Riemua ja iloisia ilmeitä suksien päällä Lasten Lumipäivillä

Honkavuorella vietettiin viime viikon tiistaina ja keskiviikkona Lasten Lumipäiviä. Hiihtoliiton järjestämässä tapahtumassa vieraili päiväsaikaan reilut 200 alakoululaista, eikä tiistain iltajuhla jäänyt kävijämäärässä mitattuna yhtään huonommaksi.

 

Lumi pöllyää ja ilman täyttää iloinen puheensorina – Honkavuorella käynnissä ovat Lasten Lumipäivät. Kahden päivän aikana Ikosen alakoulun oppilaat vierailivat kukin tapahtuman neljällä eri rastipisteellä.

Koululaiset pääsivät toimimaan rasteilla niin suksien kanssa kuin ilmankin. Lajeina toimivat lumipelit, mäenlasku, suksicross ja tarkkuusheitto.

– Ei ollut paha hyppyri, mietti kakkosluokkalainen Otso hypättyään keskiviikkona yön aikana Honkavuorelle ilmestyneestä hyppyristä.

Otso toteaa hiihtäneensä tämän talven aikana vähän, mutta luistelleensa omalla kotipihalla olevalla luistelukentällä enemmän.

– Harrastan myös sählyä ja sulkapalloa. Täällä mukavinta on mäenlasku, Otso pohdiskeli Lumipäivien lajeja.

Myöskin kakkosluokkaa käyvä Venla ilmoittaa olevansa ensimmäistä kertaa talven aikana suksilla.

– Ihan kivalta tuntuu olla sukset jalassa. Pallopelipaikka oli rasteista paras, hän miettii.

Venla kertoo, että hän käy vapaa-ajalla perheensä kanssa uimassa.

– Olen myös luistellut tänä talvena.

Alakoululaisten lisäksi Honkavuorella pääsivät ulkoilemaan myös esikoululaiset, jotka  nauttivat 4H-yhdistyksen loihtimasta metsäpolusta.

– Teimme metsään roskaradan, josta eskarit keräsivät roskia, kertasi Pyhäjärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Fagerlund-Torssonen.

Löydetyt roskat esikoululaiset lajittelivat viiteen eri astiaan: kartonkiin, muoviin, pienmetalliin, seka- eli poltettavaan jätteeseen sekä lasiin.

– Yllättävän hyvin osasivat lajitella, kun ajattelee, että he ovat eskareita. Peruspiirteet olivat hyvin tiedossa, Sari iloitsi.

Lumipäivien neljän rastin toimimisesta vastasivat vapaaehtoiset ohjaajat, joina toimi sekä alakoulun opettajia että oppilaita.

Tarkkuusheittorastilla päivystivät ja alakoululaisia opastivat kasiluokkalaiset Annika Aulakoski, Niilo Tikka ja Sanni Vanha-aho.

– Olemme olleet täällä molemmat päivät ja iltatapahtuman. Meidät pyydettiin koulusta tänne, Annika avasi.

Aulakoski kertoi olevansa Lumipäivillä ensimmäistä kertaa ohjaajana.

– Ihan kivaa on ollut. Sammakoita on tullut keräiltyä paljon, nauroi Annika viitaten heittopaikan välineisiin.

Ohjaajat eivät itse olleet tapahtumassa suksien päällä, vaan homma taittui jalkapelillä.

– Ennen hiihdin enemmän, mutta nyt olen jääkiekon parissa. Valmennan Pohdin E-junioreita, vastasi Aulakoski kysymykseen, onko Lumipäivillä työskentely saanut hänessä aikaan hiihtoinnostusta.

Lasten Lumipäivät on Suomen Hiihtoliiton valtakunnallinen konsepti – tapahtumia on ollut tasaisesti talven aikana eri puolella Suomea. Myös Honkavuoren tapahtumaan rekvisiitta, kuten rastipisteiden tarvikkeet ja maskotin puku saatiin Hiihtoliitolta.

Kiertuevastaavana tänä talvena toimii Hanna Vilhunen, joka on paikalla jokaisessa tapahtumassa ja varmistaa, että asiat toimivat.

– Tämä talvi on ollut haasteellinen. Ensimmäistä kertaa olemme joutuneet perumaan tapahtumia, Vilhunen kokosi.

Lämpimän ja vähälumisen talven takia osa tapahtumista on jouduttu järjestämään sisätiloissa.

– Ainoastaan yksi viikko on ollut sään puolesta täydellinen, Hanna laskeskelee.

Kiertuevastaava kertoo lasten taitotason suksilla vaihtelevan maassamme paljon – monilla paikkakunnilla on mennyt aikaa jo siihen, että sukset saadaan jalkaan.

– Parasta on kuitenkin nähdä lasten ilo ja riemu, Vilhunen myhäilee.

Tiistai-iltana Honkavuorella järjestettiin iltatapahtuma, jonka vetonauloina olivat Naantalista saapuneet Muumipeikko ja Pikku Myy, jotka tanssivat suurilukuista yleisöä.

Rastipisteiden ja maukkaiden eväiden ohella halukkaat pääsivät mukaan myös mönkijäajelulle. Paikalla oli myös Pohti SkiTeamin huoltorekka, jonka sisältä löytyvää voitelumaailmaa tapahtumakävijät pääsivät ihailemaan. Saattoipa mukaan tarttua myös voiteluvinkkejä.

Pyhäjärven tapahtuma sai Vilhuselta isoa kiitosta. Niin koululaisten päivätapahtumat kuin koko perheen iltatilaisuus olivat erittäin onnistuneet.

– Tänne on ollut ilo tulla vierailulle. Täällä on todella aktiivisia talkoolaisia, Hanna kiittelee.

Hiihtoliiton ja sen kumppaneiden ohella Pyhäjärven tapahtumaa olivat mahdollistamassa Pyhäjärven kaupunki, Lamminahon Ahto, Pohti SkiTeam, Pyhäjärven Pohti sekä Pyhäjärven 4H-yhdistys.