Pyhäjärvellä keväällä nähtävissä huippuluokan pesäpalloa

Lauantaina 2. toukokuuta Pyhäjärven pesäpallokentälle saapuvat miesten Superpesistä tahkoavat Koskenkorvan Urheilijat sekä Sotkamon Jymy. Joukkueet kohtaavat toisensa harjoitusmatsissa, joka on mahdollisesti viimeinen ennen virallisten pelien alkamista.

– Harjoitusottelu järjestetään vappuviikonloppuna. Paikalla on tarjolla ohjelmaa koko perheelle. Ennen ottelua kentällä pidetään mahdollisesti junnuturnaus, Pyhäjärven Pohdin pesäpallojaoston puheenjohtaja Kaija Tikanmäki kertoo.

Ajatus ottelun järjestämisestä syntyi jo viime keväänä.

– Koskenkorvan Urheilijoiden joukkueenjohtajan kanssa tuli puhetta elokuisesta TPS–Kärpät -jääkiekkomatsista ja hän ehdotti, että he voisivat tulla Pyhäjärvelle pelaamaan. Heidän puolelta tuli ehdotus vielä junnujoukkueiden pienoisturnauksesta samalle päivälle, muistelee Pyhäjärven Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Risto Alaheikka.

Koskenkorva neuvotteli kamppailun vastustajaksi Sotkamon.

– Jymy oli alusta lähtien ykkösvaihtoehto, Alaheikka paljastaa.

– Sotkamo on ehkä seuratuin superpesisjoukkue Pyhäjärvellä, Tikanmäki jatkaa.

Kainuulaisten riveissä palloilee kärsämäkislähtöinen Pohdin kasvatti Antti Kiiskinen, 22. Kiiskinen solmi seuran kanssa kahden vuoden jatkosopimuksen syyskuun lopussa, joten hänet nähtäneen Jymyn riveissä myös Pyhäjärvellä.

Kiiskisen ohella kentän puolella saatetaan nähdä pyhäjärvistä väriä myös tuomareiden muodossa.

Toukokuisen pesäpallospektaakkelin järjestämisestä vastaa Pohdin pesäpallojaosto; apuna järjestelyissä mukana on Pyhäjärven Kehitys.

– Pelaajien tukijoukot ja muutkin ovat tervetulleita mukaan tapahtuman järjestämiseen, Kaija vinkkaa.

Pesäpallokentälle tuodaan matsia varten ylimääräisiä katsomoita.

– Istumapaikkoja on rajattumäärä, vajaa 500. Pitää miettiä, että katsomot ovat turvallisessa paikassa, Tikanmäki aprikoi katsomoiden sijoituspaikkaa.

Ottelu tulee olemaan tietynlaista jatkumoa Kärpät–TPS -jääkiekkomatsille. Lipunmyynnistä vastaa myös pesisväännössä Pohjanmaan Lipputoimisto.

– Olen ehdottanut, että liput saataisiin myyntiin jo ennen joulua, jotta niitä voisi ostaa joululahjaksi ja että sotkamolaiset ja koskenkorvalaiset pääsevät myös heti ostamaan niitä, Risto sanoo.

Sotkamon Jymy on kautta aikain menestynein seura suomalaisessa pesäpalloilussa. Vuodesta 1990 lähtien pelatun Superpesiksen aikana joukkue on voittanut 30 jaossa olleesta mestaruudesta peräti 17. Yhteensä joukkue on voittanut historian saatossa 18 SM-kultaa.  

Edellinen suomenmestaruus on vuodelta 2015.

Kaudella 2019 Jymy palasi vuoden tauon jälkeen mitalin syrjään kiinni saavutettuaan hopeaa.

Koskenkorvan Urheilijat nousi ensimmäistä kertaa pääsarjatasolle Superpesikseen vuonna 1999. Sen jälkeen joukkue on juhlinut SM-pronssimitaleita vuosina 2003 ja 2007.

Viime kaudella Koskenkorva sijoittui 11:ksi.

Ossi Savolainen