Vapaaehtoiset kutsutaan juhlaan

Kansainvälinen vapaaehtoisten päivä on vuosittain viides joulukuuta. Valtakunnallista vapaaehtoisten viikkoa vietetään tänä vuonna 29. marraskuuta – 5. joulukuuta. 

– Vietämme vapaaehtoisten viikkoa ensimmäistä kertaa myös Pyhäjärvellä. Testaamme, miten menee ja ensi vuonna ohjelmaa voidaan laajentaa, Viva-hankkeen projektipäällikkö Jenni Kumpumäki kertoo. 

– Pyhäjärvellä on erittäin aktiivista ja huippua vapaaehtoistoimintaa. Ajattelimme, että täytyy ehdottomasti järjestää kiitosjuhla, jossa vapaaehtoiset saavat tulla valmiiseen juhlaan, yhteisöasiamies Eeva Vaskilampi tuumaa. 

Vaskilampi kiittelee pyhäjärvisiä järjestöjä aktiivisuudesta ja siitä, että aina kun lähtee toteuttamaan jotain, saa järjestöistä yhteistyökumppaneita.

– Järjestötapaamisissa kuulee, miten monipuolista toimintaa meidän järjestöillä on. Aina saa kuulla jotain uutta. Voi vaan miettiä, miten paljon asioita häviäisi, jos kokonaan lopetettaisiin yhteiseen hiileen puhaltaminen ja vapaaehtoistyön tekeminen. Se on valtavan arvokasta työtä. 

Vapaaehtoisten kiitosjuhlaa vietetään Verkkorannassa tiistaina 3. joulukuuta. Luvassa on yllätysohjelmaa, keittoruokailu ja täytekakkukahvit.

– Juhla on kaikille Pyhäjärven vapaaehtoisille tarkoitettu. Ilmoittautumista pyydetään, jotta osataan ruokaa varata riittävästi. Olemme lähestyneet sähköpostilla järjestöjä ja muita tahoja, jotka toteuttavat vapaaehtoistoimintaa. Kaikki työ on arvokasta ja moni tekee vapaaehtoistyötä myös järjestöjen ulkopuolella. Koska tämä järjestetään nyt ensimmäistä kertaa, kaikki eivät välttämättä hoksaa, että tämä koskee myös heitä. Kaikki vapaaehtoistyötä tekevät ovat yhtä lailla tervetulleita. 

– Vapaaehtoistoimintaa on monenlaista: Tiedottamista, lehtien lukemista, ulkoiluttamista, lettujen paistamista, tapahtumien järjestämistä, kerhojen ohjaamista, vertaisryhmätoimintaa, talkooporukoita, en edes uskalla luetella mitä kaikkea. Vapaaehtoistoimintaa on niin monella sektorilla, että ei sitä kaikkea hoksaakaan. Kaikki on arvokasta. Vapaaehtoistyö on valtava voimavara, Vaskilampi pohtii.

Tavoitteena on, että kukaan Pyhäjärven vapaaehtoisista ei tällä kertaa joudu olemaan järjestäjän roolissa, niinpä esiintyjätkin tulevat muualta.

– Ohjelma ei ole kovin tiukka. Tarkoitus on yhdessä nauttia juhlasta. Meidän järjestämän kiitosjuhlan lisäksi järjestöissäkin on hyvä kiittää vapaaehtoisia. Muistakaa joskus hengähtää ja menkää vaikka kahvipöytään sillä omalla talkooporukalla, Jenni vinkkaa.

Kiitosjuhlassa tullaan jakamaan vuoden vapaaehtoinen -kiertopalkinto. 

– Palkinnon tekee Leppäsen Heini, Vaskilampi paljastaa.

– Ehdotuksia voi tehdä Viva-hankkeelle, yhteisöasiamiehelle tai Yläympyrän tuvalle. Palkinnon saajaksi voi esittää yksittäistä henkilöä, ryhmää tai tahoa, Jenni opastaa. 

Ehdotusten mukaan toivotaan perusteluja ja kuvausta vapaaehtoisen toiminnasta, koska kaikkia toimijoita ei välttämättä tunneta. 

Vapaaehtoisten viikolla järjestetään myös kaksi infotilaisuutta ja Tehdään yhdessä hyvää -askartelutuokio, jossa tehdään joulukortteja sellaisille, jotka eivät niitä muuten juuri saa. 

– Infotilaisuuksista saa tietoa siitä minkälaisia vapaaehtoistoiminnan muotoja Pyhäjärvellä on. Uusia vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneita toivotaan mukaan. Voi tulla vain kuuntelemaan, ei tarvitse sitoutua mihinkään. Vapaaehtoistoiminnan voi aloittaa minkälaisesta pätkästä tahansa. Vapaaehtoistyön ei tarvitse tarkoittaa sitä, että heti kalenteri täyttyy, Jenni vakuuttaa.

– Vapaaehtoisena toimiminen myös antaa ja voi olla hyvä harrastus, Vaskilampi tuumaa.

Infotilaisuuksissa kerrotaan myös Vaparivaihteesta. 

– Vaparivaihde-sivustolle on tarkoitus koota pyhäjärvisiä vapaaehtoistoiminnan paikkoja ja järjestöjä. Sivustolta voi etsiä vapaaehtoisia esimerkiksi keikkaluontoisiin tehtäviin mukaan, Jenni kuvailee.  

– Tarkoitus on yhdistää vapaaehtoisena toimiva ja vapaaehtoista etsivä, Eeva tarkentaa.

Jaana Salo