Pyhäjärvelle nousee uusi kerrostalo

Vanhan Osuuspankin rakennuksen tontille kaavaillun viisikerroksisen Asunto Oy Pyhäjärven Pankkiiri -kerrostalon pohja- ja maanrakennustyöt alkavat vuoden 2020 alussa.

Pankkiirin perustajaurakoitsija on Rakennusliike Sorvoja Oy Oulaisista. Tontin yritys osti Osuuspankilta.

– Pyhäjärven Pankkiirin rakennuslupa tuli lainvoimaiseksi 15. marraskuuta. Pohjatutkimukset on nyt aloitettu ja kaapelit merkattu. Sitten vuorossa on rakennussuunnittelu, jonka jälkeen pääsemme rakentamaan. Kuokka lyödään maahan ensi vuoden puolella, valaisee rakennusurakkaa Rakennusliike Sorvojan toimitusjohtaja Jaakko Sorvoja.

Hän arvioi, että kerrostalo on muuttovalmis reilun vuoden päästä.

– Tavoitteena on joulukuu 2020, mutta realistisempi aikataulu on vuoden 2021 tammi- tai helmikuu, koska töiden loppuvaiheessa betonien pitää antaa rauhassa kuivua, ennen kuin ne pinnoitetaan.

Pyhäjärven Pankkiiriin tulee 18 omistusasuntoa, joista yhdeksän on nyt varattu, sekä katutasoon 169-neliöinen liiketila, josta on myös tehty ennakkovaraus.

– Tontti on tilava ja rakennus mahtuu siihen hyvin, Sorvoja mietiskelee. 

Ollintieltä katsottuna rakennuksen taakse nousee kolme autokatosta.

– Jokaisella asukkaalla on mahdollisuus autokatospaikkaan. Autokatokset tulevat nykyisen kiviaidan suuntaan. Kiviaitaa ei ole havainnekuvissa, eikä se todennäköisesti jää, mutta mitään lopullista päätöstä sen poistamisesta ei ole tehty, Sorvoja aprikoi kiviaidan kohtaloa.

Vaikka kiviaita mahdollisesti poistuu, tuovat autokatokset suojaa tontille.

– Yksi autotalleista tekee seinämän S-Marketin parkkipaikan ja kerrostalon pihan väliin.

Rakennus tulee sijoittumaan Ollintien puoleiseen päätyyn lähelle tietä.

Sorvojan mukaan käynnistyvä rakennustyömaa ei kuitenkaan tule vaikuttamaan liikenteeseen Ollintiellä tai muualla keskustan alueella.

– Kun rakensimme tänä vuonna Kalajoelle kerrostalon, siellä rakennus oli vielä lähempänä päätietä, jolloin nosturin takia rekka oli hetkittäin tiellä. Pyhäjärvellä voimme käyttää pelastustien aluetta nostotöihin, kertoo Sorvoja.

Ollintien varressa, tulevan kerrostalon tontilla sijaitsevat puut ovat jäämässä paikoilleen.

Rakennusliike Sorvoja on rakentanut useita kerrostaloja Oulun eteläisellä alueella, esimerkiksi neljä kerrostaloa niin Oulaisiin kuin Ylivieskaankin. Yhteensä yrityksen urakoimissa kerrostaloissa on satoja asuntoja. 

Joulukuussa asukkaat pääsevät Kalajoella muuttamaan yrityksen valmistamaan kerrostaloon, joka on laajuudeltaan hyvin lähellä Pyhäjärven Pankkiirin hanketta. Kalajoelle valmistuneessa kerrostalossa on kaksi asuntoa enemmän ja yksi liiketila katutasossa.

– Kalajoella kerrostalon piti valmistua tammikuussa 2020, mutta olimme pari kuukautta edellä aikataulua, Jaakko Sorvoja sanoo tyytyväisenä.

Myös Oulaisissa sijaitseva, vuonna 2017 valmistunut As Oy Oulaisten Koskenranta on samankaltainen kuin Pyhäjärvelle valmistuva asuinkerrostalo.

Pankkiirin urakoitsija on tuttu näky työmailla myös Pyhäjärvellä. Sen edellinen urakka Pyhäjärvellä oli vuonna 2015 valmistunut terveyskeskus.

Rakennusliike Sorvoja Oy tunnetaan työmaiden hyvästä puhtaudenhallinnasta, jolla minimoidaan rakennustöistä aiheutuvan terveydelle haitallisen pölyn määrä.

Yritykselle on myönnetty laatujärjestelmän sertifikaatti ISO 9001:2015 sekä ympäristöjärjestelmän sertifikaatti ISO 14001:2015.

– Olemme saaneet hyvää palautetta puhtaudenhallinnasta. Eräs työmaalla käynyt totesi, ettei ole nähnyt koskaan työmaata, joka on yhtä puhdas sisä- ja ulkopuolelta kuin meidän, Jaakko Sorvoja iloitsee.

Asunto Oy Pyhäjärven Pankkiirin urakoinnin alkaminen tarkoittaa sitä, että kerrostalon asuinhuoneistoista on nyt varattu tarvittava määrä. Viimeisimmät varaukset ovat tulleet marraskuun aikana.

Teksti: Ossi Savolainen, kuva: Osuuspankin havainnekuva