Joulu on mielessä aina – Pirkolla kädet ei liikkumatta pysy

Milloin sinun kotiisi saapuvat ensimmäiset merkit tulevasta joulusta? Pirkko Karvosella jouluvalmistellut alkavat heti joulun jälkeen. Tapaninpäivänä valmistuu ensimmäinen villainen sukkapari ja kolme paria ehtii valmistua ennen vuodenvaihtoa. Pirkolla kädet ei liikkumatta pysy.

– Sukkia teen niin kauan kuin pysyn hereillä. Tänään sain 119. villasukkaparin neulottua. Nyt on muodissa pitkiä kuviollisia villasukkia ja niihin menee enemmän aikaa. Viime yönä neuloin purkillisen minikelloja, kun purkki tyhjeni ensimmäisenä päivänä. Kelloja neulottiin ennen koulussa käsityönä. Kaksi vuotta sitten yksi nainen toi pikkukellon malliksi. Hän halusi laittaa niitä verhon reunaan. Sitten me ystäväni Leenan kanssa yritettiin muistaa, miten niitä tehdään ja nyt niitä pitää olla aina joulutuvassani, muistelee Pirkko.

Pirkko on purkittanut kurpitsoiden, sienien ja neulottujen minikellojen lisäksi pipareita ja Serina -kakkuja. Ennen piparkakut olivat näteissä pehmeissä paketeissa, mutta ne tahtoivat mennä ostajan matkassa rikki. Nyt ostaja saa kuljettaa pipareita trendikkäässä lasipurkissa. Monet tulevatkin ostamaan nimenomaan Pirkon pipareita. Jäätiköt sulavat ja Pirkon piparivuori vain kasvaa. 

Toinen Pirkon bravuurista on porkkanalaatikko. Niitä tilataan Pirkolta eniten.

– Aikaa kuuluu kuin siivillä värkkäillessä pieniä kivoja juttuja. Kunhan terveyttä riittää. Tänä keväänä en pystynyt keräämän kuusenkerkkiä, enkä katajanmarjoja, kun jalkani jäykistettiin. Mutta suolasieniä sain hakea ihan myöhällä syksylläkin. Suolasieniä laitoin sangollisen verran myyntiin ja ne menivät ensimmäisinä.

Pirkko avaa joulutupansa aina marraskuun viimeisellä viikolla ja sulkee ovensa miltei muista Pyhäjärven kaupoista ja palveluista viimeisenä. Tällä kertaa Pirkon joulutupa majoittui Jalkahoitola Pottuvarpaan tiloihin. Koskaan ei tiedä, mihin Pirkon joulutupa tulee seuraavaksi. Monia Pyhäjärven vanhoja rakennuksia, joissa joulutupaa on pidetty ei ole enää olemassakaan, mutta muisto niistä elää yhä ja tupa jatkaa toimintaansa.

Anna Kuusiniemi