Tehhään hyvvää yhessä!

Yhdistystoiminta on Pyhäjärvellä harvinaisen vilkasta. Yhdistyksillä on niin paljon toimintaa, ettei kaikista tapahtumista ehditä edes tehdä juttuja lehteen. Usein yhdistysten toiminta saattaa näkyä ulospäin esimerkiksi varainkeruun kautta. Yleensä toiminnan taustalla on kuitenkin syvällisempikin ajatus. 

Yrittäjäkapula–juttusarjalla olemme tuoneet esille paikallisia yrityksiä. Haastateltava on saanut aina vinkata seuraavan kapulan saajan. Jotain saman kaltaista haluttiin toteuttaa myös yhdistysten kanssa. 

Jotta jutut eivät kuitenkaan alkaisi muistuttaa yhdistysten vuosikertomuksia, otamme juttusarjaan mukaan haasteen tehdä jotain hyvää. Yhdistyksissä sitä tehdäänkin jo paljon, mutta juttusarjalla halutaan nostaa esille erilaisia tapoja auttaa ja ilahduttaa. Tehdään kustakin tempauksesta sitten juttu lehteen, jotta se voi toimia inspiraationa ja innostaa muitakin tekemään hyvää. Haastejutun yhteydessä myös esittelemme kunkin yhdistyksen toimintaa pähkinänkuoressa.

Virtaa vapaaehtoisuudesta eli Viva-hankkeessa pientä auttamista ja ilahduttamista tehdään koko aika, muun toiminnan ohella. 

    – Toteutamme hankkeessa tarkoituksella pientä hyvää ja yritämme olla mahdollisimman läsnä. Laitetaan akku paikoilleen puhelimeen, autetaan löytämään autoon radiokanavat, etsitään puhelinnumero nettisivuilta, hanketyöntekijä Vilma Linnanen ja projektipäällikkö Jenni Kumpumäki luettelevat.

Yläympyrän tuvalla puuhanaiset ovat päässeet kurkistamaan iäkkäiden arkeen. Moni on aika yksinäinen. 

– Ajan lahjoittaminen on arvokasta. Sitä voi tehdä monella tavalla. Voi vaikka viedä mummon kulttuuritapahtumaan tai ottaa mukaan kauppareissulle, Jenni ehdottaa.

– Kun tulee joku uusi juttu, kuten kerrostalon avoimet ovet tai keskuskoulun tiloja uudistetaan, kaikki ovat uteliaita ja haluaisivat käydä katsomassa. Aika moni ei kuitenkaan uskalla yksin lähteä, Vilma kuvailee. 

– Kaikki eivät ole edes käyneet kirjastossa vieläkään. Voi huolestuttaa vaikka, osaako käyttää hissiä, Jenni tuumaa.

Hyvän tekemisen kynnystä ei kannata nostaa liian korkealle, tai haastekapula alkaa kulkea turhan hitaasti. Huonokuntoiselle yksin asuvalle esimerkiksi pihan haravointi voi olla mahdoton urakka. Sellainen tempaus olisi helppo ja halpa toteuttaa yhdistyksen porukalla.

– Niitä pihoja kyllä varmasti löytyy, Vilma miettii.

– Esimerkiksi kyläyhdistyksissä tunnetaan kylällä asuvat yksinäiset ihmiset. Heidän luonaan voisi vaikka käydä kahvilla ja ottaa kahvipullaa mennessä mukaan. Jokainen yhdistys voi toteuttaa haastetta omalla tavallaan, Jenni vinkkaa.

Kohteena voi olla ryhmä tai yksittäinen ihminen. Hyvää voi tehdä kaiken ikäisille, vauvasta vaariin. Tai ikäryhmiltä toisille.

– Lapset yleensä ilahduttavat vanhempaa väkeä käymällä vierailemassa esimerkiksi hoitolaitoksessa. Toisinkin päin voivat vastavuoroisesti ikäihmiset vierailla vaikka päiväkodissa, naiset pohtivat.

Haastetta odotellessa ja yksityishenkilönäkin voi tehdä hyvää, joka päivä. 

– Kun kohtaa naapurin postilaatikolla tai rappukäytävässä, voi kysyä mitä kuuluu. Pienet hyvät asiat, hymy, tervehdys tai pari sanaa, voivat merkitä paljonkin, Jenni kertoo.

– Kun on lukenut lehden, voi viedä sen naapurille. Hei naapuri, haluaisitko lukea tämän? Ja toivotella hyviä päivänjatkoja, Vilma vinkkaa. 

Laitetaan hyvä kiertämään. Viva-hankkeen Jenni ja Vilma heittävät Tehhään hyvvää – haasteen ensimmäiseksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pyhäjärven yhdistykselle.

Jaana Salo