Kyläseura palvelee koko Pyhäjärveä

Kylillä oli ennen pieniä urheiluseuroja, joista monet ovat uinahtaneet, kun väki on vähentynyt. Lamminahon Ahto on kuitenkin yhä kehittyvä nuorekas kuusikymppinen, kuten seuran puheenjohtaja Juhani Kalanen totesi Ahton 60-vuotisjuhlassa Hiisituvalla lauantaina 28. joulukuuta.

Kalasen mukaan Ahto ei enää ole pelkkä kyläseura, vaan se palvelee koko kaupunkia. Seura muun muassa kehittää Honkavuoren liikunta-aluetta.

– Honkavuoren talkooväkeä tulee muualtakin kuin Lamminahon kylästä ja liikuntapaikat ovat kaikkien käytettävissä.

– Se, että talkoolaisia tulee ympäri pitäjää, kertoo siitä, että Honkavuoren ulkoilukäytölle on tilausta, Ahton sihteeri Iiris Puro sanoi.

Honkavuorta kehitetään ympärivuotiseen käyttöön. Ensi kesänä valmistuvat muun muassa kuntoportaat ja uusia reittimerkintöjä tehdään. Suunnitteilla on myös polkujuoksurata ja polkujuoksutapahtuma.

– Kansalliset hiihtokilpailut tuovat näkyvyyttä koko Pyhäjärvelle, Iiris ja Juhani muistuttivat. 

Maaliskuun lopulla pidetään Suomen Cupin osakilpailut ja vuoden kuluttua Suomen mestaruushiihdot.

Raili Jokiperä-Ryynänen loi katsauksen seuran viimeksi kuluneeseen vuosikymmeneen, joka alkoi lumetuksella. Lämpimät syksyt ja myöhäistyvä lumen tulo haittasivat hiihtäjien harjoittelua. Pyhäjärveltä oli pitkät matkat lähimmille ensilumenladuille ja hiihtoputkiin, joten alettiin puuhata omaa ensilumenlatua Honkavuorelle hiihtäjien harjoitusolojen parantamiseksi.

Rahoitus saatiin ja siitä lähtien on talkoilla tehty lunta säilöön seuraavaa syksyä varten ja levitetty lumi ensilumenladuksi.

Raili kertasi myös kymmenvuotiskauden isot tapahtumat, veteraanien SM-hiihdot 2010, Keskipohjanmaan maakuntaviesti 2011, Koululiikuntaliiton mestaruushiihdot ja nuorten SM-sprintit 2013, Suomen Cup 2015 sekä Eläkeliiton mestaruushiihdot 2017.
Juhlapuhuja, insinöörikomentaja evp Matti Sarviranta muisteli muun muassa vuoden 2007 SM-hiihtoja, jotka ovat jääneet monen muunkin mieleen lumipulan ja käärmeiden takia.

– Talkoohomma toimi hyvin, ympäri Pyhäjärveä ajettiin lunta Honkavuorelle ja ohjasin liikennettä nelostiellä lumirallin aikana. Kyyt tulivat koloistaan. Katselimme entisen kilpahiihtäjä Hilkka Riihivuoren kanssa näkötornista, että tulevatko käärmeet ladulle asti.

– On koko kaupungin etu, että Ahto on saanut aikaan näin paljon. Turussakin urheiluhenkiset ihmiset tietävät Pyhäjärven ja Lamminahon Ahton. Itse seuraan Pyhäjärven ja Lamminahon asioita Pyhäjärven Sanomista, Lamminahon Kivelästä maailmalle lähtenyt juhlapuhuja sanoi.

Lamminahon Ahton perustamiskokous pidettiin 7. joulukuuta 1959. Ensimmäisestä johtokunnasta oli 60-vuotisjuhlassa mukana varajäsenenä ollut  Jukka Kuonanoja. 

Muut perustajat ovat jo autuaammilla urheilukentillä. Jukka Kuonanoja palkittiin juhlassa Sisupuukolla. 

Vuoden uroteko-palkinnon, Arvin ja Heinon maljan, sai Tenhusen Maansiirto ja Kuljetus Oy. Ahton logon suunnittelija Sami Syrjä sai kunniakirjan ja viirin. Ouluun muuttanut Minja Liuska sai läksiäiskukkaset.
Ahton pöytästandaarit luovutettiin seuravaikuttajille ja yhteistyökumppaneille Metsähallitukselle, Keskipiste Leaderille, Vesa Kuonanojalle, Esko Häkkiselle, Pekka Hurskaiselle, Lauri Aholalle ja Tuomo Tapaninaholle.

Kunniakirjat ja viirit hyvästä yhteistyöstä saivat Pyhäjärven kaupunki, Suomen Hiihtoliitto, Keskipohjanmaan Liikunta, Keskipohjanmaan Hiihto, Pyhäsalmen kaivos, Jarmo Pietilä, Juhani Kähkönen, Simo Pesonen, Markku Aulakoski, Kari Tuoriniemi, Sami Laukkanen, Matti Huttunen, Pekka Nikula ja Juha Torvikoski.

Keskipohjanmaan Liikunnan pronssisen ansiomerkin saivat Kauko Ahola, Irja Lehtinen, Toivo Nybacka ja Iiris Puro.

Hopeisen merkin saivat Raili Jokiperä-Ryynänen, Liisa Kuonanoja, Arja Lamminaho, Leena Tuoriniemi, Arja Pesonen ja Kalevi Kekäläinen.

Hiihtoliiton pronssisen ansiomerkin saivat Matti Sarviranta, Erkki Manninen ja Jarkko Huttunen. 

Hopeisen ansiomerkin saivat Keijo Häkkinen, Jukka Lehtosaari, Maria-Leena Mehtälä, Kaija Aarniolehto, Erkki Ryynänen, Pauli Pesonen ja Hannu Kohijoki.

Pauli Pesonen kiitti kaikkien huomionosoituksia saaneiden puolesta. 

– Lamminahon Ahto on kuuluisa talkooinnostuksestaan. Suurimpana näyttönä siitä on tämä talo, Hiisitupa, sekä Honkavuoren liikuntapaikat ja lumetus.

– Seuratoiminta pyörii talkootyöllä, joka on kuin palapeli. Pieninkin suoritus talkoolaiselta on siinä tarpeen.

Juhlassa kuultiin ja nähtiin musiikkia ja tanssia, esittäjinä Roosa Smed, Kanasen perheyhtye Marketta, Pauli, Antti, Vilho, Katariina ja Elena sekä Naisvoimistelijoiden Pilke-ryhmä.

Kirsi Haapea