Susitien läpi ei enää ajeta

Pyhäjärven jäähallin läheisyyteen on asetettu liikennemerkit, jotka kieltävät läpiajon jäähallin pihan kautta Emolahdentieltä Susitielle. Ajokiellon tarkoituksena on rauhoittaa Susitie turhalta liikenteeltä.

 

Pyhäjärven jäähallin valmistuminen 2000-luvun alussa sekä liittymä Emolahdentieltä jäähallille ovat lisänneet liikennevirtaa Susitiellä. Tietä on surutta käytetty viime aikoina läpiajoreittinä Vesitornintieltä Emolahdentielle ja päinvastoin.

– Liikennemäärät Susitien kohdalla, jossa on puolenkymmentä taloa, ovat kasvaneet viime vuosina. Lisäksi Vanhan Pyhäjärventien remontti on lisännyt liikennettä entisestään, kertoo Pyhäjärven rakennusmestari Antti Taskinen.

Susitien asukkaat lähettivät joulukuussa Pyhäjärven kaupungin tekniselle lautakunnalle kirjeen, jossa toivoivat Susitielle asennettavan puomin, jotta kauttakulku tien läpi loppuisi. Ehdotuksen mukaan puomin voisi pitää auki aina jäähallin yleisötilaisuuksien aikana, ja laittaa jälleen kiinni, kun tapahtuma on loppunut ja vierailijat ovat valuneet pois parkkipaikalta.

Asiaa käsiteltiin teknisessä lautakunnassa ja viime keskiviikkona jäähallin Emolahdentien päähän sekä Susitien asuinrakennusten ja jäähallin väliin pystytettiin läpiajon kieltävät liikennemerkit.

– Asukkaat kertoivat tiellä tapahtuneen vaaratilanteita ja toivoivat muutoksia. Toivon, että ajokieltomerkit ovat tilanteeseen riittävä ratkaisu. Asia on nyt hautumassa ja katsotaan, miten liikennekäyttäytyminen muuttuu, Taskinen kertaa.

Susitien asukkaiden mukaan väylän kautta oikaisevat ammattiautoilijatkin. Niin linja-autot, rekat, taksit kuin koulukyyditkin ovat yleinen näky tiellä.

Vilkkainta liikenne on työmatkaliikenteen aikaan aamulla kahdeksan ja yhdeksän välillä sekä iltapäivällä kolmen ja neljän aikaan. Myös öisin Susitien läpi ajetaan rallia – pahimmillaan jopa 30–40 autoa yötä kohti.

Asukkaiden mukaan Susitiellä on tapahtunut useita läheltä piti -tilanteita, jossa auton ja jalankulkijan tai pyöräilijän kolari ei ole ollut kaukana.

Haapajärven poliisiaseman ylikonstaapeli Seppo Ruotoistenmäki kuitenkin kertoo, ettei poliisin tietoon ole tullut ilmoituksia häiriö- tai vaaratilanteista Susitiellä.

– Pyhäjärvellä on muutoinkin se ongelma, ettei poliisille ilmoiteta tieliikenteen häiriökäyttäytymisestä. Poliisi suuntaa resurssit valvontapyyntöjen perusteella. Viimeisin Pyhäjärveltä tullut valvontapyyntö on vuodelta 2017, Ruotoistenmäki sanoo.

Nyt kun kieltomerkit ovat paikoillaan, se mahdollistaa virkavallan puuttumisen Susitien läpiajoon.

– Kun jollekin alueelle tulee liikennemuutoksia, niin alkuun poliisi ohjaa tieliikennekäyttäjiä neuvoin ja kehoituksin. Mikäli ne ovat riittämättömiä toimenpiteitä, niin seuraavaksi poliisi sakottaa läpiajajia, vastaa Ruotoistenmäki kysymykseen, kuinka poliisi tulee puuttumaan Susitien läpiajoon.

Susitien asukkaiden ehdottama puomi jakaisi Susitien kahteen osaan. Taskisen mukaan tien katkaiseminen olisi erittäin haastavaa toteuttaa.

– Jäähallin osoite on Susitiellä. Lisäksi molemmat liittymät jäähallille ovat perusteltuja ja tehty lähinnä tukemaan linja-autoliikennettä.

Ossi Savolainen