Torstaina huomio kiinnittyy asunnottomuuteen

Asunnottomien yötä on vietetty Suomessa vuodesta 2002 lähtien Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen vetämänä. Lokakuun 17. päivä on myös YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen päivä. 

Asunnottomien yö -tapahtuma järjestetään tänä vuonna jo 18. kerran, ja ensimmäistä kertaa siihen on mahdollista osallistua torstaina myös Pyhäjärvellä.

Pyhäjärvellä maksuttoman tilaisuuden järjestää SUMU-hanke Pyhäsalmen VPK:n pihalla.

– Ulkona on makkara- ja kahvitarjoilu sekä tietovisa, jonka osallistujien kesken arvotaan selviytymisreppu. Ulkotapahtuman jälkeen VPK:n teatterilla esitetään Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen -elokuva, kertoo SUMU-hankkeen vastaava projektityöntekijä Minja Liuska tapahtuman ohjelmasta.

SUMU-hankkeen lisäksi tapahtuman suunnittelussa on ollut mukana Pyhäjärven seurakunta ja järjestämisapuna Pyhäsalmen VPK ja Nativa ry.

Liuska toivoo, että tapahtuma herättelisi ihmisiä ajattelemaan.

– Pyhäjärvellä on ollut asunnottomia, mutta he ovat saaneet asunnon. Vaikka asia ei ole täällä ajankohtainen, toivon, että tapahtuma avaisi silmiä, että sitä on. Asunnottomuus ei myöskään ole samanlaista kuin elokuvat antavat ymmärtää. 

Varsin usein asunnottomuus liitetään päihdeongelmiin, mutta hyvin usein syyt ovat inhimillisiä.

– Taustalla voi olla mielenterveysongelmia tai erotilanteita. Asunnottomuus voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista, Liuska kuvailee.

Vuoden 2019 Asunnottomien yön teemana on Varjojen naiset, jolla halutaan nostaa esiin naisten asunnottomuus ja siihen liittyvät lieveilmiöt.

Huhtikuun loppuun jatkuvan SUMU-hankkeen toimintaan YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen päivä liittyy olennaisesti, sillä hankkeen tavoitteena on edistää hyvinvointia ja auttaa heikossa tilanteessa olevia.

– Tulokset mitä olemme saaneet, niin osallistujat ovat päässeet elämässä eteenpäin ja tosi moni on saanut avun, iloitsee Liuska.

Hän kiittelee, että tulevan tilaisuuden suunnittelussa ja järjestelyissä mukana olleet lähtivät nopealla aikataululla mielellään mukaan.

– Toivon, että paikalle tulisi paljon porukkaa avoimin mielin. Tietovisan kysymykset ovat ajatuksia herättäviä, ja haluamme myös niiden välityksellä jakaa tietoutta ihmisille, Minja päättää.

Ossi Savolainen