Lumiukko heräsi jäällä henkiin

Monen jouluinen suosikkielokuva Lumiukko oli innoituksena Pohti Skaten  vuoden 2019 joulunäytöksessä, joka luisteltiin sunnuntaina Pyhäjärven Inmet-Areenalla. Lumiukko-sadun jääsaduksi ohjasi Pohti Skaten taitoluisteluvalmentaja Tarja Kunnas-Saastamoinen.

Tunnetun sadun juonen ohella kuultiin myös elokuvasta hitiksi noussut Howard Blaken säveltämä Walking in the Air.

Esityksessä luistelivat kaikki Pohti Skaten luistelijat, joiden ikähaarukka ulottui alakouluikäisistä aikuisiin asti. Lumiukko koostui niin soolo- kuin ryhmäluisteluosuuksista, jotka täydensivät toisiaan mallikkaasti.

– Näytös meni paremmin kuin mikään harjoitus. Aikuisten reeneissä harjoittelimme näytöstä kohta kerrallaan ja jonkin verran meillä oli myös yhteisharjoituksia koko porukalla, kertasi näytöksen jälkeen Pohti Skaten joukkueenjohtaja Merika Rasila.

– Harjoittelimme näytöstä koko syksyn. Viime viikolla oli kenraaliharjoitus. Tosi kiva ja hyvä fiilis jäi esityksestä. Erityisesti soololuistelijat ovat tehneet ison työn. Eikä pidä unohtaa vanhempia ja muita talkoolaisia, joita ilman näytös ei olisi onnistunut, kiitteli seuran tiedottaja Katja Sahala.

Pyhäjärvisessä taitoluistelussa ovat puhaltaneet viime kuukaudet uudet tuulet. Vielä viime kaudella Pyhäjärven luistelijat olivat osa Kiuruveden Taitoluistelijoita.

Nyt uuden kauden alettua pyhäjärviset taitoluistelijat siirtyivät Pohdin alaisuuteen ja seuran jääkiekkojaoston alajaostoksi.

– Pohtiin liittyminen oli meillä kantava ajatus ja lopulta äänestyksen tulos, Sahala taustoitti. 

Pohdin lisäksi toisena vaihtoehtona oli oman seuran perustaminen.

– Pohdin jääkiekkojaoston puheenjohtaja Inkeroisen Jarin puheista ymmärsimme, että meidät otetaan mielellään jaoston alle, emmekä ole vastuksena heille. Hoidamme oman taloutemme, Sahala avasi seurajärjestelyä.

Pohti Skate -nimeä kantava taitoluisteluseura on sunnuntaisen joulunäytöksen perusteella otettu heti Pyhäjärvellä omaksi. Lippuja näytökseen myytiin peräti 126 ja ennen shown alkua lueteltuja sponsoreitakin oli ehtinyt kertyä jo lähemmäs 30.

Sen sijaan viime kaudella KiuTa:n alaisuudessa yhteistyökumppaneiden haaliminen oli ollut selvästi haastavampaa.

– Sponsoreiden kyselemisen aloitimme vasta joulunäytösviikolla, naurahti Katja.

Myös LähiTapiolalta Pohti Skate oli saanut tukea näytökseen.

– Saimme LähiTapiolalta tonnin Nuori Pohjoinen -tukea, joka on erityisesti urheiluseuroille, Rasila kertasi.

Pohti Skatella on tällä hetkellä viikkokalenterissa kaksi jäävuoroa, joista toisessa valmentaja Kunnas-Saastamoinen on paikalla.

Yhteensä luistelijoita jaostolla on vajaat 30:ntä.

– Muutamia luistelijoita on poissa, mutta etupäässä porukka on sama kuin KiuTa:n alaisuudessa. Meillä käy porukkaa myös esimerkiksi Haapajärveltä, Sahala sanoi.

Sahalan mukaan tulevaisuudessa tavoitteena on, että Skaten jäsenmäärää saataisiin kasvatettua.

– Minäkin aloitin vasta taitoluistelun. Toki olen aiemmin pelannut jääkiekkoa. Mukaan mahtuu kaikenikäisiä ja -tasoisia, kannusti joukkueenjohtaja ja aikuisluistelija Rasila lajin aloittamista pohtivia.

– Mukaan voi tulla, vaikka olisi 13-, 33- tai 93-vuotias. Valmentajamme osaa ohjata kaikkia, kehaisi itsekin luisteleva Sahala.

Seuraavaksi jaoston taitoluistelijoiden ohjelmassa on uusintanäytös Lumiukko -spektaakkelista uudenvuodenaattona.

Keväälle on tarkoituksena järjestää pienimuotoiset kisat lähialueen seurojen välillä.

– Emme voi järjestää virallisia kisoja, koska emme ole vielä Taitoluisteluliiton alaisuudessa. Jäseneksi liittyminen ei ole nopea prosessi, Sahala tiivisti.

Ossi Savolainen