Alueteatteri tuo teatterielämyksiä maaseudulle

Alueteatteritoimintaa harjoittaa Suomessa viisi teatteria, joista yksi on Kajaanin kaupunginteatteri. Sen toiminta ulottuu Kainuun lisäksi Pohjois-Pohjanmaalle ja rajakuntiin sekä laajemmallekin. 

Alueteatteritoiminnan tavoitteena on lisätä kulttuurin alueellista tasapainoa muun muassa toteuttamalla teatterivierailuja. Noin kolmasosa teatterin esityksistä tapahtuu kiertueilla. Alueteatteritoiminnan mahdollistaa opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatava harkinnanvarainen valtionavustus. 

– Meillä on harkinnanvaraisen tuen myötä velvoite tehdä vuosittain tietty määrä keikkoja. Hinnat pystytään tuen ansiosta pitämään alhaisina, alueteatterituottaja Sanna Heikkinen Kajaanin kaupunginteatterista kertoo.

Alueteatteritoiminnan ansiosta teatteriin tulevat vähintään 15 katsojan ryhmät voivat saada kuljetustukea 44 senttiä kilometriltä. Liikennöitsijät laskuttavat kuljetustuen teatterilta.

Alueteatteritoimintaa tukee alueteatterineuvottelukunta, joka muodostuu entisen Oulun läänin kuntien edustajista. Neuvottelukunnan jäsenet toimivat yhteyshenkilöinä kotikuntansa ja teatterin välillä. Pyhäjärven edustajaksi neuvottelukuntaan on nimetty kulttuurisihteeri Eila Rajala. 

– Seuraan minkälaisia kiertue-esityksiä on. Osa niistä on sellaisia, että ne sopivat pienempiinkin tiloihin, mutta osa vaatii tiloilta enemmän. Pyhäjärvellä ovat harvalukuiset ne tilat, missä varsinaista teatteria pystyy esittämään. Koska sopivaa tilaa nousevalla katsomolla ei ole, vieraileva ryhmä joutuu rakentamaan sekä näyttämön että katsomon, Eila pohtii. 

– Esityksiä on eri kokoisia. Osa voidaan esittää päiväkotien ja hoivakotien tiloissa. Isommat vaativat ison tilan. Korotetut näyttämöt soveltuvat harvoin meille. Näyttämön on oltava riittävän suuri, jotta sen sisään mahtuu myös tekniikka, kuten valojalat. Korkeutta pitäisi olla vähintään neljä metriä. Tilan tulisi olla pimennettävä ja lattiamateriaalin kulutusta kestävää. Nouseva katsomo on aina paras, Sanna opastaa.

Alueteatteria ei ole pitkään aikaan kutsuttu Pyhäjärvelle vierailulle. Viimeisimmäksi Pyhäjärvellä nähtiin Kajaanin kaupunginteatterin Anna Karenina vuonna 2014.

– Haapajärvellä, Kärsämäellä ja Nivalassa olemme käyneet viime vuosina säännöllisesti, mutta Pyhäjärvellä ja Reisjärvellä emme ole käyneet vuosiin, Sanna vahvistaa.

– Tilat ovat meillä haasteellisia. Pyhäjärvellä on myös paljon aktiivisia järjestöjä, jotka käyvät teatterissa muualla, Rajala perustelee.

Kajaanin kaupunginteatterin kiertue- ja tilausohjelmistossa nähdään keväällä 2020 Tea ja Tyhmentäjä, Fundamentalisti, Merirosvo Morgan ja Matruusi Hulkkonen, Tänään koulun jälkeen ja Autuas elämän arpa.

– Osa esityksistä on jo varattu loppuun. Syksyn kiertueohjelmistoa ei ole vielä julkistettu. Alueteatterin nuorille ja aikuisille suunnattu klassikkopohjainen esitys tehdään ensin, sen jälkeen on tulossa myös vanhuksille suunnattua ohjelmaa, Sanna kertoo.

Lasten ja nuorten näytelmien yhteyteen räätälöidään tehtäväpaketteja, työpajoja ja koulutusta, joka voidaan suunnata suoraan katsojille tai kasvattajille.  Alueteatterin kautta voidaan järjestää myös tutustumiskierroksia teatterin tiloihin ja henkilökunnan edustajien tapaamisia.

Teksti: Jaana Salo, kuva: Kajaanin kaupunginteatteri, Ia Samoil