Joni Mäki karisti mörön selästään

Sunnuntaina se tapahtui, nimittäin Joni Mäen ja vuonna 2013 perustetun Pohti SkiTeamin ensimmäinen suomenmestaruus!

Vahvasti läpi päivän hiihtänyt Mäki tyylitteli miesten vapaan sprintin finaalin voittoon lopulta varsin ylivoimaisesti.

– Helpottunut olo on ensimmäisestä aikuisten suomenmestaruudesta. Viime vuonna se oli kaksi kertaa jo aika lähellä. Pieni mörkö meinasi olla jo olalla, etten pysty voittamaan, mutta nyt sain sen pois, Mäki fiilisteli.

Kuuden miehen finaalissa Mäki otti heti ensimmäisestä noususta lähtien vetäjän roolin – taktiikka toimi niin kuin pitikin.

– Välierissä hiihdin jo vähän Verkun (Verneri Suhonen) kanssa loppukiriä. Hän lähti sen verran kevyesti, että ajattelin, että finaalissa voi käydä kehnosti. Ajatuksena olikin, että saan finaalista parhaan tuloksen ajamalla, kertasi tuore suomenmestari haluaan päästä mahdollisimman pian keulapaikalle.

Kun Mäki pääsi johtoasemaan, ei hän siitä enää päästänyt irti. Vöyrin rankan radan kahteen tiukkaan nousuun hän repäisi ja sai venytettyä hiihtäjien letkaa.

– Sain pitkään laskuun lähdettäessä hyvät vauhdit ja vähän eroa muihin. Sitten laitoin kaikki peliin ja pääsin vähän karkaamaan takasuoralla.

Finaalissa nähtiin draamaa, kun alustavasti Mäen kanssa suurimpana ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt Jämin Jänteen Ristomatti Hakola kaatui ja jäi kuudenneksi. Hopeaa nappasi Hollolan Urheilijoiden Verneri Suhonen ja pronssia Ilmajoen Kisailjoiden Karri Hakala.

– Tosi paljon tuttuja on ladun varressa ja paljon tulee kannustusta. Tutut ladut, täällä on tullut aika paljon nuorena hiihdettyä, kovaa kannustusta ladun varrella saanut vaasalaislähtöinen Mäki makusteli lähes kotikisoja.

SkiTeamin muista hiihtäjistä myös Joel Ikonen eteni välieriin jääden lopulta eränsä kuudenneksi – loppusijoitus 11:s.

Karsinnasta jatkoon etenivät lisäksi Juuso Haarala, loppusijoitus 17:s sekä Heikki Korpela, loppusijoitus 27:s.

Miikka Kinnunen oli tuloslistalla 46:s, Iiro-Mikko Harju 56:s, Juuso Mäkelä 65:s ja Roope Haapakangas 113:s.

 

Myös perjantaina hiihdetyssä parisprintissä Pohti SkiTeam pääsi juhlimaan mitalia, kun seuran ykkösjoukkue Heikki Korpela – Joni Mäki sijoittui toiseksi. Kuten vuotta aikaisemmin Äänekoskella samaisella matkalla, nähtiin myös Vöyrillä draamaa, kun tällä kertaa oli Korpelan vuoro törmäillä.

Miehen sukset takertuivat Imatran Urheilijoiden Lari Lehtosen kanssa kolmannella osuudella ja Pohti SkiTeam 1 jäi kolmannessa vaihdossa kärjestä lähes kahdeksan sekuntia.

– Tuntuu, ettei parisprintti tule koskaan oikein maaliin asti. Josko se kolmas kerta ja vuosi toden sanoo, Mäki naurahti.

Tuossa vaiheessa näyttikin, että vahvasti edennyt Pohti SkiTeamin kakkospari Joel Ikonen – Juuso Haarala on pyhäjärvisten päivän paras.

Mäen neljännen ja Korpelan viidennen kierroksen vedot olivat kuitenkin niin vahvat, että joukkue nousi taistelemaan hopeisista mitaleista viimeiselle osuudelle jo karanneen Jämin Jänteen takana.

Mäki irtautuikin neljän joukkueen ryhmästä päätösosuuden ensimmäisessä nousussa ja johdatti Pohti SkiTeam 1:sen toiseksi.

– Ihan odotusten mukainen kisa oli. Olimme miettineet, että kyllä me siinä kärkikamppailussa olemme mukana, Mäki jutteli.

Pitkään mitalin syrjässä kiinni ollut kakkospari hiihti sekin hyvin – lopputulos viides.

Pohti SkiTeam 3:ssa kisanneet Iiro-Mikko Harju ja Juho Halonen olivat lopputuloksissa 28:s.

 

Vöyrillä lauantaina vuorossa olivat normaalimatkat. Pohti SkiTeamin hiihtäjiä esiintyi 15 kilometrin perinteisen matkalla peräti yhdeksän.

Sunnuntain tapaan seuran hiihtäjistä paras oli Mäki, joka ylitti maalilinjan viidenneksi parhaan ajan turvin.

– Aika raskas kisa oli. Kolme ensimmäistä kierrosta (7,5 kilometriin) tuli ihan hyvin, mutta sitten huomasi, että alkoi painaa. Tuo nousu on aika pitkä pätkä tuonne ylös, jälkiviisaana olisi voinut lähteä katselemaan ensimmäiset kierrokset, Mäki summasi.

SkiTeamin punakeltaiset värit 10 parhaan joukkoon väänsi myös kahdeksanneksi lykkinyt Juuso Haarala.

– Oli selkeästi kauden parasta hiihtoa tähän asti. Alkukaudesta on ollut vähän vaikeuksia, kroppa on ollut väsyneen oloinen. Nyt oli selvästi parempaa. Maltoin lähteä rauhassa ja oli selvästi nousujohteinen kisa. Kahdeksanteen sijaan täytyy olla tyytyväinen alkukauteen nähden. Suksi oli hyvä ja pystyin hiihtämään rennosti alusta asti, Haarala pohdiskeli.

Perinteisen matkan voittajaksi hiihti Puijon Hiihtoseuran Perttu Hyvärinen – Jämin Jänteen Ristomatti Hakola ja Markus Vuorela pokkasivat himmeämmät mitalit.

Skiteamilaisista Kinnunen hiihti erinomaisen kisan ollen 17:s.

Ikonen oli 19:s, Korpela 23:s, Mäkelä 31:s, Haapakangas 54:s, Halonen 91:s ja Harju 92:s.

 

Pohti SkiTeamin manageri Kauko Tikkanen oli tyytyväistä miestä seuran ensimmäisen mestaruuden ja onnistuneen viikonlopun jälkeen.

– Nyt on seitsemäs vuosi ja talvi menossa. Ensimmäinen kulta merkitsee paljon. Paremmalla tuurilla olisimme voineet saada toisen kullan. Olemme tehneet asioita oikein ja saamme tästä entisestään uskottavuutta. Tämä palkitsee kaikkia SkiTeamissa mukana olevia. Haluaisin nostaa erityisesti esille vielä huoltoryhmän sekä yhteistyökumppanit, joilta olemme saaneet merkittävää tukea, Tikkanen kokosi.

Onnitteluja mies on saanut sunnuntai-iltapäivän jälkeen vastaanottaa oikein urakalla.

– Menestys antaa uskoa tulevaisuuteen ja meillä on positiivinen ongelma tulevia viestejä silmällä pitäen.

Kuva: Touho Häkkinen