Musiikin voimaa erityislapsille

Hoijakan päiväkodilla kokoontuivat perjantaina Sireena Ry:n Elina Pesonen, päiväkodinjohtaja Satu Jylkäs sekä Jokilaaksojen musiikkiopiston musiikinopettaja ja musiikkipedagogi Satu Pikkarainen. Kolmikko keskusteli vireillä olevasta erityisryhmien musiikkiryhmästä, jonka suunnittelmat on nyt siinä vaiheessa, että ryhmä aloittaa toimintansa tammikuussa.

Ryhmä on tarkoitettu kaikille noin 4–13 -vuotiaille erityislapsille, ja se tulee kokoontumaan maanantai-iltapäiväisin musiikkiopiston tiloissa Paavolassa Pikkaraisen johdolla.

– Aluksi ajatus oli, että ryhmä kokoontuisi Hoijakassa, mutta sitten löysimme mukaan musiikkiopiston, Pesonen valaisee.

Porukkaan mahtuu 12 innokasta musisoijaa.

– Ryhmän nimi voisi olla Erityistä musisointia, Pikkarainen ehdottaa. 

Tuleva musiikkitoiminta järjestetään Sireena Ry:n lipun alla ja sen onkin laittanut alulle Pesonen.

– Saimme Mielenterveyden keskusliitolta tukea ryhmää varten 3599 euroa. Toimintaa ovat tukemassa myös Pyhäsalmen kaivos, Pisaran Kotipalvelu sekä Pyhäjärven kaupunki. Saadun rahoituksen ansiosta ryhmä on ilmainen perheille ja lapsille, Elina iloitsee.

Aiemmin Pyhäjärvellä ei ole ollut musiikkiryhmää erityislapsille, vaikka musiikin vaikutus kehitykseen on jo pitkään tunnustettu.

– Musiikki voi olla tehokas apuväline erityislasten kielellisessä kehityksessä, tarkkaavaisuuden säätelyssä, motoristen taitojen oppimisessa ja tunteiden kokemisessa, Satu Pikkarainen pohdiskelee.

Pikkarainen korostaa myös, että toisto ja sävelkorkeuden vaihtuminen helpottavat tavujen rajojen erottamista.

– Tavoitteena on mielen tasapainon tukeminen, jonka kautta saadaan rohkeutta osallistua, rohkeutta tuntea olevansa arvokas, rohkeutta tunnistaa ja käyttää omaa osaamistaan sekä tukea itsetunnon kasvua, Pesonen lisää.

Elinalla on pitkä kokemus toimimisesta Down-lasten kanssa. Hän muistuttaa, että musiikki on usein tärkeä elementti erityislapsille.

– Olen huoltanut Down-lapsia 20 vuotta ja minulla on oma Down-lapsi. He ovat tosi musikaalisia ja heillä on mieliteko musiikkiin. Ryhmässä Down-lapset sekä muut erityislapset saavat elämyksiä, mietiskelee Pesonen.

Soittimet ryhmä saa käyttöönsä Jokilaaksojen musiikkiopistolta. Pikkaraisen mukaan musiikkiopistolla on soittimia kattavasti, esimerkiksi jokaiselle osallistujalle löytyy oma rumpu.

– Aloitamme pehmeä-äänisillä soittimilla; puulaattaisilla ksylofoneilla, marakasseilla, djembe-rummuilla, ukuleleilla ja alttopaloilla, musiikinopettaja visioi.

Erityistä musisointia -ryhmän tuntirakenne tulee olemaan aina samanlainen, kuten muskarissa on tapana.

– Muskarissa tutut elementit toistuvat – alku- ja loppulaulut ovat aina samat ja tuovat näin turvaa. Laulu, liike, soitto, loru ja taide ovat läsnä, Satu Pikkarainen muistuttaa.

Kaikki on siis rahoitusta, opettajaa ja soittimia myöten valmiina aloitukseen tammikuussa. Ainoastaan havainnollistavat kuvakortit puuttuvat enää.

– Olisikohan Työntalo Namossa kiinnostusta askarrella kortit, vihjaisee Pikkarainen.

Ossi Savolainen