Syöpä koskettaa monia – Syöpähoitaja tukee potilasta ja läheisiä

Pyhäjärven Syöpäosaston järjestämä yleisöluento veti seurakuntatalon kirkkosalin melko täyteen väkeä. Luennoitsijana oli Ppky Selänteen syöpähoitaja Tiina Varila. 

Pyhäjärvisiä potilaita on syöpähoitaja palvellut nyt puolen vuoden ajan. Syöpähoitajan tehtävään erikoiskoulutuksen saanut erikoissairaanhoitaja Varila aloitti Ppky Selänteen syöpähoitajan tehtävässä heinäkuun puolivälissä. Sitä ennen hän on työskennellyt Haapajärven terveyskeskuksessa vuodesta 2000. 

Tiina on arkisin tavoitettavissa puhelimitse virka-aikana. Pyhäjärvellä hän käy yleensä keskiviikkoisin.

– Minulla ole puhelinaikoja, jotta kynnys soittaa olisi matala. Aina en voi vastata, mutta soitan silloin takaisin, Tiina kertoo.

Kaikista syöpää sairastavista ei tule Tiinalle automaattisesti tietoa, joten häneen kannattaa ottaa itse yhteyttä.

– Minun luokse ei tarvitse lähetettä. Autan matalalla kynnyksellä. Olen paljon sekä potilaiden että omaisten tukena. Molemmat tarvitsevat tietoa. Jokainen syöpä on erilainen.

Hoitosuunnitelma laaditaan yhteistyössä potilaan, hänen läheistensä ja hoitotiimin kanssa. Syöpäsairaanhoitaja tekee yhteistyötä erikoissairaanhoidon, terveyskeskuslääkäreiden ja muiden asiantuntijoiden sekä syöpäyhdistyksen kanssa.

Syöpäsairaanhoitajan tehtävä on monipuolinen. Siihen kuuluvat erilaiset syöpään liittyvät lääkehoidot kuten luustonsuojahoidot ja hormonihoidot, laskimoportin huuhtelut ja virtsarakkohuuhtelut. Syöpähoitaja antaa myös Haapajärven terveyskeskuksessa sellaiset sytostaattihoidot Selänteen syöpäpotilaille, jotka voidaan perusterveydenhuollossa turvallisesti antaa. Tiina toteuttaa vastaanottotoimintaa ja kotikäyntejä kaikissa Ppky Selänteen kunnissa.

– Myös elämän loppuvaiheen hoitoa on Selänteessä kehitetty viime vuosina. Jokaiselle potilaalle pyritään järjestämään saattohoito kotisairaalan tuella kotona tai hoitolaitoksessa Selänteen alueella. Syöpähoitaja osallistuu potilaiden hoitoon ja tukemiseen myös saattohoitovaiheessa, omaiset huomioiden, Tiina kertoo.

Joka kolmas suomalainen sairastuu jossakin elämänsä vaiheessa syöpään. Vuosittain syöpään sairastuu jo noin 30 000 ihmistä. Lähes kaksi kolmesta kuitenkin paranee, syöpäjärjestöjen verkkosivuilla kerrotaan.

– Syöpä koskettaa hyvin monia, jos ei suoraan niin välillisesti. Syövän hoito on nykyisin huippuluokkaa. Täällä on paljon vanhusväestöä ja ikääntyessä riski syöpiin kasvaa. Ikärakenteesta johtuen syöpään myös menehdytään, Tiina kertoo. 

Miesten yleisimmin sairastama syöpä on eturauhassyöpä ja naisten rintasyöpä. Molemmilla kakkosena tulevat suolistosyövät ja kolmosena keuhkosyöpä. 

– Tupakka on yksi pahimmista syövän riskitekijöistä. Tutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettaminen lisää elossaoloaikaa ja vähentää syövän uusiutumisriskiä. Lopettaminen siis kannattaa missä sairauden vaiheessa tahansa. Myös alkoholin käytön vähentämisen hyödyistä on tutkittua tietoa. Terveellisillä elämätavoilla jopa 40 prosenttia syövistä on ehkäistävissä.

Tiina muistuttaa syöpäseulontojen tarpeellisuudesta.

– On harmillista, jos ihminen jättää menemättä seulontoihin. Ne kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Tällä hetkellä seulotaan kohdunkaulansyöpää ja rintasyöpää, sekä osassa maata paksunsuolensyöpää. Toki aina jos on oireita, huolta tai vahva sukurasite, kannattaa lääkärin kanssa keskustella lähetteiden tarpeellisuudesta tutkimuksiin seulontojen ulkopuolellakin.

Jaana Salo