo Talvi-ikäreihin.

– Pettymys olisi tytöille ollut, jos ei olisi lähdetty sinne, Esa hörähtää.

Lasten kanssa touhuamisen ja Ahton asioiden hoitamisen jälkeen jäävä miehen ylimääräinen vapaa-aika kuluu kalastuksen parissa.

– Olen pitänyt verkkoja Pyhäjärvessä, mutta talviverkkoja minulla ei tänä talvena ole ollut.

Ossi Savolainen