Mittaamalla se selviää – Korkea verenpaine voi olla oireeton

Pyhäjärven Sydänyhdistys otti osaa Aivoliiton Korvaamaton kovalevy -kampanjaan järjestämällä kaikille avoimen verenpaineen mittauspisteen Yläympyrän tuvalle viime viikon maanantaina ja keskiviikkona.

–Täällä on käynyt sellaisiakin, jotka eivät ole käyneet vuosikausiin missään mittauttamassa verenpainettaan. Esimerkiksi monet eläkeläiset tai työttömät eivät käy säännöllisesti terveystarkastuksissa. Voi olla yllätys, että paineet ovat pilvissä, Seija Mustaparta kertoo. 

Jos mittauspisteessä huomattiin korkeita lukemia, Seija ohjasi asiakkaita eteenpäin. Aivoliiton ohjeistama nyrkkisääntö on, että 135/85 mmHg on hyvä tavoite verenpaineeksi.

– Sanotaan, että verenpainetta ei tunne itse, Mustaparta muistuttaa.

Pyhäjärven terveyskeskukseen on vastikään tullut verenpaineen mittauspiste, jossa verenpaineen voi mitata omatoimisesti. Kaikilla tekniikka ei kuitenkaan ole hallussa. 

– Rento, hyvä istuma-asento, käsi rentona noin 90 asteen kulmassa. Mansetin täytyy olla oikealla kohdalla, letku kyynärtaipeen kohdalla, Mustaparta selostaa. 

– Jonkin aikaa pitäisi rentoutua ja istua siinä ennen mittaamista. Voi mitata useamman kerran ja pitää pienen tauon välissä, hän jatkaa.

Aivoliiton mukaan kolmasosa suomalaisista kärsii kohonneesta verenpaineesta. Puolet yli 40-vuotiaista miehistä kuuluu riskiryhmään. Verenpainetta kohottavat ylipaino, runsas suolan käyttö, vähäinen liikunta, tupakointi, alkoholi ja stressi sekä masennus. Suomalaisten perinnemakeiset lakritsi ja salmiakki kohottavat myös verenpainetta. 

Jos korkeaa verenpainetta ei saa hallintaan elämäntavoilla, kannattaa niiden lisäksi lääkitä painetta. Kohonneen verenpaineen oireita ei välttämättä huomaa, mutta se rasittaa aivoja hellittämättä. Paine haurastuttaa ja rasvoittaa aivojen suonistoa. Verenpaine on ylivoimaisesti tärkein hoidettavissa oleva riskitekijä, joka altistaa sekä aivoinfarktille että aivoverenvuodolle.

Jaana Salo