Piispa toivotti Pyhäjärven tervetulleeksi hiippakuntaan

Pyhän Annan kirkossa vietettiin loppiaisena juhlava messu, kun Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo vieraili ensimmäistä kertaa Pyhäjärven seurakunnassa.

Vuoden alussa Pyhäjärven ja Vaalan seurakunnat siirtyivät Kuopion hiippakunnasta Oulun hiippakuntaan. Piispa toivotti vierailuillaan uudet seurakunnat tervetulleiksi. Piispanmessua vietettiin Valassa sunnuntaina ja Pyhäjärvellä loppiaisena. 

– Rakkaat veljet ja sisaret, Jeesuksessa Kristuksessa. Tervetuloa tähän loppiaisen messuun. On ehkä hassua, että minä toivotan teidät tervetulleiksi, koska olen ensimmäistä kertaa vierailemassa Pyhäjärven seurakunnassa, piispa Jukka Keskitalo totesi.

Pyhän Annan kirkko oli aivan täynnä väkeä. Piispanmessu toteutettiin Kauneimmat joululaulut -messuna. Piispa Jukka Keskitalo toimi liturgina ja piti saarnan. Avustavana liturgina oli kirkkoherra Mirva Ahola ja messun avustajina vs. seurakuntapastori Heli Hänninen ja diakoni Minna Heinonen. 

Piispa kertoi, että loppiaisen messun teemana on Jeesus – maailman valo.

– On suuri ilo olla täällä teidän kanssanne viettämässä tätä loppiaisen messua, vielä kerran laulaen noita ihania joululauluja ja sillä tavalla eläen vielä tätä joulun sanomaa – sanomaa siitä, kuinka Vapahtaja on tullut maailman valoksi kaikille kansoille. Sanoma Jeesuksesta on viety maailman ääriin asti. Siksi loppiaista usein vietetään lähetyksen teeman ympärillä, piispa kuvaili.

Ohjelman toteutukseen osallistui laaja joukko eri-ikäisiä pyhäjärvisiä. Tekstinlukijoina toimivat Usva Linna ja Arto Riihijärvi. Kanttori Leenamaija Lapinojan oli koonnut sekakuoron naisryhmästään ja Pertti Ruotasen johtamasta Comodo-kuorosta sekä lapsikuoron muun muassa kuorolaisten lapsista. Selloa soitti Anna Lapinoja ja viulua Amalia Jaakonaho. Kolehdin kerääjistä osa oli niin pieniä, että heitä  avustivat aikuiset.

Piispa Jukka Keskitalo kertoi iloitsevansa siitä, että Pyhäjärven seurakunta on tullut rikastuttamaan Oulun hiippakuntaa. 

– Kirkkohallitus kysyi muutama vuosi sitten asiasta ja Pyhäjärven seurakunta otti myönteisen kannan. Tähän ei siis sisälly mitään suurta dramatiikkaa. Seurakuntalaiset eivät huomaa mitään eroa, työntekijät enemmän muun muassa rovastikunnallisen yhteistyön kautta, piispa kuvailee. 

Hiippakunnan vaihdoksen myötä Pyhäjärvi kuuluu Kalajoen rovastikuntaan, jota johtaa lääninrovasti Kari Tiirola.

– Seurakuntayhtymähanke meni nurin vuoden lopussa. Nyt hengähdetään. Piispantarkastus on tulossa Haapajärvelle ja Reisjärvelle tänä syksynä, Tiirola kertoi ajankohtaisia kuulumisia. 

Pyhäjärvellä on ollut piispantarkastus viimeksi vuonna 2011. 

– Parin vuoden sisällä myös Pyhäjärvi on vuorossa. Vierailen seurakunnissa piispantarkastusten välilläkin. Hiippakunnan rooli on tukea seurakuntia. Nämä vierailut ovat osa sitä, Keskitalo kertoi. 

Piispa pitää nykyajan merkittävinä haasteina seurakunnille talouden lisäksi uskonnollisuuden muutosta. 

– Ihmiset eivät enää halua sitoutua organisaatioihin. Se on haaste, mutta myös mahdollisuus. Haluan painottaa hengellistä tehtävää ja tukea sitä. Hengellistä sanomaa täytyy nostaa esille ja miettiä millä sanoilla sitä kuvaamme ja sanoitamme niin, että ihmiset kokisivat sen tulevan lähelle ja puhuttelevan heitä, Keskitalo totesi. 

Keskitalo on toiminut Oulun hiippakunnan piispana reilun vuoden. 

– Hyvältä tuntuu tämä tehtävä. Tämä on juureva hiippakunta ja uusi piispa on otettu hyvin vastaan. Olen kiertänyt aika lailla jo tätä laajaa hiippakuntaa. Oulun hiippakunta käsittää noin puolet Manner-Suomesta.

Tänä vuonna juhlitaan Oulun ja Kuopion hiippakuntien yhteistä historiaa. 

– Tulee 170 vuotta siitä, kun pohjoinen hiippakunta perustettiin. Se aloitti toimintansa Kuopiossa. Piispanistuin ja tuomiokapituli siirtyivät Ouluun vuonna 1900. Kuopion hiippakunta perustettiin uudelleen 80 vuotta sitten. Juhlistamme perintöä yhdessä tänä vuonna isolla musiikkiteoksella, piispa kertoi. 

Oulun hiippakunnan oratoriokuoro esittää J.S. Bachin suurteoksen, H-mollimessun, kiertueella, joka käynnistyy Kuopion tuomiokirkosta sunnuntaina 29.3. Messu esitetään Haapajärven kirkossa keskiviikkona 1.4.

Jaana Salo