Poliisi kampanjoi tietoisuuden lisäämiseksi seksuaalirikoksista

Poliisi julkaisee tällä viikolla Instagram- ja Facebook-tileillään lapsille ja nuorille suunnattuja julkaisuja, joissa kerrotaan seksuaalirikoksista, joiden vakavuutta nuoret harvoin ymmärtävät. Kampanjan tavoitteena on lisätä nuorten tietoisuutta teoista, joissa nuori joutuu seksuaalirikoksen kohteeksi. Julkaisut on laadittu yhteistyössä seksuaalirikoksiin erikoistuneiden rikostutkijoiden kanssa.

Poliisin tietoon tulee jatkuvasti nuoria vahingoittavia tekoja, joita nuoret itse harvoin tunnistavat seksuaalirikoksiksi. Sellaisia ovat esimeriksi tilanteet, joissa alle 16-vuotiaalle henkilölle lähetellään seksuaalissävytteisiä viestejä tai kuvia. Nuori ei välttämättä tule ajatelleeksi, että epämiellyttävistä kuvista tai viesteistä olisi syytä kertoa aikuiselle.

– Nuoret saattavat ajatella, että tuntemattomilta saatavat kuvat sukupuolielimistä tai häiritsevät viestit ovat niin arkipäiväisiä tai tuntuvat muuten vähäpätöisiltä, että niitä ei kannata mainita, sanoo seksuaalirikosten tutkinnanjohtaja Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta.

Monissa seksuaalirikoksissa teko tapahtuu netissä. Siksi hyvä muistisääntö nuorille on, että tuntemattomille ei kannata antaa omia yhteystietoja tai lähettää kuvia ja muutenkin tarkkaan harkita, kannattaako keskustelua käydä. Netissä henkilö ei välttämättä ole se henkilö, joka väittää olevansa. On esimerkiksi hyvinkin yleistä, että seksuaalirikolliset esiintyvät netissä todellisuutta nuorempina.

– On hyvä, jos lapsi tai nuori ilmoittaa matalalla kynnyksellä aikuiselle tuntemattomien yhteydenotoista, vaikka yhteydenotot eivät sisältäisi mitään seksuaalisävytteistä. Viattomalta vaikuttava tuntemattoman tai puolitutun vanhemman henkilön yhteydenotto voi johtaa lapsen painostukseen tai kiristykseen, kommentoi lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön verkossa perehtynyt poliisitarkastaja Kimmo Ulkuniemi Poliisihallituksesta.

Nuoriin kohdistuvia, huonosti tunnistettuja seksuaalirikoksia:

 • Alle 16-vuotias nuori houkutellaan katsomaan pornoa, masturbointia tai yhdyntää.
 • Alle 16-vuotialle nuorelle kerrotaan seksuaalisesti latautuneista tapahtumista.
 • Alle 16-vuotiaalle nuorelle ehdotetaan sukupuoliyhteyttä tai muuta sukupuolista kanssakäymistä.
 • Alle 16-vuotiaalle lähetetään seksuaalisväritteisiä viestejä sosiaalisessa mediassa (WhatsApp. Snapchat, yms.), sähköpostitse, tekstiviestitse tai kirjeitse.
 • Alle 16-vuotias nuori saadaan toimimaan seksuaalissävytteisellä tavalla tekijän seuratessa hänen toimintaansa (koskee myös esim. videoyhteyttä).
 • Tekijä näyttää sukuelintään alle 16-vuotiaalle (koskee myös esim. videoyhteyttä).
 • Alle 16-vuotiaalle nuorelle esitetään itsetyydytystä kuvaavia eleitä.
 • Alle 18-vuotiaalle tarjotaan vastiketta, esimerkiksi rahaa, alkoholia tai tupakkaa, seksuaalista tekoa vastaan.

Miten toimia, jos joutuu alaikäisenä seksuaalirikoksen uhriksi?

 • Vaikka sinua nolottaisi tai hävettäisi, muista, että olet rikoksen uhri. Kerro tapahtumista luotettavalle aikuiselle, esimerkiksi vanhemmalle, terveydenhoitajalle tai muulle tukihenkilölle. Aikuiset auttavat olemaan poliisiin yhteydessä ja tekemään rikosilmoituksen. Voit myös olla suoraan yhteydessä poliisiin.
 • Älä kerro tai vihjaa toiselle osapuolelle, että olet kertonut tapahtumista aikuiselle tai poliisille. Paras keino on olla reagoimatta mitenkään.
 • Lopeta yhteydenpito toiseen osapuoleen. Älä vastaa puheluihin tai viesteihin, vaikka sinua kiristettäisiin tai uhkailtaisiin.
 • Säilytä kaikki keskustelut, viestit, kuvat ja yhteystiedot, joista voi olla hyötyä asian selvittämiseksi. Kuvakaappaa käyttäjän profiili, käydyt keskustelut ja vaihdetut kuvat sekä kirjaa ylös käyttäjän nimimerkki, yhteydenottojen ajankohta ja verkkopalvelut.