Hyvää joulumieltä lapsille ja nuorille

Viva-hankkeen kanssa laitoimme lokakuussa käyntiin Tehhään hyvvää -haasteen. Viva-hanke haastoi kampanjaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pyhäjärven paikallisyhdistyksen.

Pyhäjärven MLL valitsi haasteen hyväksi teoksi lapsen ilahduttamisen joululahjalla. Se on sellainen haaste, jonka yksittäinen ihminenkin voi helposti toteuttaa, esimerkiksi MLL:n Joulupuu-keräyksen avulla. 

Monissa lapsiperheissä joulutunnelman rakentaminen on taloudellisesti haastavaa. Yhdistys on perinteisesti järjestänyt joulun alla lahjakeräyksen, jouluilon tuomiseksi niillekin, joilla lahjasäkki uhkaa jäädä laihanlaiseksi. 

Tämän viikon torstaina keräys taas starttaa. Halpa-Hallilla torstai- ja perjantai-iltana sekä lauantaina aamupäivällä toimivan keräyspisteen kuuseen ripustetaan pakettikortteja, joista löytyy lahjansaajan sukupuoli ja ikä. Niiden mukaan voi ostaa tai vaikka tehdä itse lahjan. 

Saadut lahjat toimitetaan yhteistyössä SPR:n, neuvolan, seurakunnan ja sosiaalitoimen kanssa pyhäjärvisille lapsille. 

Minna Haapasaari on osallistunut keräykseen jo monena vuonna.

– Tämä on sellainen jouluperinne. Joulun aikaan lapsiperheillä on yllättävän paljon kaikenlaisia menoja, jouluruuat, koristeet, lahjat, joulujuhlavaatteet ja perheillä voi olla yllättäviä tilanteita. Kiva että tällä tavalla pystyy taakkaa huojentamaan. Lahjoja on helppo ostaa saman ikäisille lapsille kuin itsellä on, kun tietää mistä he voivat tykätä, Minna pohtii.

Tänä vuonna myös tyttäret, kuusivuotias Milja ja kolmevuotias Saaga osallistuvat äidin kanssa lahjojen valintaan ja paketoimiseen. 

– Milja antoi ideat lahjaan. Miljalla on niin hyvä tietämys siitä, mitä 5–6 -vuotias tyttö haluaa. 

Toinen lahja hankittiin pienelle tytölle, toinen pienelle pojalle. 

– Jollekin lapselle tulee hyvä mieli. Jos auttaa jotakuta, se on jouluinen tapa, Milja tuumaa.

Saaga liimailee innokkaana pakettiin jouluisia koristetarroja ja ihastelee pojan pakettiin menossa olevaa junaa, josta kuuluu hauskoja ääniä nappia painamalla.

– Tämä on lapsellekin tosi konkreettista auttamista ja helppo ymmärtää lapsen näkökulmasta. Olemme saaneet tyttöjen kanssa tosi hyvät keskustelut aikaiseksi. Lapsi osaa eläytyä tilanteeseen, että lahja ei tulekaan itselle. Tytöille on ollut tärkeää, että valitaan tarkkaan, mitä annetaan. 

Joulu on lapsille vuoden odotetuin päivä.

– Joululahjan antaminen tuntemattomalle on samalla joulumielen antamista. Olemme miettineet tyttöjen kanssa myös, miten muuten joulumieltä voisi antaa kuin lahjojen avulla, Minna kertoo. 

Minna on mukana MLL:n Pyhäjärven yhdistyksen toiminnassa.

– Olen ollut pari vuotta hallituksessa. Minulla ei ole mitään tiettyä roolia, mutta yhdessä järjestämme tapahtumia ja esimerkiksi tätä joululahjakeräystä. Meillä on keräyspisteellä omat vuorot, jolloin otamme lahjoja vastaan ja paketoimme niitä. Jos joku ei keksi, mitä antaisi lahjaksi, voimme antaa lahjavinkkejä. 

Osassa pakettikorteista voi olla vaatekoko merkittynä, jos toiveena on vaatteita. 

– Toisaalta sellainen lapsen näkökulmasta kiva lahja voi olla tärkeä, etenkin nuorelle lapselle. Tämä voi olla ainoa paketti, jonka pikkuinen jouluna saa. Lasten toiveena on yleensä leluja tai pelejä. Esimerkiksi lahjakortit ovat sellaisia, joista nuoret pitävät. Käytännöllisiäkin asioita voi toki antaa, vaikka osana lahjaa, Minna pohtii. 

Lahjaan ei laiteta tietoa siitä keneltä se on, eikä lahjanantaja tiedä, kenelle se menee.

– Jokainen osallistuu ja antaa sen verran kuin pystyy ja haluaa. Jos joku muistaa pienemmin, niin voimme täydentää lahjaa. Monesti sujautamme paketteihin esimerkiksi lahjoituksena saatuja villasukkia, Minna kertoo.

Ihmiset ovat osallistuneet kampanjaan mielellään aikaisempina vuosina.

– Joulupuu on ollut aika suosittu. Ihmiset ovat tykänneet ja pitäneet sitä tärkeänä. Sen kautta voi tehdä konkreettista auttamista omalla paikkakunnalla. Hyvä mieli tulee yhtä lailla antajalle kuin saajallekin, Minna tuumaa.

MLL heittää Tehhään hyvvää -haasteen seuraavaksi Pyhäjärven Martat ry:lle.

Jaana Salo