EPT-viikon aikana useita tapahtumia Pyhäjärvellä

Marraskuun ensimmäisellä viikolla vietetään valtakunnallista Ehkäisevän päihdetyön viikkoa. Myös Pyhäjärvellä järjestetään viikon aikana aiheeseen liittyen tapahtumia jokaiselle ikäpolvelle tiistaista torstaihin.

– Mietimme, että mitä jos tulisimme vähän näkyvämmin ulos tällä kertaa, pohdiskelee Pyhäjärven kaupungin hyvinvointi-sote projektipäällikkö Arja Rantapelkonen.

Mukana kaupungin ohella tapahtumien järjestämisessä ovat Ppky Selänne, Pyhäjärven seurakunta, SUMU-hanke, nuoriso- ja kulttuuritoimi sekä A-kilta.

Pyhäjärvellä EPT-viikon ohjelma alkaa tiistaina Nuorten illan merkeissä Liikekeskus Woltin aulatilassa, jossa näytetään kahteen otteeseen lyhytelokuva Pienet illanistujaiset.

– Kyseessä on non-stop -tilaisuus, johon voi tulla ja mennä oman aikataulun mukaan. Keskustelemme nuorten kanssa elokuvasta ja päihteidenkäytöstä.

Myös torstaina EPT-viikon merkeissä kokoonnutaan Woltin aulaan, jossa on tarjolla tietoa kannabiksesta ja muista päihteistä.

– Woltissa on tapahtumailtoina kirjaston järjestämä ”kirjakassi”–esittely sekä tarinoita esillä. Näitä kirjoja on varattu kirjastoon lainattavaksi ja Woltista voikin saada vinkkejä lukemiseen.

Keskiviikkona Ikosen koululla on vuorossa kokoperheen tapahtuma, jota tähdittää Jokeri Pokeri Box Ilopilleri -shown esiintyjät. Kuten tiistaina ja torstaina Woltissa, myöskään Ikosen koululla ei ole käytössä penkkejä, vaan illan aikana voi istuskella vapaasti. Mukaan salipiknikille voi ottaa esimerkiksi pehmoisen maton tai tyynyn.

– Mietimme, mitä järjestäisimme perheille, joissa on pieniä lapsia ja varhaisnuoria. Liikunta-, urheilu- ja muissa tapahtumissa käynti ehkäisee päihteiden käyttöä. Jokaisessa viikon kolmessa tapahtumassa on tarjolla myös jotakin purtavaa, jonka kaupunki tarjoaa, Arja paljastaa.

Viikon aikana yläkouluikäiset käyvät lisäksi kouluaikana kertomassa päihteettömyydestä 5–6 -luokkalaisille.

Tänä vuonna valtakunnallisen EPT-viikon teemana on kannabis. Myös Pyhäjärvellä esiintyy kannabiksen käyttöä.

– Ilmiö on olemassa Pyhäjärvelläkin. Toimijat ovat tunnistaneet kannabiksen käyttöä. Korjaavaa työtä riittää. Jaoimme viikon suunnitteluryhmässä kokemuksiamme ja kaikki olivat yksimielisiä, että on tarve yhdistää voimia ja tehdä ehkäisevää päihdetyötä. Ketään emme syyllistä, Rantapelkonen kokoaa osallistuvien tahojen ajatuksia.

Juuri julkaistun ala- ja yläkouluikäisten kouluterveyskyselyn tulokset ovat Pyhäjärvellä linjassa Pohjois-Pohjanmaan keskiarvon kanssa.

Pyhäjärvellä 14–15-vuotiaista 60 prosenttia on päihteettömiä. Tupakointi on vähentynyt, mutta nuuskan käyttö on kasvanut. Lisäksi vahvan humalan juominen on ikäryhmän keskuudessa kasvanut ja kannabiskokeilut lisääntyneet.

Kyselyyn vastasivat myös lukion ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijat. Vastausten perusteella usea koki, että Pyhäjärvellä huumeiden hankkiminen on helppoa.

– Haluamme antaa tapahtumissa sellaista tietoutta, että nuoret voivat tehdä omia valintoja terveytensä ylläpitämiseen. Toivomme, että eri ammattihenkilöiden kasvot tulevat tutuiksi tapahtumissa, jos kaipaa tietoa tai puhekaveria, Rantapelkonen rohkaisee.

Ossi Savolainen