Oulun poliisilaitokselle Vuoden Murre -palkinto

Oulun yliopiston suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestö Suma ry jakaa joka toinen vuosi Vuoden Murre –palkinnon. Palkinnon saa tänä vuonna Oulun poliisilaitos, jonka piiriin myös Pyhäjärvi kuuluu. Palkinnonjakotilaisuus pidetään maanantaina 4. marraskuuta viiden aikaan Oulun yliopistolla.

Murteelliset ja usein myös humoristiset tiedotteet on huomattu myös Pyhäjärven Sanomissa, vaikka harvemmin kevyemmällä kynällä kirjoitetut jutut ovat uutiskynnystä ylittäneet. Murretta on käytetty lähinnä puolivirallisessa yhteydessä, ei vaikkapa onnettomuuksista tiedottaessa.

Esimerkiksi Q-stock festivaalin alla Oulun poliisilaitos julkaisi Facebook-sivuillaan ”Velevoittavat ohojeet Kuustokin juhulijoille”.

— Me täälä Oulun polliisisa ollaan alvariinsa huolissaa juhulijoista ja siitä, että juhulien pittää sujua hyvi. Sen vuoksi päätettiin laittaa ohojeet, miten pittää käyttäytyä ja toimia, että vestivaalit sujjuu mahollisimman mukavasti. Suositellaa, että luvetta nuo kunnola läpi, niin muistatta. Toki joku hokara saattaa olla järkitonero, mutta hyvä jos suurin osa muistaa, tiedote alkaa ja jatkoa seuraa kieli poskella laaditussa yhdeksänkohtaisessa listassa.

Marjastuskauden alkaessa Oulun poliisin Facebook-sivulla lohkaistiin, että marjastajien etsintä alkaa avosuohillastajien etsinnöillä. Siitä siirrytään pikkuhiljaa korpihillan- ja mustikanpoimijoihin. Puolukan poimijat etsitään ennen pakkaseen eksyneitä karpalon noukkijoita.

– Oulun poliisilaitos on käyttänyt sosiaalisen median teksteissään rennosti ja hauskasti oululaisuutta. Murteelliset tekstit tuovat tavallista kansaa lähemmäksi virkamiehiä tuoden esiin tärkeitä turvallisuusasioita, Suma ry:n puheenjohtaja Venla Juntto perustelee tiedotteessa