Martat hyvvää tekemässä

Tehhään hyvvää -juttusarjaan ensimmäisenä osallistunut Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pyhäjärven yhdistys heitti haasteen seuraavaksi Pyhäjärven Martoille. Martat tarttuivat innolla haasteeseen ja neulepuikkoihin.

 

Pyhäjärven Martat -yhdistys päätti laittaa hyvää kiertämään kaikkein pienimmille niin sanottujen toukkapussien muodossa.

– Toukkapussi on toiselta nimeltään villakapalo. Vauva tuntee itsensä turvalliseksi lämpimässä kapalossa, Anja-Liisa Päivinen kertoo.

Anja-Liisa tutustui toukkapussien ideaan, kun kuuli kätilöiden alkaneen jossain päin Suomea tehdä sellaisia vastasyntyneille.

– Kummityttö sai Tampereella vauvan, niin kudotutin ja lähetin sellaisen 20-vuotiaalle nuorelle äidille. Hän kehui, miten vauva tykkää siitä. Kun mietimme, mitä hyvää Martat voisivat tehdä, heitin idean, että mitä jos kaikille Pyhäjärvelle syntyville vauvoille kudottaisiin tänä vuonna toukkapussi, hän kuvailee.

Alkuun urakka tuntui mahdottomalta, koska vauvoja arvellaan syntyvän noin neljäkymmentä. Silti idea sai kannatusta Marttojen keskuudessa ja se päätettiin toteuttaa.

Anja-Liisan lisäksi ensimmäisiä lahjoitettavia toukkapusseja ovat ennättäneet tehdä Pirjo Kulju ja Sirkka-Liisa Knuuti. Muitakin kutojia on lupautunut urakkaan mukaan. Vuoden ensimmäiselle pyhäkkäälle lahjoitettavaksi valikoitui Pirjo Kuljun kutoma harmaa toukkapussi, jonka vauva saa haastattelun yhteydessä.

– Olen tehnyt pari toukkapussia aiemminkin, mutta samaa ohjetta en nyt löytänyt. Tämä on tehty ohjeella, joka löytyi Pinterestin kautta, Pieni lankarulla -blogista, Kulju kertoo.

Jatkossa toukkapusseja toimitetaan neuvolaan jaettaviksi uusille vauvoille sitä mukaa, kun Martat saavat niitä kudottua.

– Marttayhdistys hankkii kutojille langat ja lankoja voi hakea neuvolasta samalla, kun vie sinne uusia toukkapusseja, Sirkka-Liisa Knuuti selostaa.

Seuraava haasteen saajakin on Marttojen piirissä valittu.

– Kyllä se on Komun Erä, kenelle heitämme haasteen, Knuuti vahvistaa.

 

Toukkapussien tekeminen ei ole ensimmäinen Pyhäjärven Marttojen hyväntekeväisyyskampanja.

– Osallistuimme pari vuotta sitten Marttojen valtakunnalliseen patalappu-tempaukseen. Silloin teimme ja lahjoitimme noin 70 patalappua. Nyt teemme parhaillaan esimerkiksi lasipurkkien avaamisessa apuna käytettäviä ”isännänkorvikkeita” lahjoitettavaksi jossain yhteydessä, marttayhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Tapaninaho kertoo.

Askartelu-, käsityö- ja ruokaneuvonnassa Marttojen tavoitteena on edistää kierrätystä, uudelleen käyttöä ja muutakin kestävää kehitystä.

– Olemme askarrelleet napeista joulukortteja Yläympyrän tuvalla. Olemme myös ommelleet kestohedelmäpusseja ja tehneet mehiläisvahakangasta kelmujen korvikkeeksi. Vanhat työtavat ja perinteet ovat myös lähellä sydäntämme, kuten kehräämisen esittely. Syksyllä on tarkoitus tehdä sota-ajan ruokia vanhoilla ohjeilla, Kaisa luettelee.

Jaana Salo