Uusia tuulia perinteitä unohtamatta

Perjantaina oli lukion kakkosluokkalaisten vuoro olla koulun vanhimpina ja juhlittuina, kun Keskuskoulun salissa tanssahdeltiin perinteiset Vanhojen tanssit.

 

Tällä kertaa suurilukuisen yleisön eteen astui yhteensä yhdeksän paria – vahvistuksia oli saapunut muilta luokka-asteilta sekä lukion ulkopuolelta, sillä lukion kakkosvuosikurssilta parketille astui ainoastaan yksi poika.

Ohjelmistossa nähtiin niin perinteisiä vanhojentanssiteoksia kuin uusiakin tuulahduksia.

Perinteitä edustivat kävelytanssi cicapo sekä useita vuosia Pyhäjärvellä ensimmäisenä tanssina tanssittu polkkamasurkka.

Uudempaa tanssisuuntausta edusti folkjam, jonka ovat kehitelleet Oulun seudun ammattikorkeakoulun tanssiopettajaopiskelijat sekä tanssialan ammattilaiset. Musiikkina tanssiliikuntamuodoksi kutsutun folkjamin yhteydessä kuultiin Värttinän Mie tahon tanssia -kappale. Perinteikäs tango sen sijaan yhdistettiin haikeisiin suomalaisiin säveliin Lapin tangon muodossa.

Vanhojentanssishow päättyi esiintyjien itse kehittelemään tanssiin, joka korosti elämän eri käännekohtia. Tanssin lopuksi estradille pyydettiin myös katsojia veivaamaan 1990-luvulla tutuksi tulleen Macarenan tanssiliikkeitä.

Vanhojen päivän aikana tanssiparit jalkautuivat jakamaan musiikin ja rytmin iloa myös Keskuskoulun ulkopuolelle. Yläkoululle ja lukiolle järjestetyn päivänäytöksen jälkeen vanhat suuntasivat esimerkiksi päiväkoteihin, palvelukoteihin ja terveyskeskukselle.

Ystävänpäivänä pyörähdellyissä Vanhojen tansseissa vuonna 2020 Pyhäjärvellä hurmasivat Iida Kauranen ja Akseli Haapala, Senni Rajaniemi ja Valtteri Niskanen, Malviina Kumpulainen ja Ville Mykkänen, Kiia Hyyrönmäki ja Leevi Tikka, Ilona Karvonen ja Peetu Moisala, Fiona McKeen ja Tuomas Kärkkäinen, Oona Kolehmainen ja Joonas Tikkanen, Pauliina Estola ja Akseli Körkkö sekä Pinja Kartimo ja Panu Varis.

Tilaisuuden sujuvasta kulusta juontajana huolehti Rosa Smed.

Ossi Savolainen