Vertaistukea ja verkkaista yhdessäoloa Kammarilla

Seurakuntakeskuksen Lähimmäisen Kammarilla kokoontuu joka kuukauden viimeinen tiistai parin tunnin ajan Parkinson-kerho.

Nimensä mukaisesti kerhossa tuodaan esille tietoutta Parkinsonin taudista, mutta tärkeintä on kuitenkin yhdessäolo.

– Meillä on tuttavallinen kerho, jossa voidaan olla omana itsenä, korostaa Maria Komu.

Jo pitkään kerhon vetäjänä toiminut Risto Väyrynen muistuttaa, että vertaistuki on kantava asia jokaiselle.

– Kerhon kokoontumisissa ohjelmassa on tiedottamista, luentoja ja kokemusten vaihtamista. Meillä on myös jouluruokailu ja toukokuussa kevätruokailu, Väyrynen kertoo.

Lähimmäisen Kammarin kokoontumisiin ovatkin tervetulleita tautia sairastavat, omaiset sekä vain asiasta kiinnostuneet.

– Kerho tarjoaa arkeen voimaannuttavia kokemuksia ja ajatuksia sekä tukee arkea ja jaksamista, Maria iloitsee.

Tasaisin väliajoin Parkinson-kerhossa käy luennoitsijoita niin Pyhäjärveltä kuin muualtakin Pohjois-Pohjanmaalta. Aiheet ovat yleensä arkisia mutta sitäkin tärkeämpiä.

– Luennoitsijat ovat olleet esimerkiksi apteekista, pankista ja biopankista. He ovat kertoneet palveluistaan. Täällä on käynyt myös muistihoitaja sekä Marko Pehkonen kaupungin vapaa-aikatoimesta, joka luennoi kunnon ylläpidosta, Risto luettelee.

Jokaisen kokoontumiskerran aluksi Irja Ukkola vetää porukalle jumppatuokion.

Kokoontumisissa on lisäksi aina aikaa keskustelulle ja ajatuksien vaihdolle.

– Vaimoni sairasti Parkinsonin tautia. Kerhosta olen saanut paljon tietoa, Väyrynen mietiskelee.

Tietous Parkinsonin taudista kasvaa vuosi vuodelta, esimerkiksi taudin lääkehoito on kehittynyt viimeisten vuosikymmenten aikana paljon.

Komu ja Väyrynen alleviivaavat, että sairauden oireet voivat olla moninaisia, muun muassa liikunta- ja toimintahäiriöitä tai nivelkipuja.

Seuraavalla kerhon kokoontumiskerralla tiistaina 26. marraskuuta Parkinsonliiton Lapin, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen järjestösuunnittelija Jukka Tauriainen tuo kuulijoille uusimmat terveiset Parkinson-kentältä.

– Tauriainen käy meillä kerran vuodessa. Hän on nähnyt satoja Parkinsonin tautia sairastavia. Jukka muistuttaakin, että Parkinsonin tauti ja sen lääkehoito ovat jokaisella yksilöllisiä ja erilaisia, Risto pohtii.

Maria ja Risto harmittelevat, että Parkinson-kerho on viime aikoina hieman hiipunut, sillä porukkaa on edesmennyt. Toiveissa olisikin, että kerhoon saataisiin uusia kävijöitä.

Väyrynen on kylällä kulkiessaan huomannut, että katukuvassa on useita ihmisiä, joilla on Parkinsonin taudin tai muun liikehäiriötaudin oireita.

– Minulle tämä kerho on antanut paljon, Komu sanoo.

– Tule kerhoon sellaisena kuin olet!

Ossi Savolainen