Kaivos vähentää väkeä

Pyhäsalmen kaivoksen yt-neuvottelut on saatu päätökseen tältä erää. Viimeiset irtisanomisilmoitukset annettiin viime torstaina.

– Lokakuun lopussa ilmoitettiin irtisanomisesta 20 henkilölle. Lisäksi viisi henkilöä on irtisanoutunut ja kolme henkilöä on siirtymässä eläkkeelle. Tammikuussa 2020 kaivoksen henkilömäärä tulee olemaan 137, Pyhäsalmi Mine Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Luukkonen vahvistaa. 

Luukkonen kertaa tämän vuoden tapahtumien kulkua. Yt-neuvottelut alkoivat jo tammikuussa, koska maanalaisen kaivostoiminnan uskottiin päättyvän elokuussa. Helmikuussa tuotantoa päätettiin jatkaa vuoden 2019 loppuun, eikä työvoimaa ollut tarvetta vähentää sitä ennen. Kesäkuussa Yara Suomi Oy:n Siilinjärven tehtaiden kanssa sovittiin lisätoimituksista, jotka mahdollistavat maanalaisen malmintuotannon aina kesäkuulle 2021 asti.

– Uudessa tuotantosuunnitelmassa kuukausituotanto on noin 60 000 tonnia ja vuosituotanto 710 000 tonnia, joka on vain hieman yli puolet siitä, mitä tuotantotaso oli vielä muutama vuosi sitten. Tuotantoa rajaavat sekä kaivoksen tuotantokyky, että pyriittimarkkina, joka saadaan tällä tuotannolla tyydytettyä. Kaivoksen vuotuinen liikevaihto laskee jopa 70 prosenttia muutaman vuoden takaisesta ja menoja on karsittava kannattavuuden ja toiminnan turvaamiseksi, toimitusjohtaja perustelee.

Teksti: Jaana Salo

Kuva: Minna Montonen