Tanssimatkailu nousussa –Suurlava esillä Matkamessuilla

Pyhäsalmen Suurlava on mukana Helsingin messukeskuksessa viikonvaihteessa järjestettävillä Matkamessuilla. Matkamessut on Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma.

– Lähdemme esittelemään toimintaa Kiuruveden Iskelmäviikon osastolle. Kymmenkunta tanssipaikkaa tulee mukaan, kuten Naapurivaaran huvikeskus Sotkamosta ja Saarijärven Kukonhiekan huvikeskus, Pyhäjärven Pohdin lavatanssivastaava Tapio Rannanmaa kertoo.

Aikaisemmin Pyhäjärvi on ollut esillä messuilla Pohjois-Pohjanmaan liiton yhteisosastolla, mutta Pyhäjärveltä messuille ei ole lähdetty näytteilleasettajiksi vuosiin.

– Tanssien järjestäjät ovat huomanneet, että tanssimatkailu on lisääntynyt. Tansseihin tullaan asuntovaunuilla ja matkailuautoilla. Ihmiset kiertävät tanssipaikkoja kesälomalla. Olemme löytäneet hyvän yhteistyökumppanin Iskelmäviikot-tapahtumasta, Rannanmaa iloitsee.

Tanssimatkailu on Pyhäjärvelläkin nousussa. Esimerkiksi moni Tangomarkkinoilta tuleva pysähtyy Pyhäsalmen Suurlavalla Iskelmäviikon avajaistansseihin ja jatkaa siitä matkaa Kiuruvedelle. 

– Parhaana kesänä lähemmäs sata vaunua yöpyy meilläkin. Asuntovaunuilla majoittuvilta emme peri maksua, mutta emme myöskään tarjoa heille mitään palvelua. Paikkakunnalle jää kuitenkin hyvä siivu rahaa tansseista. Osa käyttää kauppa- ja huoltamopalveluja, ravintoloita ja majoituspalveluja. Tanssipakettejakin on tehty esimerkiksi Taitomajan kanssa.

Messuilla julkaistaan Pyhäsalmen Suurlavan kesän 2020 ohjelmisto.

– Viimeiset ohjelmat on saatu päätettyä ja esiintyjät tilattua. Lavakausi avataan tiistaina 2.6., jolloin esiintyy Saija Tuupanen ja tanssiorkesteri eXmiehet, joissa soittaa ex-pyhäjärvinen Aki Metsälä. Avajaisissa esiintyy myös Komiat-orkesteri.

Komiat voitti Tanssiorkestereiden SM-kilpailun viime vuoden heinäkuussa.

– Siitä on tulossa kova bändi. Komiat tekee tosi harkitusti keikkaa, kun osa opiskelee. Vähemmän ovat täällä pohjoisessa kiertäneet, Tapio tuumaa. 

Aiemmin tangokuninkaallisten ilta oli Suurlavan yleisömenestys. 

– Suurlavan tanssit ovat muodostuneet sellaisiksi, että meille saadut Kiuruveden Iskelmäviikon avajaistanssit ovat olleet kesän kohokohta. Yhteistyö Iskelmäviikon kanssa on ollut pyyteetöntä, Rannanmaa kiittelee. 

Tiistai-iltaiset naistentanssit jatkuvat lähes entiseen tapaan. Pientä muutosta iltojen ohjelmaan on kuitenkin tiedossa. 

– Aiemmin oli miesten tunti yhdeksästä kymmeneen, yleisön toivomuksesta viimeiselle tunnille tulee sekahaku. Parina perjantaina heinäkuussa on tulossa vanhemmalle väelle suunnattuja konkaritansseja, Rannanmaa kertoo.

Suurlavan tanssikausi päättyy tänä kesänä 1. syyskuuta.

Jaana Salo