Risto Mäkeläinen Callio Underground Rescuen johtoon

Pyhäsalmen kaivoksella parisenkymmentä vuotta työskennellyt Risto Mäkeläinen on nimitetty Callio Underground Rescue -hankkeen projektipäälliköksi.

– Todella hyvät fiilikset. Tulin 20 vuotta sitten rakentamaan kaivosta ja nyt kehitän jälleen maanalaista infrastruktuuria, Mäkeläinen makustelee uutta työtään.

Mäkeläinen aloitti pestissään lokakuun alussa. Hän työskentelee loppuvuoden ajan puolittain Pyhäsalmen kaivoksen ja puolittain hanketta vetävän Pyhäjärven Callion palkkalistoilla. Vuodenvaihteessa hän siirtyy täysipäiväisesti kolmivuotisen projektin päälliköksi.

– Meillä on ollut projektipäällikön haku 2–3 kertaa auki, ennen kuin saimme tehtyä päätöksen. Haastattelimme 10 henkilöä, joista Risto oli paras. Hän pystyy viemään näin vaativan projektin loppuun asti. Lisäksi Mäkeläisellä on maanalaista tuntemusta ja hän tuntee sidosryhmät. Tekevä mies, joka uskaltaa laittaa kädet saveen, kehuu Pyhäjärven Callion ohjelmajohtaja Sakari Nokela.

Callio Underground Rescue -hanke pyörähti käyntiin vuoden 2019 alussa. Rahoituspäätös heltisi kuitenkin vasta 25. kesäkuuta, joten hankeaika tulee pidentymään loppupäästä.

– Hankkeen valmistelu oli todella raskas prosessi, yksi vaativimmista joissa olen ollut mukana. Valmistelu kesti yli vuoden. Vuoden 2018 toukokuussa Länsimetron edustajat kävivät kylässä ja kertoivat projekteistaan sekä turvallisuusnäkökulmista. Esille nousi huoli, ettei Uudenmaan pelastuslaitoksilla ole harjoitusympäristöä, vaan he harjoittelevat keskiyöllä metrotunneleissa, kun metro ei kulje. Keskustelimme tilatarpeista myös Posivan kanssa, Nokela taustoittaa.

Hankkeen tarkoituksena on rakentaa Pyhäsalmen kaivoksen +400-tasolle eli kaivoksen vanhalle päätasolle maanalainen työturvallisuuden koulutus-, harjoittelu-, kehittämis- ja innovaatioympäristö, jossa voidaan tehdä teknologiatestausta, todentaa vaaroja ja riskejä sekä harjoitella suojelu- ja pelastustoimintaa.

Tiloihin tulee esimerkiksi kuilu- ja tunnelipelastuksen harjoitusrata.

Konkreettisten harjoituspaikkojen ohella alueelle luodaan myös digitaalinen oppimisympäristö, jota voidaan käyttää etänä.

– Paikat ovat nyt peruskunnostuksessa. Sen jälkeen ne tehdään turvallisiksi ja siisteiksi, ja sitten aloitetaan mallinnus pistepilvimuotoon ja paikat skannataan. Tavoitteena on, että mallinnukset aloitetaan jo ensi kuussa. Tasolla ei ole aktiivista toimintaa, eikä se tule häiritsemään muutakaan kaivostoimintaa, Mäkeläinen valottaa.

Tulevan ympäristön tasoksi valikoitui taso +400, koska tasolla on myös oma tuuletusyhteys, joka mahdollistaa harjoitukset savun keskellä. Lisäksi siellä on viestintäyhteydet, jotka tukevat toimintaa. 

– Savut voidaan johtaa pois tiloista tuuletusyhteyden ansiosta, eikä se tule sotkemaan kaivoksen muuta tuuletusta, Mäkeläinen kertoo.

Suomesta puuttuu toistaiseksi täysin maanalaisen työturvallisuuden koulutus- ja harjoittelupaikka. Näin ollen maan alla työskentelevät ammattilaiset ovat käyneet Suomesta koulutuksissa ulkomailla. Tällä hetkellä lähin harjoittelupaikka sijaitsee Norjassa.

Sekä Mäkeläinen että Nokela muistuttavat, että maanalainen rakentaminen on lisääntynyt Suomen suurimmissa kaupungeissa, mutta rakennuskaluston toimivuutta ei ole välttämättä kyetty testaamaan riittävästi.

Kaivokseen on tulossa myös testaustilat.

– Maanalaisilla työmailla on ollut muun muassa tulipaloja. Tavoitteena on, että kaivokseen rakennettavaan ympäristöön voi tulla myös testaamaan esimerkiksi sammutus-, rakennus- ja viestintäteknologioita. Jos ne toimivat maan alla, toimivat ne myös maan päällä, Nokela linjaa.

Hanke on herättänyt maanlaajuisesti mittavaa kiinnostusta, ja siihen on lähtenyt mukaan useita toimijoita.

– Olemme saaneet mukaan sekä teknologiayhtiöitä että maanalaisen rakentamisen toimijoita, joille kaikille työturvallisuus on yhteinen tärkeä asia nyt ja tulevaisuudessa. Meillä on tässä selkeä yritysnäkökulma, Nokela muistuttaa.

– Tarkoitus on, että tästä tulee keskus, jota hankkeen jälkeen pyörittää ulkopuolinen toimija, jatkaa Mäkeläinen.

Sakari Nokela korostaa, että Callio Underground Rescue -hankkeen ajan ovet ovat avoinna mukaan mieliville.

– Ottakaa yhteyttä minuun tai Ristoon ja aletaan yhteistyöhön!

Ossi Savolainen