Jussinniemi Vasemmistoliiton puheenjohtajistoon

Oulun vaalipiirin vasemmistoliittolaiset saivat erittäin vahvan edustuksen johtotehtäviin Kuopiossa viikonloppuna pidetyssä Vasemmistoliiton puoluekokouksessa.

Puolueen kolmanneksi varapuheenjohtajaksi valittiin 37-vuotias pääluottamusmies, työsuojeluvaltuutettu Jouni Jussinniemi Pyhäjärveltä ja puoluevaltuuston puheenjohtajaksi 26-vuotias sairaanhoitaja, nuoriso-ohjaaja Miikka Kortelainen Kajaanista. Molemmat aloittavat ensimmäiset kautensa kyseisissä tehtävissä. Jussinniemi ja Kortelainen olivat molemmat ehdolla myös kevään eduskuntavaaleissa ja toimivat merkittävinä vaikuttajina omien kotikuntiensa kunnallispolitiikassa.

– Jounin ja Miikan saamat merkittävät paikat osoittavat osaltaan sitä, kuinka vahva puolue Vasemmistoliitto on Pohjois-Suomessa. Toisaalta ne viestivät myös siitä, kuinka osaavat toimijamme saavat vahvaa luottamusta kaikilta Suomen vasemmistoliittolaisilta. Tästä on hyvä jatkaa vaikuttamistyötä myös pohjoisen hyväksi, summaa Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtaja Olli Kohonen.

Jouni Jussinniemi kehuu puoluekokouksen ilmapiiriä upeaksi. 300 kokousedustajan joukkoon mahtui monenlaisia mielipiteitä.

– Erilaisista mielipiteistä löytyi kuitenkin yhtenäinen linja. Aktiivisesti otettiin kantaa. Minäkin tein ohjelmaan muutosesityksen. Esitykseni siitä, että pienimuotoinen järjestö- ja vapaaehtoistoiminta täytyisi vapauttaa tulorekisterin ilmoitusvelvollisuudesta, kirjattiin ohjelmaan mukaan, Jussinniemi kertoo.

Puheenjohtajakisa oli ensimmäistä kertaa puolueen valtakunnalliseen pestiin ehdolla olleelle Jussinniemelle jännittävä kokemus. 

– Kisassa oli monta venttiä. Ensi alkuun yksikään istuva kansanedustaja ei ollut kiinnostunut ensimmäisen varapuheenjohtajan paikasta. Kun Jussi Saramo asettui siihen ehdolle, tehtiin päätös, että haetaan minulle toisen tai kolmannen varapuheenjohtajan paikkaa. Toisen varapuheenjohtajan vaalissa, ensimmäisen kierroksen jälkeen osa jo onnitteli kolmannen varapuheenjohtajan paikasta, mutta itse pidin vielä pään kylmänä, enkä nuolaissut ennen kuin tipahtaa. Kun kolmannesta varapuheenjohtajasta äänestettiin, minut valittiin suoraan 164 äänellä, vaikka ehdokkaita tehtävään oli neljä. 

Tunnemyrskyssä valinnan jälkeen oli liikutusta ja ilon huumaa. 

– Syviin maakunnan osiin tulee hyvin harvoin valtakunnan politiikan eturivin paikkoja. Tuollaiset valinnat eivät synny, jos ei ole tehnyt oikeita asioita oikeaan aikaan. Oma työ on kantanut hedelmää, Jussinniemi iloitsi.

Varapuheenjohtajiston edustajana Jussinniemi pääsee mukaan Vasemmistoliiton puoluehallituksen ja työvaliokunnan toimintaan. Työvaliokunta valmistelee puolueen linjauksia ja muita kannanottoja, puoluehallituksen ja puoluevaltuuston kokouksia sekä muita puoluehallituksen osoittamia tehtäviä.

– Työvaliokunta kokoontuu parin viikon välein. Säännöllisesti tavataan ministereitä ja edustajia. Ensimmäinen reissu on edessä jo ensi viikolla, jolloin on ohjelmassa perehtymistä ja perehdytystä oman ryhmän ja puoluetoimiston toimintaan, Jussinniemi kertoo.

Puolueen puheenjohtajana jatkaa opetusministeri Li Andersson. 1. varapuheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Jussi Saramo Vantaalta ja 2. varapuheenjohtajaksi sosionomi, lähihoitaja Minna Minkkinen Tampereelta. Puoluesihteerinä aloittaa järjestö- ja kuntapoliittinen asiantuntija Mikko Koikkalainen Helsingistä.

Jaana Salo