Musiikkia monella rintamalla

Pari viikkoa sitten Alfa TV -kanavalla esitettiin taltiointi valtakunnallisesta Loistava laulaja -kilpailun finaalista Vääksyn Tallukasta. Pyhäjärvistä osaamista nähtiin naisten 60+ -sarjassa, jonka finaalissa Raija Savolainen tulkitsi Tarja Lunnaksen kappaleen Kultakruunu.

– Kisa oli hauska kokemus, mutta teetti hirveästi töitä. Kaikki nuotit, sävellajit ja tempot piti etsiä itse, Raija kertaa.

Savolainen on osallistunut myös aiemmin laulukilpailuihin. Esimerkiksi vuonna 2016 hän voitti Eläkeliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin karaokemestaruuden. Myös tuo kilpailu tuli taltiointina televisiosta.

– Silloin en katsonut kisaa. Nytkään en aluksi uskaltanut katsoa esitystäni, mutta kun kuulin oman ääneni, niin pitihän se mennä television eteen.

Nyt kisattu Loistava laulaja -kilpailu oli kuitenkin ensimmäinen, jossa taustamusiikkina ei toiminut karaoken ääniraita vaan live-orkesteri.

– Karaoke on aivan erilaista kuin aito musiikki. Koko orkesteri antaa laulajalle enemmän anteeksi kuin karaokeraita. Orkesteri pystyy myös myötäilemään laulajaa, Savolainen selvittää.

Toisaalta Loistava laulaja -kisassa laulettavat teokset täytyy muistaa ulkoa, joka luo erilaisen haasteen karaokeen verrattuna.

– Kun harjoittelin kappaleita, laitoin ruokaa kuulokkeet korvilla. Mieheni Martti sanoikin, että osaa sanat jo paremmin kuin minä, kun lauloin niitä niin paljon.

Kilpailu alkoi jo elokuun alussa, jolloin halukkaat osallistujat lähettivät kisan tuomaristolle nauhoitteen valitsemastaan kappaleesta. Raija valitsi kappaleekseen Katri Helenan ikivihreän hitin Katson autiota hiekkarantaa.

– Ari Heikkilä teki minulle näytetikun kilpailuun. Ajattelin, että enhän minä sinne pääse, mutta haluan silti kokeilla. Kaverit tsemppasivat kovasti, kiittelee Savolainen.

Tuomaristo tykästyi Raijan tulkintaan, ja hän pääsi aluefinaaliin, johon kelpuutettiin noin 130 laulajaa.

Aluefinaalissa Savolainen esitti Kultakruunun, ja eteni kahdeksan muun osallistujan tavoin semifinaaliin, joka järjestettiin finaalia edeltävänä päivänä Tallukassa.

– Semifinaalissa lauloin Beritin Kuunsiltaa kulkea sain. Tuomarit sanoivat, että esitys meni todella hyvin. Yksi ammattilainen otti hartiasta kiinni ja sanoi, että selkeää tekstitystä, sanoma tuli selkeästi esiin. Kyllä siinä rinta kohosi, Raija iloitsee.

Jokaisen sarjan finaaliin ylsi loppujen lopuksi tuomariston valitsemat viisi parasta kisaajaa. Finaaliaamuna kilpailijat meikattiin ja heille tehtiin kampaukset. Raija myöntää, että ennen astumista täyden salin ja TV-kameroiden eteen jännitystä oli ilmassa.

– Sitten ei enää jännittänyt, kun pääsin orkesterin eteen. Kun musiikki alkaa, niin sanat loksahtavat paikoilleen.

Raijalla oli paikan päällä tsemppaamassa useita tukijoita.

– Martti ja koko perhe tukevat laulamistani. Laulaminen on se, mistä tykkään.

Myös paikalliset yrittäjät ovat tsempanneet naista laulamisessa. Esimerkiksi Vaateliike Kirstin Kirsti Törölä on stailannut naisen useaan otteeseen esiintymisiä varten.

– Menen vaatevaraston kanssa Kirstille ja kysyn häneltä, mitä laitan päälle, Savolainen nauraa.

Loistava laulaja -kisa oli naiselle suuri elämys.

– Sain olla näin tasokkaassa kilpailussa mukana; monet finalisteista ovat tehneet paljon keikkaa ja kilpailleet paljon. Kilpailu on yksi elämäni kohokohtia.

Vuodesta 1974 Pyhäjärvellä asustanut Savolainen on harrastanut koko ikänsä liikuntaa ja musiikkia, vaikkei juuri laulutunneilla ole käynyt.

Musikaalisesta suvusta Pihtiputaalta lähtöisin oleva Raija aloittikin lauluharrastuksen toden teolla vuonna 2015, jolloin hän jäi osa-aikaeläkkeelle Pyhäjärven Valintatalosta, jossa hän ehti tehdä 40-vuotisen työuran.

Tuohon aikaan perheen lapset olivat jo isoja ja aikaa harrastamiselle löytyi enemmän.

– Ensimmäisiä kertoja karaokea lauloin kaivoksen tapahtumissa. Aloitin Tamara Lundin Lapin tangolla. Kappale on edelleen lauluissani mukana. Karaoke on ollut suuressa huudossa ja siitä olen saanut laulamiseen inspiraatiota.

Nuorisoseuran musiikkitoiminta on aktiivista – Savolainen vastaa yhdessä Raija Miettisen kanssa viikoittain kokoontuvasta karaokepiiristä. 

– Tsemppaan kaikkia laulamaan, jokainen laulaa oman taitonsa mukaan.  Meillä on aina kuuntelijoitakin.

Nuorisoseuralla on myös kuoro nimeltä Viihdelaulajat, joka esiintyy silloin tällöin.

– Kuoron kanssa kokoonnumme kerran viikossa, jos keikkoja on tulossa. Karaoke on nyt sivulla, sillä saan laulaa livemusiikkia.

Raija keikkailee kuoron lisäksi säestäjä Ari Kuljun kanssa. Savolaisen äänestä onkin saatu nauttia viime vuosina monissa paikallisissa tapahtumissa.

– Kaikki kannustavat aina, kun esiinnyn. Musiikki ja laulaminen ovat puhdistavia elementtejä ja antavat paljon iloa elämääni. Musiikin harrastaminen on minulle jokapäiväistä, Raija pohdiskelee suhdettaan musiikkiin.

Raija käy tarjoamassa musiikin ilosanomaa myös hoivakodeissa. Hän on vetänyt yhteislaulutuokioita Miettisen kanssa Attendo Köpsinrinteellä ja viimeksi tiistaina vuorossa oli karaokea Attendo Järvenhelmessä.

– Ensimmäisellä kerralla Köpsillä huomasin, miten paljon musiikki vaikuttaakaan ihmisiin. Saan siitä itselleni hirveästi voimaa ja  se motivoi minua.

Savolainen on ehtinyt tehdä karaokeen myös levyjä opaslaulajana.

– Opaslaulajan ääni kulkee karaokeraidan mukana ja auttaa laulamisessa.

Mutta mitä tavoitteita Raijalla itsellään on laulamisen ja karaoken saralla?

– Kun sanat ovat edessä, haluan nostaa pääni ylös, irrottaa katseeni sanoista ja katsoa yleisöä. Kilpailuita haluan kokeilla niin kauan, että voitan jonkun huipun. Ei se voitto aina kuitenkaan tärkeintä ole, vaan se mitä siitä saa.

Raija kannustaa jokaista kokeilemaan asioita, jotka innostavat ja tuovat valoa elämään.

– Sitä pitää tehdä, mistä tykkää, vaikka olisi ikää, jos vaan on terveyttä.

Ossi Savolainen